Van missen krijg je het koud – Sandra Jongeneelen en Wouter van der Toorn

Van missen krijg je het koud.
En wat rouw nog meer met je lijf doet.

Sandra Jongeneelen en Wouter van der Toorn

Hoe werkt rouw, wat doet rouw met je lichaam, wat kan je zelf doen en bij wie moet je zijn voor welke klachten? Een praktisch boek met veel informatie over de fysieke gevolgen van rouw. Een boek vol herkenbare ervaringen van anderen en praktische handvatten waar je zelf mee aan de slag kunt gaan.

“Iedere keer als ik besef: mijn zoon is echt dood, voel ik opnieuw de schok mijn lijf”, vertelde mijn rouwende zus mij laatst. Rouw doet wat met je lijf. Dat weet iedereen ook eigenlijk wel. Herken je niet het gevoel van een olifant die op je borst staat? De kramp in de kaken. De buikpijn en stijve schouders? De vermoeidheid? En dat je lijf soms zo in een alertheid blijft? En hoe ga je daar als rouwende mee om? Heb je er aandacht voor?

Er wordt te weinig stilgestaan bij de lichamelijke gevolgen van een verlies, vinden de schrijvers van dit boek. Praten over rouw, verlies en verdriet is heel behulpzaam, maar vergeet niet aandacht te geven aan de signalen van je lichaam. Je rouwt immers niet alleen met je hoofd, maar met je hele lijf.

Een boek dat niet alleen ondersteunend is voor degenen die met een groot verlies kampen, maar zeker ook voor professionals die cliënten met rouw en verlies begeleiden.

Nanette Kant