TrösT boekenlijst

November 2023: Nieuwe update
Deze boekenlijst (1064 titels) kan gesorteerd worden door een zoekterm in te typen. De lijst is te sorteren in de volgende rubrieken: Rouw, Spiritualiteit, Jeugd, Romans, Poëzie, Rondom sterven. Deze rubrieken zijn weer onderverdeeld in thema’s. Voorbeeld: Rouw-verlies kind, verlies partner of rondom sterven, euthanasie etc. Typ je woord in het zoekvenster en de titels verschijnen onder (bij) elkaar.
Bij elke titel staat een korte samenvatting. Wilt u een selectie en lukt het niet die zelf te maken mail dan naar info@trost.nl

Mist u een boek dat zeker op deze lijst thuis hoort dan horen wij het graag via info@trost.nl.
(update november 2023, mb)

TrösT Boekenlijst
Versie november 2023 mb en yvz
auteurtitelrubriekthemakorte beschrijving
2017Aalst, Bo vanUil is doodJeugdRouw algemeen(4 - 8 jr.) Uil is dood. Uitje vindt hem in het bos. Wat doen we nu met Uil? Een eenvoudig verhaaltje over de dood, met ruimte voor eigen invulling.
2009Abbeele, Claire vandenDe kunst van het afscheid nemenRondom stervenRouw algemeenEen troostend boek voor hen die de tijd willen nemen om stil te staan bij leven en dood, via literaire teksten en met kleurige prenten.
2014Abbeele, Claire vanden Er zijn voor jouRondom stervenRondom stervenDe kunst van het afscheid nemen is een kunstzinnig verslag van een stervensproces, weergegeven in beeld en woord.
2007Abbeele, Claire vanden Alles wacht op onsPoezieRouw algemeenEen prachtig geschenkboek met 70 gedichten over thema's zoals liefde, tijd en afscheid.
2009Adelaide, DebraAls ik er niet meer benRomanNaderende doodSchrijfster van huishoudgidsen vat het plan om er een over doodgaan en wat daarbij komt kijken te schrijven, als ze terminaal ziek blijkt te zijn.
2016Agema, Floortje, Sassafras de BruynJij wordt gekendPoezieRouw algemeenDe troostende gedichten en verhalen geven houvast wanneer je erkenning en herkenning zoekt voor wat zich in jouw hart roert.
2018Aidt, Naja MarieHet boek van Carl. Heeft de dood iets van je afgenomen geef het dan terugRouwVerlies zoonHet boek van Carl is zowel een nuchter verslag van hoe het is om te leven na het verlies van een kind – het laat zien hoe verdriet je relatie met de werkelijkheid, je geliefden en de tijd verandert – als een poëtisch boek over verlies en liefde.
2016Aitkinhead, DeccaAll at seaRouwVerlies partnerA remarkable story of love and loss, of how one couple changed each other’s lives and of what a sudden death can do to the people who survive.
2013Akkerman, StevoDonderdagmiddag dochterRouwVerlies babyDonderdagmiddagdochter is het ontroerende en oprechte verhaal van een vader die om moet gaan met het verlies van zijn kind, van een echtgenoot die zijn huwelijk door zijn vingers ziet glippen en van een man die zijn geloof moet herijken.
2010Albom, MitchVijf ontmoetingen in de hemelRomanLeven na de doodEen ontmoeting in de hemel met vijf mensen die hij heeft gekend laten de dode de zin van zijn leven inzien.
2004Albom, MitchMijn dinsdagen met Morrie RomanNaderende doodWekelijkse bezoekjes aan oud-docent op diens sterfbed leveren prachtige levenslessen op.F34
2020Allende, IsabelPaulaRomanVerlies dochterOpenhartig beschrijft Allende de dood van haar volwassen dochter, omdanks de tragiek doorspekt met humor.
2022Almuli, TatjanaIk zal je nooit meerRouwVerlies moederUitgestelde rouw, dochter probeert te weten te komen wat haar vroeg overleden moeder bezielde
2010Altea, RosemaryStemmen van de overzijdeSpiritualiteitLeven na de doodVele mensen hechten groot belang aan contact met hun overleden relaties en putten vreugde en vrede uit de gesprekken via een medium.
1997Altea, RosemaryWegen van de zielSpiritualiteitLeven na de doodLessen en inzichten over het leven na de dood
2018Anbeek, ChristaVoor Josef en zijn broer. Van overleven naar spelen en andere zaken van ultiem belangRouwZelfdodingAuteur vertelt in "Voor Joseph en zijn broer' voor het eerst onomwonden over de suïcides in haar familie. Maar minstens even belangrijk is de komst van haar kleinzoon.
2011Anbeek, ChristaOverlevingskunstRouw ZelfdodingOp jonge leeftijd verliest ze haar moeder, haar vader en lievelingsbroer. De beide laatsten door een zelfgekozen dood. Ze doet verslag van het zoeken naar een antwoord op de dood.
2011Anbeek, Christa Jong, Ada deDe berg van de zielRouw Verlies gezinHoe vind je een weg nadat alles afgebroken is?
2011Ankersmid en Hollander, denOuders zonder voorbeeldRouwVerlies ouder(s)Herkenning voor ouders die als kind hun (een) ouder (s) verloren.
2015Ankersmit, MiekeMindful omgaan met verliesRouw Rouw algemeende betekenis die de beoefening van mindfulness kan hebben voor de manier waarop we in ons leven staan en wat mindfulness kan betekenen voor wie te maken heeft met verlies met CD
2010Ankersmit, MiekeVerlaat verdrietRouwVerlies ouder(s)Hoe ingrijpend het verlies je ouder(s) is als je heel jong bent en wat daar nu nog aan te doen is.
2020Ansu, AmelineVan harte gecondoleerdJeugdVerlies ouderEen boek over rouw voor jongvolwassenen, stuurloze twintigers én begin dertigers. Ervaringsverhalen en praktische tips. Als je zelf verdriet hebt, maar zeker ook als je iemand met verdriet wil helpen
2016Apello, MartinLeren lijdenSpiritualiteitRouw algemeenBij lijden geldt de wet van de omgekeerde inspanning: wie ervan weg wil blijven, wordt erdoor ingehaald, en wie het omarmt, weet ermee om te gaan als het lijden zich aandient. Leren lijden geeft een heldere definitie van lijden op basis van oosters en westers denken.
2018Apignanesi, LisaAlledaagse waanzinRouwVerlies partnerNa de dood van haar man onderzoekt de schrijfster de emoties die gepaard gaan met onbegrijpelijk groot verlies. Een fascinerend boek over woede, rouwverwerking en actuele maatschappelijke ontwikkelingen.
2011Ariès PhilippeHet beeld van de doodSpiritualiteitCultuurGeschiedschrijving van de beleving van dood en vergankelijkheid.
2019Arnold, KatieDe weg naar huisRouwVerlies ouderEen inspirerend boek over familie, verlies en de helende kracht van hardlopen.
2010Asher, JayThirteen reasons whyJeugdZelfdoding( >15 jr.) Op een dag krijgt Clay (16 jr.) via de post zeven cassettebandjes in een schoenendoos zonder afzender. Als Clay het eerste bandje afspeelt, hoort hij de stem van klasgenoot Hannah Baker, die een paar weken eerder zelfmoord heeft gepleegd.
2011Atkinson, KateLeven na levenSpiritualiteitLeven na de doodEen in vele opzichten indrukwekkend verhaal over de verschillende levens van een hoofdpersoon.
2014Austermann, A.R., B, AustermannHet drama in de moederschoot, de verloren tweelinghelftJeugdVerlies tweeling broer/zusMet goed onderbouwde feiten en aandoenlijke voorbeelden uit hun praktijk schetsen zij op een invoelende wijze welke uitwerkingen dit vroege verlies kan hebben en laten zij verschillende wegen zien om de ziel te helen.
2014Avis, AnnekeEn zwijgen was het antwoord. Ouders over het verlies van hun baby in de jaren 1945-1970RouwVerlies kindWat er veranderd is in het omgaan met het verlies van een pasgeboren baby.
2018Baars, TamaraAls jullie dit lezen ben ik doodRouwZelfdodingOp 9 mei 2008 stapte haar broer op 30-jarige leeftijd volslagen onverwacht uit het leven. Ondanks dat Tamara wist dat hij zich niet goed voelde, was die mogelijkheid nooit bij haar opgekomen. Over hoe zij als zus dit immense en plotselinge verlies leerde dragen, gaat haar boek.
2016Bachiri, Mohammed ElEen Jihad van liefdeRouwVerlies partnerOpgetekend door David Van Reybrouck - praat Mohamed over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Het resultaat is een sobere tekst van een ongelooflijke wijsheid.
