Van harte Gecondoleerd – Ameline Ansu

Van harte gecondoleerd, door Ameline Ansu

Jong en verder leven zonder ouder(s), dat is waar Ameline Ansu voor kwam te staan. Het heeft een grote impact op haar leven gehad en ze heeft nu het boek geschreven dat ze graag had willen lezen toen haar ouders overleden.
Je leest in dit boek de ervaringen van jongvolwassenen van wie de vader, de moeder of beide ouders zijn overleden in hun jeugd of als twintiger. Schrijfster sprak met twintig van hen over rouwverwerking en zes daarvan inclusief zij zelf staan centraal,

De omstandigheden verschillen erg. Men komt uit grote of kleine gezinnen, had een goed band met de ouder(s) of juist niet. De een loopt vast, de ander niet. Het belangrijkste in het boek vind ik de bemoedigende woorden: je komt er doorheen, hoe rot je je nu ook voelt.

De indeling is ook goed gekozen, na ieder hoofdstuk staan tips, bijvoorbeeld over afscheid nemen, of over hulp vragen. En er is een hoofdstuk voor partners, vrienden en “ander gespuis”, zinvol om aan hen te laten lezen zodat je weer met elkaar in gesprek komt.

Kortom, de schrijfster heeft haar doel bereikt. Ze heeft een boek geschreven dat helpend kan zijn voor iedere jongvolwassene die een ouder verliest of verloren heeft.

Lize Nijenhuis