Verloren en gewonnen Maria de Greef

Nieuwe liefde na de dood van je partner

Schrijfster Maria de Greef schrijft over nieuwe liefde na de dood van je partner. Vele duizenden mensen verliezen hun geliefde aan de dood. Na dit grote verlies vinden mensen soms een nieuwe relatie. Het is vaak niet makkelijk om je eigen weg te daarin te vinden; Niet voor jezelf, maar ook de (mogelijke) reacties uit je omgeving zijn van invloed. Denk aan een opmerking als: “Heeft hij /zij nu alweer een nieuwe vriend/in? ”

Voor haar nieuwe boek Verloren en gewonnen sprak rouwdeskundige Maria de Greef met vele tientallen mensen die, net als zijzelf, geconfronteerd werden met deze dubbele ervaring.
In het eerste hoofdstuk je partner verliezen schrijft Maria dat voor haar de jaartelling opnieuw begon met de overlijden(sdatum) van haar partner, met wie ze 5 jaar samen was. Daarvoor en Erna. Haar hartenkreet was “Waar ga je heen met de liefde die niet meer beantwoord wordt?”

Hoe kun je met zo’n grote verandering omgaan? Citaten van veel weduwen/weduwnaars geven een glimp van hoe groot de impact was van het verlies en hoe nabestaanden worstelden om weer een beetje verder te komen. In het hoofdstukje” Opnieuw verliefd” geven ervaringsdeskundigen hun visie op de vraag: “kunnen rouw en verliefdheid naast elkaar bestaan?” Dat daar grote onderlinge verschillen in zijn, leidt tot herkenning en maakt ook des temeer duidelijk hoe ieder het op zijn/haar eigen manier doet en beleeft.
In latere hoofdstukjes komen de omgeving, kinderen, en ex-schoonfamilie nog uitgebreider ter sprake.
In het laatste hoofdstuk “wanneer je de nieuwe partner in iemands leven bent ” is er aandacht voor de “’bagage” van je nieuwe geliefde en de vragen die daarbij kunnen spelen: Hoe kun jij je plek innemen, hoe dicht mag/wil je bij komen bij het verlies en verdriet van je geliefde, hoeveel ruimte laat je de ander?

Ik vond het een indrukwekkend boek met veel ervaringsverhalen. Maar ook veel gedichten, stukken tekst uit de literatuur, en ook van belangrijke auteurs over rouw. Een enkele keer had van mij een quote van een nabestaande wat minder uitgebreid mogen zijn. Het is duidelijk Maria weet er ontzettend veel van, en ze weet er op een prettige en verbindende manier dat aan anderen over te brengen.

Renee Lommen