2014Bakker, Gerbrand Omweg RomanNaderende doodWaarom verdwijnt een vrouw, wat zoekt zij?
2013Barnes, JulianHoogteverschillenRomanVerlies partnerVerhaal in drie delen waar in het laatste deel het onzegbare wordt verwoord over het verlies van zijn vrouw.
2022Bas te Batenburg, Els vanDe appels blijven liggen en de piano is stilRouwVerlies kind/broerBij een ongeluk in Zwitserland komen 22 kinderen en 6 volwassenen om. Dit boek gaat over Bart en hoe zijn ouders en broer en zus daarmee leren te leven
2007Bax, Erik H.Verlies en rouw op het werkRouw Rouw algemeenHandreiking aan H&R managers wat er bij rouw op het werk van belang is.
1995Becker, JoyceGeen beschuit met muisjesRouwMiskraamOver miskramen. Met veel liefde gemaakt voor vrouwen die in het verleden een miskraam hebben gehad, of ze nou wel of geen kinderen hebben gekregen.
2013Beckers - Mansell, KathyKind van de toekomstRouwVerlies rond geboorteKind van de toekomst is een boek met levensverhalen, waarin ouders – soms alleen de moeder of de vader, soms beide ouders vanuit een eigen perspectief – vertellen over hoe de dood van hun baby hun leven heeft beïnvloed.
2017Beckers - Mansell, KathyRouwen na het verlies van je babyRouwVerlies rond geboorteDe missie van dit boek is om bij te dragen aan de erkenning van het betekenisvolle verlies van een baby. Zowel ouders, professionals als de omgeving zullen zich gesteund voelen na het lezen.
2013Beckers, ErikOverlijden voor dummiesRondom stervenNaderende doodBespreking van alle aspecten rondom overlijden en uitvaart.
2011Beek, Ingeborg vanLevenshaastRondom stervenRondom stervenAuteur vertelt haar rauwe, authentieke en krachtige verhaal over leven met een tikkende tijdbom in haar hoofd. Over haar spijt en haar verlangens, haar verdriet en haar optimisme en haar rotsvaste geloof in de kracht van het nu.
2019Been, Susan van derHartmamaRouwVerlies ouder(s)Jong ouderverlies Door voorbeelden uit de praktijk en oefeningen leert ze je het verlies te aanvaarden en weer meer licht in het leven te krijgen
1997Beijer/Tollenaar, MWat doen we met zijn klerenRouw Verlies partnerHerinneringen aan haar man vertelt ze, terwijl ze van zijn kleren een troostdeken maakt. Plus instructies hoe je dat zelf zou kunnen doen.
2022Benali, AbdelkaderParadijsvogel boven de hoge woerdRouwVerlies zoonPetra en haar man Abdellah gaan ieder op hun eigen manier om met het overlijden van hun zoon Ilias die opgevoed is met het beste van twee culturen, Marokko en Nederland.
2016Benjamin, AliSuzy en de kwallenJeugdVerlies van een vriend/vriendin(12jr.) De dood van haar vroegere beste vriendin door verdrinking is voor Suzy onbegrijpelijk. Knap opgebouwd en psychologisch goed uitgewerkt verhaal dat een bijzondere inkijk geeft in de omgang van een jong meisje met verlies en onmacht. Vanaf ca. 12 jaar.
2019Benjamin, ChloeDe onsterfelijkenRomanRondom stervenDe broers en zussen Gold krijgen als kind hun sterfdatum te horen van een helderziende. De voorspelling heeft grote gevolgen voor hen in de vijftig jaar die volgen en allevier proberen ze op eigen wijze het lot te bezweren
2003Benz van den Berg, RoelHet naderen van een brugRomanVerlies kind(eren)Wat kan mensen bij elkaar houden als ze door de dood van elkaar gescheiden zijn. een literaire tour de force over liefde, rouw, het leven na het leven en de spankracht van de menselijke ziel.
2006Berg, Leen van de, Femke GeresteinIn de zee van mama's buikRondom stervenMiskraamen teder verhaal over de verwachting van een baby die helaas niet levensvatbaar blijkt, voor
7 tot 99 jaar.
2017Berg, Marinus van denmeegaan tot het eindeRondom stervenRondom stervenMarinus van den Berg brent inzicht in de laatste, maar zeer kostbare tijd van een stervende. In korte, vaak praktische hoofdstukken beschrijft Van den Berg wat er kan gebeuren.
2011Berg, Marinus van denAls feest en verdriet elkaar rakenRouwRouw algemeenHoe feesten nadat je iemand verloren hebt toch gevierd en beleefd mogen en kunnen worden.
2011Berg, Marinus van denVerstilde woordenRouwTroostTeksten bij afscheid en rouw met muziek, CD
2012Berg, Marinus van denTijd om te troostenRouwTroostEen verzameling mooie gedichten en beschouwingen voor wie troost zoekt en voor wie troost wil geven.
2015Berg, Marinus van denLijden verlichtenRouwTroostLijden verlichten' bestaat uit persoonlijke reflecties en poëtische intermezzo's. Kerngedachte van Van den Berg is: met mensen optrekken en het lijden met hen uitzitten.
2007Berg, Marinus van denRouwen in de tijdRouwTroostOver de thema's tijd en zingeving. Een boek voor wie zelf rouwt en wie rouwende mensen tot steun wil zijn. Met gedichten en teksten.
2015Berg, Marinus van denVerdriet dat niet verdwijntRouwVerlies broer/zusDe auteur besteedt veel aandacht aan mensen die op jonge leeftijd of later een broer of zus hebben verloren. Dat is volgens hem een sterk onderschat verlies.Wat betekent het overlijden van een kind voor de omgeving.
2008Berg, Marinus van denJe naam klinkt in ons doorRouwVerlies kindIn deze bundel zijn, naast de teksten van Marinus van den Berg, een aantal van die beelden opgenomen. Zo is een eenheid ontstaan tussen woord en beeld.
Deze sobere en tegelijk intense bundel kan wellicht wat troost bieden aan hen die rouwen om een overleden kind, en maakt buitenstaanders bewust van dit blijvende verdriet.
2011Berg, Marinus van den, en Carlo Leget Leven aan de grens. Reflecties op terminale zorgNaderende doodNaderende doodEen interessante en kritische dialoog over de situatie waarin mensen verkeren als ze het levenseinde naderen. Leven aan de grens is een overtuigend pleidooi voor de waardering van spirituele zorg aan het sterfbed.
2003Bergen, Annegreet vanMijn moeder wilde doodNaderende doodNaderende doodAnnegreet van Bergen vertelt indringend over de doodswens van haar moeder. Daarnaast brengt ze in kaart welke vijf wegen naar een humane zelfgekozen dood kunnen leiden
2014Bergen, Carolien vanHet verlangen naar onsterfelijkheidSpiritualiteitLeven na de doodFilosofie; het verlangen naar onsterfelijkheid is levender dan ooit.
2019Bergenm Annemarie van, Theone JoostenszHoe kan ik nu verder? De zin van het leven na een groot verliesRouw Rouw algemeenDe zin van het leven na een groot verlies helpt je als je leven hierdoor overhoop wordt gehaald. Het geeft handvatten en tips over wat je zelf kunt doen om een nieuwe balans te vinden. En het laat zien welke hulp je kunt inschakelen.
2016Bergh, Babs van deWat kan mij gebeuren!RouwVerlies partnerVrouw van René Gude. En zoals voor de beste boeken over het zo universele onderwerp van liefde en dood geldt: met het eigen verhaal wordt ook dat van anderen verteld.
2018Bering, JessieEen zelfgekozen eindeRouwZelfdodingDe schrijver probeert de suïcidale geest te doorgronden op basis van persoonlijke verhalen, journalistiek onderzoek en wetenschappelijke kennis. Een persoonlijk, toegankelijk en diepgaand boek over zelfdoding
2017Berk, MajanFlipRomanVerlies partnerDuifje houdt haar overleden man levend, waarbij ze ontkent dat hij er niet meer is. Een vriendin confronteert haar en helpt haar het verlies in de ogen te kijken.
2008Berk, MarjanBoek voor BelleRouwVerlies ouder(s)Marjan Berk schrijft voor haar kleindochter een boek over haar moeder Roos die overleed toen ze twee was
2008Berk, MarjanTeflon BabyRouwVerlies ouder(s)Grootmoeder neemt haar kleinzoon in huis waarbij ze hem ook verder helpt bij het verwerken van het verlies van zijn moeder, haar dochter.
2019Berkens, ChristianeEn nu ben ik aan de beurtNaderende doodNaderende doodAls de kanker voor de derde keer terug blijkt te zijn en auteur voorvoelt dat ze het deze keer niet gaat redden schrijft ze in haar dagboek wat ze denkt en voelt. Een prachtig beeld.
