Vaarwel – Annet de Jong

De (onder)titel van het boek “de gids voor een mooie, persoonlijke uitvaart” dekt de lading niet. Dat is voor mij duidelijk; het is geen zakelijk, op consumenten gericht betoog, dat je via verschillende stappen leidt naar het juiste product: de ideale uitvaart voor jou.
De indeling in 4 delen, – deel 1 over mysteries – deel 2 over dilemma’s – deel 3 over kwesties – deel 4 over horizons- stroomlijnt het boek wel tot op zekere hoogte. Ik vind het niet hinderlijk, dat er geen dominante structuur is in het boek. Ik vermoed dat dit hoogstwaarschijnlijk geldt voor vele rouwenden met mij. Dit boek is veel dynamischer, het bevat verschillende bouwstenen die van waarde kunnen zijn voor iemand die rouwt, of die zich voorbereidt op een verlies door de dood.

Annets eigen ervaring met de dood –ze verloor haar vader toen ze 14 was- is een leidraad: Het is een persoonlijke zoektocht, waarbij zijzelf en haar trauma’s over dood en begraven niet buiten schot blijven. Annet schrijft : “het is zinvol is om te praten, te filosoferen over de dood”, een uitspraak, die naadloos aansluit bij de missie van Stichting TrosT.
Taboes –zoals het levend begraven worden, het proces van ontbinding van een lichaam- die groot kunnen worden omdat iedereen er over zwijgt gaat ze niet uit de weg. Ze exploreert deze en andere taboes op een nuchtere manier. En dat geeft ruimte. “Wilskracht daar geloof ik niet in” is een uitspraak mythes aan de kaak stelt. Daarnaast doet ze soms verfrissende uitspraken: Ze citeert Iemand met kanker en een beperkte levensverwachting, die zegt vooral te willen genieten van het leven, omdat ze haar leven nu niet (nog meer) wilde laten verzieken.

Naast een aantal praktische zaken (vooral in deel 2) waar je keuzes in kunt maken, komen talloze zaken ter sprake. Soms als informatieve verhalen, soms verwerkt in een interview, soms als ervaringsverhaal, of als psycho-educatie. De voors en tegens van crematie, begraven, balsemen, asbestemmingen etc. komen aan bod. Er wordt aandacht besteed aan bijvoorbeeld natuurbegraafplaatsen, bloemen, muziek en de digitale erfenis. Uitvaartondernemingen worden kritisch onder de loep genomen. In het laatste deel wordt onder andere aandacht besteed aan rouw(verwerking), de erfenis, checklists en websites. Daarnaast bevat het boek twee katernen met foto’s. Een vlot geschreven boek dat lezers op ideeën kan brengen, en herkenning oplevert.

Renee Lommen

Auteur: Annet de Jong Uitgever: Luitingh-Sijthoff
(Nederlandstalig- 336 pagina’s –ISBN 9789024575718- april 2017 -e-book 9,99 paperback 19,99