2016Berne mediaRituelen rond het levenseindeSpiritualiteitRondom stervenInformatief boekje over riten en gebruiken rond het levenseinde in verschillende religies en het humanisme. Voor zorgverleners, cliënten en hun
naasten, en voor geestelijke verzorgers.
2018Bert, AnneMijn allerlaatste zomerNaderende doodNaderende doodKort na haar overlijden aan ALS, verschijnt haar verslag van haar laatste zomer: hoe ze omging met haar ziekte, verzoening vond met de dood en moest strijden om zelf over haar levenseinde te beslissen
2013Bertoldi, ConcettaLaten de doden ook hun hond uit?SpiritualiteitLeven na de doodZo vertelt ze over haar ervaringen met uittreden uit haar lichaam, zielsverbondenheid, reincarnatie Elke vraag wordt gevolgd door een tot twee pagina's antwoord, wat het tot een wat gemakkelijker leesbaar geheel maakt.
2013Beukeboom, MargaDe jongen en zijn dood. Geloof me kanker is een zegen.RouwVerlies zoonIn dit aangrijpend waargebeurd verhaal vertelt een moeder over haar bizarre tocht als bij haar zoon Benjamin teelbalkanker wordt vastgesteld.
2020Beukerink, BarbaraJe kunt het maar een keer doenSpiritualiteitRondom stervenEen persoonlijke zoektocht naar sterven, het grootste taboe in ons leven. Op grond van vele gesprekken met nabestaanden (BN'ers) en professionals
2020Beurs, Derek deMythen over zelfmoordRouw ZelfdodingAuteur legt negen mythen over zelfmoord langs de lat van de wetenschap en ontleedt de gangbare opvattingen rondom zelfmoord.
2022Bezuijen, TokeLiefdevolle natuurlijke zorg rondom het stervenRondom sterven+D94Rondom stervenAls ervaren verpleegkundige laat Toke Bezuijen zien hoe heilzame planten, uitwendig toegepast, hierbij behulpzaam kunnen zijn. 
2019Bij, Fleur van derVerkeersslachtoffer 22/10. Op zoek naar de man die mijn zusje doodreedRouwVerlies zusWie was de man die haar zusje doodreed? Hoe zou het hem zijn vergaan na die dag? Fleur weet alleen zijn achternaam en dat hij op wereldreis is gegaan.Hoe om te gaan met het noodlot? Hoe te vergeven?
2018Bij, Fleur van der De Nijl in mijRomanVerlies zusMeeslepend verslag van de reis langs de Nijl die een studente maakt in de voetsporen van een verdwenen ontdekkingsreiziger, waarbij onverwacht een groot verdriet van haarzelf naar bobven komt..
2008Billiet, DanielAlles gaat voorbij maar niets gaat overPoezieZelfdodingDaniel Billiet maakte een selectie uit de gedichten die hij schreef nadat zijn Liefste uit het leven stapte. Het zijn stuk voor stuk ook liefdesbrieven die willen reiken naar de liefste, over de rand van de dood heen
2006Blackburn, JuliaFluisteringen van liefde, smart en spreeuwenPoezieVerlies partnerEen ontroerende ode aan het leven en een prachtige bespiegeling op het overlijden van Herman Makkink door zijn geliefde met prachtig gefotografeerde spreeuwenzwermen
2018Blancquaert, LieveLast days. Hoe de wereld afscheid neemtSpiritualiteitCultuurAuteur vertelt hoe mensen overal ter wereld ouder worden en afscheid nemen, aan de hand van prachtige beelden en ontroerende verhalen uit verschillende culturen en godsdiensten.
2019Blanken, HenkBeginnen over het eindeNaderende doodNaderende doodIn dit openhartige boek laat Henk Blanken zien hoe belangrijk het is om op tijd te beginnen over het einde. Met je naasten en met je arts. Zodat je niet te vroeg dood gaat, maar ook niet te laat.
2003Blees, MargreetWaarom heb je het gedaan?RouwZelfdoding(Jongeren) Vier verhalen op basis van interviews met nabestaanden van jongeren, die een einde aan hun leven maakten. Aan de orde zijn de emoties die zelfdoding teweeg brengt in de omgeving, m.n. de schuldgevoelens,
1996Bleyen, JanDoodgeborenRomanVerlies babyGeboorte en dood zijn de twee uitersten waartussen wij tijd krijgen om zin en betekenis te creëren. Als die twee versmelten in een doodgeboren kind, krijgen we die kans niet.
2018Bloem, MarionEen teken van leven. Over rouw en alles wat de dood behelstRomanVerlies zusEen boek over rouw, de breekbaarheid van het bestaan en alles wat de dood behelst, waarin Bloem de humor niet schuwt
2015Blom, Lilian Strijkend licht RomanVerlies partnerDoor te schrijven over anderen krijgt de schrijfster greep op haar proces van rouw.
2009Blom, Lilian De tuinkamerRouwVerlies partnerOpenhartig, teder en scherpzinnig laat de schrijfster de intense emoties zien die haar en haar man beheersen vanaf het moment dat ze te horen krijgen dat Louis (Ferron, de schrijver) nog maar enkele weken te leven heeft.
2008Blonden, KalienDe hemel in mijn hoofdRouwRouw algemeenHoe blijven mensen aan hun dierbaren denken als ze overleden zijn.
2022Bloom, AmyIn liefdeRondom sterven EuthanasieIn liefde is een openhartig, humoristisch en aangrijpend portret van een grootse liefde en een moedig afscheid.Geconfronteerd met de diagnose Alzheimer besluit Amy's man Brian dat hij ‘in het harnas’ wil sterven en niet als een schaduw van zichzelf.
2011Bock, Harry deAls het leven veel pijn doet - Achterblijven na zelfdodingRouwZelfdodingVerschillende nabestaanden na een zelfdoding van een dierbare komen uitgebreid aan het woord. Zij vertellen openhartig over hun leven met een naaste die 'worstelde met het leven'.
2023Boender, AnnaOndenkbaarRouwVerlies dochter(s)Indringende beschrijving van het verlies van haar twee dochters, die allebei totaal onverwacht uit het leven gerukt werden, maar vooral ook hoe ze er mee omgaat en een diepgaand transformatiepreces ondergaat.
2011Boer, Annelyn, deAls jongeren RouwenJeugdRouw algemeen80 praktische tips.
2015Boer, Marieke deHerinnering doeboekJeugdRouw algemeen(4 jr.) Het boek is geheel in kindertaal geschreven die voor kinderen vanaf een jaar of vier te begrijpen is. En zelfs voor hen die dyslectisch zijn, is het goed te lezen.
2015Boer, Martin deEtienne: voortijdig uit het leven gerukt van alle die hem lief warenRouwVerlies dochterDe vader van de 17-jarige doodgestoken Etienne beschrijf op indringende wijze de gebeurtenissen na haar dood, de schok, de impact van de media maar ook de steun die hij ervaart van zijn omgeving.
2012Boer, Roely en Geertje SpijkermanRadiostilte...de suicide van een politiemanRouwZelfdodingHet taboe rondom suïcide doorbreken! Dat is de missie van Geertje
Spijkerman. Met haar persoonlijke verhaal wil ze begrip kweken voor
mensen die het leven niet meer aankunnen, zoals haar man Ron.
Daarover gaat Radiostilte...
2021Boer, TheoLeven met euthanasieRondom stervenEuthanasieveertig openhartige verhalen van mensen die betrokken zijn geweest bij euthanasie. Wat betekent de 'goede'dood voor betrokkenen en naasten?
2001Bogerd, J. A. Boere, C. Van ZunderdMoeder natuur komt mij halenNaderende doodNaderende doodPractische en directe vragen over de naderende dood van een verstandelijk beperkte jongen werden opgetekend, zeer goed te gebruiken en gesprek met kinderen over de dood
2015Bohlmeijer, ArnoIk moet je iets heel jammers vertellenRouwVerlies moederHet is een positief, inspirerend verslag, dankzij veel saamhorigheid en openheid. Sober, ontroerend autobiografisch verhaal zonder een spoor van sentiment. Goed bruikbaar om het thema dood te bespreken met kinderen vanaf negen jaar.
2007Bonden KarienAfscheidSpiritualiteitCultuurVerhalen over sterven, rituelen, gebeden en gedichten
2006Bondoux Anne LaureZo gaan die dingenRomanVerlies ouder(s)Hoe het twee niet op elkaar lijkende zussen na het verlies van hun beide ouders vergaat.
2017Bonnet, PiedadWat geen naam heeftRouwZelfdodingEen boek over rouw en moederschap. Bonnett beschrijft in 'Wat geen naam heeft' haar leven met een zoon die zo leed onder zijn depressie dat zijn leven ondraaglijk werd en hij een einde aan zijn leven maakte.
2013Bont, Beppie de TegenwindRouwMiskraamEen verhaal over pijnlijke misvattingen rondom de rauwe rouw. Het belang van begrip en medeleven van zorgverleners en de mensen om je heen na een miskraam en het verlies van een kind.
2004Boogerd, ArieMet de doden levenSpiritualiteitLeven na de doodHoe kunnen we vanuit ons bewustzijn, in de geest de brug slaan naar de gestorvenen met wie wij de geestelijke dimensie van ons bestaan delen?
2018Boogers, AlexHet waanzinnige van sneeuwJeugdZelfdodingHet verhaal: de vijftienjarige scholier Remy van Sand wordt na de zelfmoord van zijn zus Estee door de psychotherapeut naar taekwondo gestuurd.het aangrijpende portret van een jongen die schreeuwt van buiten en huilt van binnen.
2015Boomsma, ArieIk weet niet welke weg je neemtPoezieTroostHij ontdekte dat een gedicht vaak de perfecte drager is van de verschillende gedachten en gevoelens die de dood oproept.
2014Boomsma, ArieTroostRouwTroostIs troost hetzelfde als het wegnemen van pijn, een manier om het leven lichter te maken? Hoe werkt troost precies?
2005Bordes, MargrietHet sprookje van een zachte doodRondom stervenEuthanasiePleidooi voor zelfbeschikking aan de hand van veel misstanden rondom al dan niet toegepaste euthanasie.
2010Bos, Tamara & Haeringen van, A.Papa, hoor je me?JeugdVerlies vader(> 8 jr). Het Verlies vader wordt vanuit het kind benaderd.
2011Bosch, Jojanneke van der Zo nu ben je weesRouwVerlies ouder(s)Oncomfortabele en soms wonderlijke waarheden over leven zonder ouders en handreiking voor (half-) wezen en de mensen om hen heen.
1998Boskma, PieterDoodsbloei PoezieVerlies partnerPoezie die een requiem voor en een ode aan zijn gestorven geliefde is en die zich laat lezen als een ‘rouwdagboek in verzen’.
2010Boskma, PieterZelfPoezieVerlies partnerIn een serie zelfportretten bezingt de dichter zijn herwonnen zelf, nadat hij zich aan de rouw om zijn vrouw heeft ontworsteld.
2020Bosma, OnnoDemonen kun je niet echt afschudden, hooguit dresserenRouwZelfdodingAuteur over het verlies van zijn partner Ella Vogelaar
1987Bosman, LidewijNaupaka, Het verhaal van een helende reisNaderende doodNaderende doodTaboedoorbrekend verhaal van een vrouw die haar stervende partner verlaat om zelf te kunnen overleven
2008Boswijk-Hummel, RiekjeAfscheid nemenRouw Rouw algemeenEen zeer compleet en overzichtelijk beeld van de emoties waarmee mensen te maken (kunnen) krijgen, wanneer een dierbare naaste overlijdt of als er sprake is van wat voor verlies dan ook.
2008Boswijk-Hummel, RiekjeTroost vragen, geven of ontvangenRouwTroostEen boek, dat een helder licht werpt op een onderbelicht deel van de menselijke communicatie. Aanbevolen voor iedereen die niet zonder meer voorbij wil gaan aan zijn eigen verdriet of aan dat van zijn naaste
2010Both, PieterDag zeggen- dolen in rouwRouw Verlies partnerAan iedereen die te maken heeft met rouw en verdriet, biedt dit boek gedachten van hoop.
2005Bots, MirreDe cirkel voltooienRondom stervenRondom stervenOpenhartig verslag vanuit het oogpunt van de vrijwilligers in een hospice.
2012Bouwma, HDe taal van het troostenSpiritualiteitTroostUitgangspunt in dit boek is de taal en hoe die gebruikt kan worden om mensen te troosten en niet goedbedoeld nog meer pijn te doen dan ze al hebben.
2017Braggaar, StephaniePapa, ik lijk op jouRouwVerlies ouder(s)Verlaat verdriet. Zoektocht naar haaar 20 jaar geleden overleden vader.
2008Brands, Wim, René GudeSterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het.Naderende doodNaderende doodGesprekken met René Gude, denker des vaderlands, over zijn naderende dood.
2010Breebaart, P. & J.Als je dood bent, word je dan nooit meer beter?RouwVerlies kind( 4 jr.) Vader maakt met 5 jarige zoon een verhaal naar aanleiding van het plotselinge sterven van zijn andere zoontje van twee.
2009Bresser, Jan PaulHet verdriet van Eline RomanNaderende doodVerhalen van een aantal oudere bewoners in het centrum van Den Haag, die allen op hun manier afscheid nemen van hun jeugd, van hun leven.
2010Breukelen, Johan van LosgezongenNaderende doodNaderende doodSchrijver deelt zijn stervensproces met de lezers.
2012Bril, Martin Het evenwicht RomanNaderende doodPrachtig en hoogstpersoonlijke verslag van zijn ziekte.
2015Brink, J.H. van denRondom de dood en bijna doodervaringenSpiritualiteitLeven na de doodEen opsomming van informatie en getuigenissen van bijna-doodervaringen.
2013Brink, JosRouw op je dakRouwTroostTroost voor mensen in rouw voor wie de ondersteuning uit de eigen vertrouwde kring lang niet altijd goed en op het juiste moment aankomt
2020Brink, Lucia van derNiemand zoals hijNaderende doodVerlies partnerAls haar man blijkt ALS te hebben weet hij dat hij niet lang meer zal leven, maar zij heeft alle tijd van de wereld. Hoe doe je dat?
2011Brink, Margarete van denOpengaande vergezichtenSpiritualiteitNaderende doodAan de hand van waargebeurde levenssituaties en kennis uit de esoterische traditie, laat de auteur zien hoe een een sterfproces zich voltrekt en hoe anderen daarbij behulpzaam kunnen zijn.
2011Broadbent, LynneCeremonies en feesten, de doodRondom stervenReligieWat moet er volgens de zes grootste religies van de wereld nadat een van hun gemeenschapsleden is overleden?
2020Broeck, Charlotte van denWaagstukkenRomanZelfdoding13 architecten die na een mislukking zichzelf van het leven beroven
2013Broekmans, TrixVrouw in Rouw: eigenzinnig observaties van een weduweRouwVerlies partnerOpvallende en ontroerende observaties van het leven na de dood van een geliefde
2017Broens-Schutten, JolandeZonder jouPoezieRouw algemeenGedichten over een weg van rouw naar gemis, over verdriet en gemis, maar zeker ook over loslaten en liefde.
2019Broks, PaulThe darker the night, the brighter the starsRouw Verlies partnerAfter the death of his wife, a neuropsychologist combines neurological case stories and memoir with excursions into speculative fiction and mythology. It is a audaciously original, deeply personal meditation on grief, time and selfhood
2010Brouwer,J.Mama wordt een sterretjeJeugdVerlies ouder(s)(3-7 jr). Helder en ingetogen verhaaltje over de aanstaande dood van een moeder. De uitleg via dier en sprookjesfiguur is een goed gekozen vorm om jonge kinderen te helpen begrijpen wat er gaat gebeuren.
1984Brouwers, JeroenDe laatste deur RouwZelfdodingstudie over Nederlandse auteurs en zelfmoord
2020Brown, JanieIk hou je hand vastNaderende doodNaderende doodOncologieverpleegster beschrijft de meest bijzondere ervaringen die zij had met mensen aan de rand van het leven. Ontroerend en prachtig geschreven
2012Bruggen, van der ClaireDe dag waarop mijn vader een engel werdRondom stervenRondom stervenBruikbaar boekje voor aanstaande nabestaanden en voor werkers in de terminale (thuis)zorg.
2012Bruin, deMijn afscheidRondom stervenUitvaartWerkboek om je wensen en gedachten over je afscheid op te schrijven voor je nabestaanden.
2008Bruin, Ellen deOnsterfelijkheid voor beginnersSpiritualiteitLeven na de doodAuteur vertelt over haar ervaringen met uittreden uit haar lichaam, zielsverbondenheid, reincarnatie.
2018Bruin, Mieke deVerborgen verliesRouw Rouw algemeenOntkenning van rouw veroorzaakt verborgen verlies. En zo raak je jezelf kwijt. Met dit boek kun je leren hoe je je verliezen recht kunt aankijken en de pijn kunt doorleven,
2010Bruin, Saskia deKoesterkaartjes bij VerliesRouwTroostWat je dan het meest nodig hebt als er iemand sterft, is gezien, gehoord en gerustgesteld te worden.
2014Bruna, DickLieve Oma PluisJeugd Verlies oma(> 2 jr). Een moeilijk thema dat op lichtvoetige en directe wijze beschreven is en aansluit bij de kinderlijke belevingswereld
2015Bruntink, RobOver de dood gesprokenRouw Rouw algemeenBeschouwingen over het leven en de dood aan de hand van uitspraken en overwegingen van bekende Nederlanders.
2011Bruntink, RobLeven na de wendingRouwVerlies kindIn Leven na de wending vertellen ouders openhartig over hun leven na het overlijden van hun kind. Over het intense gemis, de moeite die 'loslaten' kost en het belang van herdenken. Ook spreken zij over het effect op de relatie, op de verhouding tot vrienden en familie en de kijk op het leven.
2013Bruyne, Kris deOp weg naar een goede doodNaderende doodNaderende doodHet nuchtere en ontroerende verhaal van een artiest en zijn bijzonder wilskrachtige moeder die elkaar gevonden hebben in de laatse anderhalve jaar van haar leven
2017Bryson, Thomas, Ursula BrysonOntmoetingen met het leven in de doodSpiritualiteitNaderende doodThomas Bryson en Dokter Ursula Bryson-Franke nodigen je uit om de dood aan te kijken. Om zo je eigen leven te zien. Het zien van je leven geeft kracht, inspiratie en energie.
2022Buijssen, HuubDe vijf talen van troostRouwTroostHuub Buijssen ontdekte dat er vijf talen van troost zijn. Als je weet welke 'taal' de ander spreekt, en jij jouw eigen taal kent, wordt het makkelijker om steun te bieden of om hulp te vragen.
2013Busquets, MilenaOok dit gaat voorbijRomanVerlies ouder(s)Meer dan een ode aan een overleden moeder is het een portret van een vrouw in verwarring
2014Busscher, JeroenTroost voor werkende mensenRouw TroostTegen lijden helpt troosten. Echter, anderen helpen is dikwijls jezelf als gever helpen. En dat gebeurt vaak door de emoties te ontkennen die aanleiding zijn voor de hulpvraag, aldus de auteur.
2021Busscher, SimoneHet leven gaat over rozen, Over rouw, liefde en levenskunst bij het verlies van je beide oudersRouwVerlies ouder(s)Nieuw boelk over rouw liefde en levenskunst
2018Busser, Marianne en Ron SchröderNog een allerlaatste kusjeJeugdRouw algemeenHet thema van Nog een allerlaatste kusje is van alle tijden en een natuurlijk onderdeel van het leven waarmee iedereen te maken krijgt – de versjes zijn tijdloos en inspirerend voor vele generaties.
2020Butler, KatyDe kunst van het sterven. Een toegankelijke praktische en integere gids bij het voorbereiden op het einde van je levenNaderende doodNaderende doodDit boek helpt je niet meer bang te zijn voor wat onvermijdelijk komen gaat.
2010Buuren, Ari vanDe passie van leven, liefde en doodRouwNaderende doodHet boek is een rijke bron aan ervaringen en reflecties geworden over sterven en afscheid, geschreven in proza en poëzie.
2016Bux, WillemHet meisje dan het kanaal over zwomRomanVerlies ouder(s)Tien jaar later wil Kyra, de achttienjarige dochter van Brigitte, die verdronk bij een poging het kanaal over te zwemmen, ter nagedachtenis aan haar moeder, heen en terug over Het Kanaal zwemmen. Haar vader vindt dat geen goed idee!
2023Caris, KoenStenen etenRomanRouw algemeenEen beklemmend debuut over hoe verdriet en verveling een groep jongeren kunnen laten ontsporen. Waarom kunnen mensen met dezelfde pijn elkaar niet altijd goed helpen?
2017Casteren, Joris vanEen botsing op het spoorRouwZelfdodingBeschrijving van de beleving van betrokkenen bij de zelfdoding van een moeder en dochter in 2016.
2009Celie, LutLuister nu eens naar mijJeugdRouw algemeenOndergesneeuwde gevoelens bij kinderen en jongeren
2011Chabot, B. en Stella BraamUitwegRondom stervenEuthanasieBij "zelfeuthanasie" ligt de regie over een waardig sterfbed bij de persoon zelf. Dat lijkt onmogelijk, maar hoeft het niet te zijn. Dit boek beschrijft twee manieren.
2011Chatelet, Noëlle Afscheid van mijn moeder RomanVerlies ouder(s) euthanasieAutobiografische roman, dochter neemt afscheid van haar hoogbejaarde moeder die voor euthanasie kiest.
2008Chodron, PemaAls je wereld instortRouwRouw algemeenDe auteur geeft maar één advies: daal af in je verdriet. Want juist daarin ligt de sleutel tot geluk.Met behulp van Chodrons heldere adviezen leer je moeilijke tijden en pijnlijke emoties gebruiken als sleutel tot wijsheid, zelfkennis en innerlijke vrede.
2022Cholbi, MichaelGrief (engelstalig)SpirituliteitRouw algemeenIn Grief, Michael Cholbi presents a groundbreaking philosophical exploration of this complex emotional event, offering valuable new insights about what grief is, whom we grieve, and how grief can ultimately lead us to a richer self-understanding and a fuller realization of our humanity.
2022Cholby, MichaelGriefRouw algemeenRouw algemeenJe kunt rouw zien als een ontwikkleingsproces, het gaat over verwerven van zelfkennis, Je moet jezelf ala het ware opnieuw uitvinden
2022Christiansen, RuneDe kwestie van de grilligheid van de verloren tijdRomanVerlies moederEen paar maanden na de dood van haar moeder reist Norma naar haar vader, Torsten, die zich in een oud zomerhuis op een eiland heeft gevestigd. Een prachtig verhaal geschreven over een vrouw die constant op zoek is naar onafhankelijkheid en vrijheid.
2022Christiansen, RuneDe eenzaamheid in het leven van Lydia ErnemanRomanVerlies moederLydia heeft een eigen huisje midden in de natuur. Toch hangt er steeds een soort van zwaarte rond haar, een constante weemoed die moeilijk te verklaren is. Haar overleden moeder komt steeds terug in Lydia’s dromen.
2019Christiansen, RuneFanny en het mysterie in het treurende bosRomanVerlies ouder(s)In haar laatste schooljaar verliest de 17-jarige Fanny haar ouders bij een auto-ongeluk. Maar naast haar droevige omstandigheden bestaat een sprookjesachtige wereld met eigenwijze denkbeelden en mogelijkheden.
2018Claes, Gerd, Johan Maes en Harriette ModdermanRuimte maken voor verlies en rouw in therapieRouw Rouw algemeenDit boek laat een nieuwe benadering zien, gebaseerd op de nieuwste inzichten over verlies en rouw. Er wordt ruimte gemaakt door het verlies een volwaardige plaats te geven in de nieuwe identiteit of het levensverhaal van de rouwende.
2014Claire Bidwell SmithDat wat je meekrijgtRomanVerlies ouder(s)Hoe kunnen een aantal van de grootste ontberingen van het leven overwonnen worden, coming-of-age verhaal van Claire die haar beide ouders op jonge leeftijd verliest aan kanker.
2011Claudel, PhilippeHet meisje van meneer LinhRomanVerlies (klein)kindEen oude man ontvlucht met zijn enkele weken oude kleindochter zijn door oorlog verscheurde land in Zuidoost-Azië om nieuw houvast te zoeken in een grote westerse stad. En daar zit de oude meneer Linh nu met zijn kleindochter, ver over de zee, in de slaapzaal van het opvangcentrum in die grote stad, eenzaam en vervreemd.
2010Claudel, PhilippeRivier van vergetelheidRomanVerlies partnerLangzaam drijven de seizoenen voorbij en heelt de verse wond van het verlies tot er een bleek litteken overblijft
2016Claudel, PhilippeDe boom in het land van de ToriaRomanVerlies van een vriend/vriendinSchrijvend overdenkt de hoofd[persoon zijn overleden vriend in het licht van zijn leven dat doorgaat!
2016Claus, AnnekeBegrafenis van de mannenPoezieRouw algemeenIn deze bundel begraaft auteur een hele stoet mannen die in haar leven een rol spelen of hebben gespeeld en legt ze uiteindelijk ook zichzelf onder de zoden.
2011Clement, HAls sterven tot het leven behoortRondom stervenPalliatieve zorgPraktische handleiding voor de hulpverlener in de palliatieve zorg.
2017Clijsen, AnitaAnna's tuinRomanRouw algemeenEen vertelling over voorwaardelijkheid, over de gevolgen van een slecht georganiseerde dood, over loutering, en over de liefde.
2011Cobb, RebeccaIk mis mamaJeugdVerlies ouder(s)Heldere teksten en rake beelden verhalen over de vele emoties die een rouwend kind kan ervaren, van woede tot schuldgevoel en van verdriet tot verbijstering.
2003Coelho, PauloVeronika besluit te stervenRomanZelfdodingVeronika overleeft een poging tot zelfdoding en wordt in een psychiatrische instelling wakker. Spiritueel boek, boeiend en goed en toegankelijk geschreven.
2017Cohen Esther, Sandra van Kolfschoten en Miranda van der VegtRouwlustRouw Verlies partnerIn deze publicatie worden seksualiteit en huidhonger uit het taboe gehaald op een manier die kwetsbaar en enorm krachtig is.
2014Cohen, Joachim en Tinne SmetsPalliatieve zorg. Meer dan stervensbegeleidingRondom stervenPalliatieve zorgDit boek is een toegankelijke leidraad voor al wie van dichtbij of ver te maken heeft met palliatieve zorg.
2009Collett, MerrillVertrouwd met de dood. Zenhospice in de praktijkRondom stervenHospice ZenVertrouwd met de dood is een praktische gids die aandacht besteedt aan de fysieke, emotionele en spirituele vaardigheden die nodig zijn om voor een terminale patiënt te zorgen, gebaseerd op de principes die de basis vormen van het Zen Hospice Project van het San Francisco Zen Center.
2014Coppes, BobBijna dood ervaringen en wereld religiesSpiritualiteitReligieWat zeggen vijf grote religies over de zin van het leven en de parallelen en verschillen met bijna dood ervaringen.
2011Critchley, SimonOver mijn lijkSpiritualiteitRondom stervenJe leest hoe verschillende filosofen zijn gestorven en welke lessen de filosofie ons leert over de juiste omgang met sterven en dood
2010Croonen, Jeanette en Carine de VriesDe strijd voorbijRouwZelfdoding(Zoon, dochter) Gezamenlijke klacht is dat er in de behandelkamer weinig tot geen ruimte is voor het bespreken van een doodswens, laat staan dat de patiënt zich vrij voelt te vragen om hulp bij zelfdoding,
2020Crutzen, CarineUit het zuidenRouwVerlies moederOp het toneel, kort na het overlijden van haar moeder (haar vader stierf al eerder) tijdens het spelen realiseert Carine zich dat ze wees is, niemands kind meer is, met niemand meer herinneringen aan vroeger kan delen
2016Dainan, SamiraVeertig dagen. Mijn zoektocht naar troost.RouwVerlies vaderRouwdagboek van schrijfster/zangeres. Een persoonlijk en herkenbaar beeld van haar reis- en rouwervaringen. 40 dagen is ontleend aan de lengte van de rouwtijd in verschillende tradities
2011Dale, CyndiLicht op het hiernamaalsSpiritualiteitLeven na de doodSchrijfster ziet de dood als het begin van een fascinerende zielenreis die deel uitmaakt van een cyclus van geboorte, dood en reïncarnatie.
2017Dalen, Erika vanHelemaal dood bestaat nietRouwZelfdodingAuteur maakt met haar openhartige manier van vertellen haar beleving bij de depresie en zefmoord van haar zus toegankelijk
2019Dalhuisen, AnjaVlinderkusjes. Liefdevolle gedichten na het verlies van een kindPoezieVerlies babyEn nu is er, na haar debuut ‘Lieve Boris’, deze bundel met vijftig Vlinderkusjes, zoals Anja haar gedichten noemt. Puur en rauw, liefdevol en raak. Allemaal geboren uit liefde, net als haar allermooiste zoon Boris.
2017Dalhuisen, AnjaLieve Boris. Ineens werd het stil…Rouw Verlies babyLieve Boris’. Een boek over het verlies en pijn, maar tevens het bewijs dat door liefde zelfs het zwartste zwart weer licht kan worden.
2010Dam, H. vanEuthanasie, de praktijk anders bekekenRondom stervenEuthanasieDe NVVE laat nabestaanden aan het woord. Hoe hebben zij de euthanasie van hun geliefde ervaren. De gunstige kanten, maar ook de schrijnende tekorten.
2022Dam, Rini vanDonderdagenRouwZelfdodingEen waargebeurd verhaal van een moeder die zich ontworstelt aan huiselijk geweld en ondanks de zelfgekozen dood van haar dochter haar kracht hervindt.
2019Dankers, HenrikeNog zo lang nogRouwVerlies ouder(s)De schrijfster spreekt met jong volwassenen die net als zij op jonge leeftijd een ouder verloren. In het boek komen hun verhalen terug, naast het persoonlijke verhaal van de auteur en adviezen voor pastoraal werkers.
2012Dann, PattyDe goudvis is met vakantieRouwVerlies ouder(s)Jong ouderverlies, verslag door een moeder die met behulp van een kinderpsycholoog haar jonge kind begeleid bij het ziekte- en sterfproces van zijn vader.
2011Darrieussecq, MarieTom is dood RomanVerlies kindSober geschreven, pijnlijk precieze roman over de grootste angst van een ouder: de dood van een kind.
2019Darroch, GordonDe tijd die we nog dachten te hebbenRouwVerlies partnerPas naar Nederland geëmigreerd verlies auteur zijn vrouw en blijft hij met hun twee autistische zonen in een vreemd land achter.
2016Daull, SophieMijn gevlogen kindRouwVerlies dochterNa een korte lijdensweg overlijdt de 16-jarige dochter van toneelspeelster Sophie Daull. In dit intiem rouwbetoon beschrijft zij, zich richtend tot haar dochter, de verwarring van de toedracht, de lichamelijke instorting, de doodstrijd en de kwellingen van de afschuwelijke allerdaagsheid daarna.
2003Davelaar, CarineBeschuit zonder muisjesRouwKinderloosheidEen ervaringsverhaal over leren loslaten en opnieuw beginnen. "Als ik geen moeder word, wie moet ik dan worden?"
2016Davies, BenjiHet eiland van opaJeugdVerlies opaSem vaart met opa naar een prachtig, fantasievol eiland waar opa achterblijft
2020Davis, MariettaHemels. Mijn reis van negen dagen voorbij de doodSpiritualiteitLeven na de doodMarietta Davis neemt je mee op haar reis voorbij de dood. Het boek van deze jonge vrouw werd anderhalve eeuw geleden een bestseller
2011De TerebinthOver 25 jaarRondom stervenUitvaartDeskundigen, mensen die met dood, verlies, rouw, uitvaart, begraven en cremeren te maken hebben, geven hun visie op de toekomst van de funeraire cultuur: over 25 jaar
2021Debevere, KatrienMandala's en LavaRondom stervenRondom stervenBoek over gelijkertijden waar je als mama en papa doorgaat wanneer je te maken krijgt met pré-, peri- of postnataal verlies. Om tegelijkertijd rust en stilte in jezelf te onrwikkelen bij het inkleuren van je mandala's en tegelijkertijd de moeilijkste vragen aan te kijken in die onderliggende lagen
2011Debus, M, Kacer, GHandelingen rond het stervenRondom stervenLeven na de doodBeschrijving van nieuwe riten rond het sterven en een visie op sterven en interacties tussen de gestovene en hen die achterblijven.
2015Defauw, JeroenEen golfbreker in de zeePoezie/JeugdVerlies opa(6 jr.) Dichterlijke verzen en mooie illustraties over de liefde voor en het afscheid van een opa.
2021Deleo, KirstenIk ben bij jeNaderende doodReligieKirsten DeLeo is Amerikaans en boeddhistisch meditatieleraar, auteur en trainer op het gebied van contemplatieve begeleiding.
2014Delflos, Martine en Rie Fiddelaers-JaspersMoet ik nu huilen?JeugdRouw algemeenDit boek is bedoeld om ouders, verzorgers, leerkrachten en andere betrokkenen bij kinderen en jongeren met en zonder autismespectrumstoornissen te helpen en te begeleiden bij een overlijden.
2012Delfos, MartineDood is niet gewoon (met voorwoord van Fiddelaers Jaspers)JeugdTroost(> 4 jr). Dit boek biedt kinderen die een ouder verloren hebben, herkenning en troost. Een uitstekend boek voor kinderen die op jonge leeftijd te maken krijgen met dood.
2000Demyttenaere, BartDe last van het levenRouwZelfdoding(algemeen)Over tal van aspecten van zelfmoord blijft heel wat informatie niet of moeilijk te vinden. Met de studie " De last van het leven" wordt deze lacune aangevuld. Ook gesprekken met nabestaanden.
2013Deraniyagala, SonaliVloedgolfRouwVerlies gezinNa de tsunami, een beklemmende kroniek over liefde en afgrijselijk verlies.
2014Desegher, IsabelleMevrouw Justien. Een verhaal over troostJeugdTroost( > 6 jr.) Mevrouw mist haar man Emiel. Mooi verbeeld en subtiel getekend verhaal over verlies en troost
2015Deubel, FritsLicht na het duisterPoezieTroost religieDeze gedichten geven woorden aan de pijn van het achterblijven en ze laten zien dat God juist in die moeilijke momenten bij je wil zijn.
2021Devine, MeganIt's OK that you"re Not OK. Meeting Grief and Loss in a Culture That Doesn"t UnderstandRouw Rouw algemeenThis book provides a path to rethink our relationship with grief
2021Devine, MeganHet is oké om je niet oké te voelenRouw Rouw algemeenLiefdevol omgaan met rouw en verlies
2011Didion, JoanBlauwe nachtenRouwVerlies kindEen moeder herdenkt haar dochter, maar het gaat meer over haar dan over haar dochter.
2012Dijkstra, Florette Onvoltooiden RomanRouw algemeenOverleden schrijfster over wat er nu moet met haar personages.
2019Diks, RenateHemelse vadersRouwVerlies vaderDochters over hun vaders. De eerste man in je leven is de grote, sterke, liefhebbende vader. Als je geluk hebt. Is je vader ongeneeslijk ziek of komt hij onverwachts te overlijden, dan wordt alles anders.
2011Disky, JennyIn gratitudeRomanNaderende doodEen memoire op veel niveaus van een bijzondere vrouw met ingrijped leven, pleegdochter van Margareth Drabble, geschreven terwijl ze kanker heeft waar ze aan zal overlijden
2009Distelmans, WimEen waardig levenseindeRondom stervenRondom stervenEen waardig levenseinde veegt een aantal hardnekkige mythes over het gebruik van morfine van tafel, bevat tips tegen pijnbestrijding en doodsangst, verklaart waarom vele dokters, ondanks de euthanasiewet, nog altijd bang zijn om bij euthanasie te helpen en legt uit hoe het levenseinde met spiritualiteit en psychologische ondersteuning kan verzacht worden.
2010Doka, Kenneth, Terry MartinGrieving beyond Gender, Understanding the ways Men and Women MournRouwRouw algemeenVerhelderende goed onderbouwde visie op verschillen van stijl en patronen van rouwen van mannen en vrouwen
2011Dooijewaard, Christianne vanHet egeltje onder de oude boomJeugdNaderende dood(Vanaf 4 jr). Het ziek zijn en sterven van een jong egeltje kan als aanleiding gebruikt worden om te praten over en begrip te krijgen van het sterven van een jong kind.
2020Doosje, HenriëtteLevenskunst. Verhalen over leven, liefde en rouwRouw algemeenRouw algemeen31 verhalen rondom verlies en rouw, gebaseerd op ervaringen in de praktijk en op haar persoonlijke leven
1988Dorrestein, RenateHet perpetuum mobile van de liefdeRomanZelfdodingEen autobiografisch relaas over twee zusters die allebei schrijfster willen worden, totdat de jongste een einde aan haar leven maakt.
2018Douad, KamelZaborRomanNaderende doodZolang hij schrijft zal hij de dood op afstand houden! Zo ook op de avond dat hij aan het sterfbed van zijn vader zit!
2011Douma, JosIn het doolhof van de rouwRouwTroostVeertig korte overdenkingen: troost vanuit Gods woord en ervaren dat we ons in al die complexe emoties geborgen mogen weten en ook weer uitzicht vinden
2011Downham. JennyVoor ik dood ga.RomanNaderende doodTessa (16) heeft leukemie. In de paar maanden die haar resten wil ze nog beroemd worden en verliefd.
2017Driessen-Fröberg, GerdaFedde. Een leven in achttien jaarJeugdNaderende doodAls Fedde, de zoon van Helga en Freek op zeventienjarige leeftijd te horen krijgt dat hij niet meer zal genezen van lymfeklierkanker, begint hij dingen vast te leggen. Hij wil beschrijven wie hij is en vooral, hoe het is om al op zo jonge leeftijd dood te gaan.
2013Drijver, AnnaJe blijftRomanVerlies partnerDe dood van haar vriend brengt niet verwerkte vroeger verlies tot leven.
2018DromenjagerWoezel en Pip. Dag lief muisjeJeugdRouw algemeenGevoelig en toegankelijk prentenboek over het verliezen van een dierbare en afscheid nemen binnen de veilige en vertrouwde belevingswereld van de Tovertuin.
2015Dudok de WitVader en dochterjeugdVerlies vaderVader en dochter fietsen samen door de polder.
Boven aan de dijk nemen ze afscheid.
Vader stapt in een boot en roeit naar de horizon.
Het meisje blijft wachten tot hij terugkomt.
2021Duijn, Catherine vanDe bende van ellendeJeugdRouw algemeenEen ontroerend mooi prentenboek waarmee gevoelens over verdriet en verlies bespreekbaar gemaakt worden. Ieder kind verwerkt verdriet anders, maar samen zijn ze niet alleen.
2021Duijvestein, SusanneUitvaart in eigen hand, bewust en creatief afscheid nemen, met of zonder uitvaartbegeleiderRondom stervenRondom stervenBegrafenisonderneemster laat in deze gids zien hoe je een uitvaart in eigen hand kunt nemen, om zo werkelijk verbinding te maken met de dood en daarmee aan het leven
2016Dumon Tak, Bibi, Annemarie van HaeringenSiens hemelJeugdVerlies huisdier(> 5 jr.) Sien de hond gaat dood. Licht boek over een zwaar thema – met een Sien op het omslag die je hart steelt en troost tegelijk.
2020Dumon Tak, Bimi De dag dat ik mijn naam veranderdeRomanVerlies zusOver macht en onmacht, liefde en dood, rouw en wraak geworteld in een waargebeurde familie geschiedenis
2013Eadie, BettyGeleid door het lichtSpiritualiteitLeven na de doodDe eerlijkheid, oprechte dankbaarheid en de eenvoud waarmee de auteur haar bijna-doodervaring deelt met de lezer, is ontroerend en overweldigend.
2010Eck, Odile vanEen onzichtbaar verliesRouw KinderloosheidBijzonder boek vol inspirerende handreikingen en waardewolle ervaringen van auteur uit haar praktijk over kinderloos zijn
2013Ede, Cees vanIk schrijf ons aan elkaarPoezieVerlies partnerGedichten over het ziekbed en uiteindelijke overlijden van televisieproducente en regisseuse Maud Keus, sinds 1984 de partner van van Ede.
2012Edom, GoedeleBang voor kankerRondom stervenNaderende doodEen dertigtal concrete strategieën voor om mensen met kanker te helpen bij het verlichten van angst en zo hun levenskwaliteit te bevorderen.
2017Edom, GoedeleZolang ik nog leefRondom stervenRondom stervenIn dit boek toont ze wat er gebeurt als je te horen krijgt dat je nooit meer beter wordt, hoe je in die tijd samen met je naasten kostbare herinneringen kunt verzamelen, en waarom dit zo belangrijk is in het rouwproces.
2013Eerenbeemt E. van denWie krijgt de gouden armband van moeder?Rondom stervenRondom stervenSchets aan de hand van talloze herkenbare voorbeelden van de gevolgen van het verdelen van de erfenis voor de familieverhoudingen
2018Egan, KerryOver levenRondom stervenNaderende doodEen geestelijk verzorgster doet verslag van de verhalen die zij van stervenden hoort en de inzichten die dit oplevert. Het zijn verhalen van hoop en spijt, schaamte en trots, dromen en verraad, over lang bewaarde geheimen. Maar bovenal over liefde.
2019El Bachiri, MohammedDe Odysee van MohammedRouwVerlies partnerHet aangrijpende en ontwapenende relaas van zijn leven na de dood van zijn vrouw die omkwam bij de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel
2018Eland, EvaAls verdriet op bezoek komtJeugdRouw algemeenPrqchrig en toegankelijk prentenboek over verdriet en troost voor jong en oud
2018Elias RobinOkerRouwMiskraamMijn kind is dood en mijn buik is leeg, Een indrukwekkende roman met waargebeurde elementen
2019Elma UijlBergongeval. Echtgenoot overleden, maar geen weduweRouwVerlies partnerElma beschrijft wat er gebeurd is vanaf het moment dat haar man niet terug komt van zijn bergbeklimming tot hij gevonden wordt drie jaar later.
2020Elst, IsabelDe herfst kwam te vroeg. Over het verlies van mijn kinderen tijdens de zwangerschapRondom sterven MiskraamAuteur verliest na vijf maanden zwangerschap haar tweeling. Ze vertelt openhartig hoe zij omging met de vroeggeboorte en doodgeboorte van haar kindjes.
2019Elstrodt, LindaSchaduwkracht. Een reis van wanhoop naar hoopRomanVerlies partner Als sterk zijn je enige optie is dan ontdek je pas je eigen kracht. Je hebt altijd een keuze.
2010Emmerik van, YvonneAls vlinders spreken konden (gedichten)JeugdRouw algemeen(8 jr.). Uitleg over wat er rondom begraven en cremeren gebeurt in verhaalvorm.
2016Empson, JoFijn konijnJeugdRouw algemeen( > 4 jr.)Bijzondere uitgave, speciaal voor kinderen die moeten omgaan met verlies of dood.
2020Enquist, AnnaBerichten van het frontPoezieVerlies dochterEen indringende gedichten cyclus waar de gang van de seizoenen met de onderwereld wordt verbonden, met dood en verrijzenis
2011Enquist, Anna Contrapunt RomanVerlies kindBijzondere uitgave, speciaal voor kinderen die moeten omgaan met verlies of dood. Vanaf ca. 4 jaar.
2012Enquist, Anna KwartetRomanVerlies kindHoe muziek troost en hoe levens veranderen na geweldadige gebeurtenis.
2022Ensink-Teich, NadjaDag lieverd, tot zoRouwVerlies partnerMet de geboorte van Fleur lacht het geluk Nadja en Jeroen toe. Maar hun leven verandert plotseling als Jeroen door een wildvreemde wordt doodgestoken.Na twee jaar diep verdriet besluit Nadja met Fleur door Azië te trekken – een allesveranderende roadtrip waarin ze leert wat rouw écht is en opnieuw ontdekt hoe mooi het leven kan zijn.
2011Eriks, MargreetRouw van jouRouw Rouw algemeenVerlieservaringen van bekende en minder bekende Nederlanders
2016Erlbruch, WolfDe eend, de dood en de tulpJeugdRouw algemeen(> 5 jr.) het verhaal van de dood die geduldig is en vriendelijk en de eend die daar vrede mee heeft.
2017Ernestam, MariaNooit zonder jouRomanVerlies partnerIn 2005 wordt fotografe Inga Rasmundsen plots weduwe. Na twee jaar hard werken is haar verdriet nog niet verwerkt. Een mooie roman over zoeken in het verleden en vrede vinden in het heden.
2011Erpenbach, JennyEen hand vol sneeuwRomanRondom stervenEen kind sterf en schrijfster schetst vijf mogelijke levens die het gehad zou kunnen hebben. Ze slaagt erin vijfmaal woorden te vinden voor het sterven van haar personage, met een ontroerende mengeling van intimiteit en distantie, die op meesterlijke wijze worden afgewisseld
2008Erve, Monique van 't, Riet Fiddelaers-JaspersKon je niet blijven voor mij? Jongeren en kinderen ondersteunen na zelfdodingJeugdZelfdoding(jeugd) Deel een sluit af met hoe het verder gaat met familie, vrienden en zorgen, op school en met professionele hulp (en lotgenotencontact). Deel twee is een werkboek voor lotgenoten: jongeren die achterblijven na zelfdoding
2008Erve, Monique van 't, Riet Fiddelaers-JaspersOm alles wat er niet meer is -jongeren over achterblijven na zelfdodingRouwZelfdoding(jeugd) Een boek vol verhalen, tips en gedichten van en voor jongeren. Het helpt om rouwen na een geval van zelfdoding bespreekbaar te maken.
2014Es, Gijsbert vanHet laatste woordRondom stervenNaderende doodInterviews met mensen weten dat ze gaan sterven. Gepubliceerd in NRC Handelsblad.
2017Essen, Ineke vanIk krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk. Als je vader of moeder is doodgegaanRouw Verlies ouderEen belangrijk boek over rouwverwerking voor en door kinderen. Schrijfster Ineke van Essen heeft dertig kinderen van verschillende leeftijden geïnterviewd
2021Exel, Marrit vanSurvival gids voor weduwen. Jouw stappenplan voor rouwen, leven en weer genietenRouwVerlies partnerDit boek is als een kompas dat richting geeft in de intense tijd na het overlijden van je partner. Een stappenplan
2013Eykerman, Jaklien100 kindervragen. Afscheid en verliesJeugdVerlies algemeenEen handboek waar ouders kunnen naar grijpen bij moeilijke momenten. Ook voor begeleiders en leerkrachten kan het een werkinstrument zijn bij het omgaan met klassituaties of pakkende nieuwsberichten.
2021Faber, DaanSmaakspokenJeugdVerlies moederAls Puck die veel alleen thuis is omdat haar moeder is overleden en haar vader als kok 's avonds werkt komen de smaakspoken op bezoek
2019Faber, HansAnne RouwVerlies dochterDit boek is een verslag van de intense zoektocht naar Anne Faber en de nasleep ervan gebaseerd op getuigenissen van betrokkenen.
2017Fagan, KateWhat made Maddy runJeugdZelfdodingHet verhaal van het 'succevolle' leven van Maddy Holleran. Het geeft inzicht in de groeiende druk om te presteren, mede door de social media, die veel jonge mensen, vooral ook jonge athleten te veel wordt zodat ze geen andere uitweg zien dan zelfdoding.
2020Feijen, Leo en Manu KeirseHet wonder van de kleine goedheidRondom stervenRondom stervenVoor allen die in Corona tijd een geliefde verloren waar ze niet bij konden zijn
2013Fiddelaers-Jasper, Riet en Noten, SabineHerbergen van verliesRouw Rouw algemeenJe wordt als lezer meegenomen op de tocht door het rouwlandschap na een ingrijpend verlies. Ook onmisbaar voor de begeleider.
2014Fiddelaers-JaspersAls ik er niet meer benRouwJong ouderverliesBiedt hulp bij vragen over ziek zijn, afscheid nemen en rouwen en hoe belangrijk het is kinderen mee te nemen in het proces van steven
2009Fiddelaers-JaspersDoodgaan is geen feestJeugdRondom sterven(3 tot 8 jr.) Voorleesboek om alles over cremeren uit te leggen.
2005Fiddelaers-JaspersWaar ben je nu, zie je me nogJeugdRouw algemeenIn dit boek staan verhalen en gedichten over afscheid. Ze kunnen worden gebruikt bij afscheidsdiensten, in de klas of om thuis voor te lezen
2005Fiddelaers-JaspersBen je hier of ben je daar?JeugdRouw algemeenWerkboek voor jongeren om hun gevoelens en herinneringen in te schrijven als ze daar behoefte aan hebben.
2004Fiddelaers-JaspersDe Rouwende schoolJeugdRouw algemeenFeitelijke informatie over een overlijden dat de school (kinderdagverblijf) raakt is doorweven met vo+F282orbeelden uit de dagelijkse praktijk. Dat maakt dat de inhoud de lezer ook kan raken.
2000Fiddelaers-JaspersMet mijn ziel onder de armRouwRouw algemeenDe thema's liefde, welkom zijn, hechten en afscheid nemen horen samen bij het leven, en de wijze waarop de mens daarmee in aanraking komt en mee omgaat, tekent iemands bestaan.
2006Fiddelaers-Jaspers, R & Noten, SHerbergen van verliesRouwRouw algemeenOm het leven weer te kunnen omarmen, is het nodig de inhoud van de rugzak uit te pakken en opnieuw te bekijken. Zo kunnen we thuiskomen in het Land van Rouw.
2020Fiddelaers-Jaspers, RieNatriltijdRouw Rouw algemeenHoe je te herpakken na een periode van afscheid en verlies in tijden van stormen en tegenslag (Corona)
2019Fiddelaers-Jaspers, RieEen rugzak vol verdrietJeugdRouw algemeenEen rugzak vol verdriet' laat zien aan welke steun deze jongeren behoefte hebben om toch op te groeien tot gezonde volwassenen, gelukkig in hun relaties en hun beroep. In dit handboek vertellen jongeren zelf met herkenbare verhalen en voorbeelden wat ze nodig hebben.
2013Fiddelaers-Jaspers, RietAls jij er niet meer bent (zonder jou reeks)JeugdRondom sterven(8 tot 12 jr.). Hulpmiddel bij rouwverwerking voor jonge kinderen bij ziekte en dood van een van de ouders in het gezin
2013Fiddelaers-Jaspers, RietWanneer word je doodJeugdRouw algemeen(3 - 13) Dit boek moedigt ouders, leerkrachten en hulpverleners aan om zo concreet mogelijk te zijn. Bijvoorbeeld door uit te leggen wat `dood precies is, dat je verdriet mag hebben, en misschien het belangrijkst dat er troost is.
2005Fiddelaers-Jaspers, RietWie ben ik zonder jouJeugdRouw algemeen(vanaf 12 jr). Wat er allemaal met je kan gebeuren als je een geliefde verliesy, met tips en verwijzingen.
2007Fiddelaers-Jaspers, RietMijn troostende ikJeugdRouw algemeenDit boek gaat over jongeren tussen twaalf en twintig jaar, die een ouder, broer of zus of een (school)vriend verliezen, over rouw in de puberteit en adolescentie.
2016Fiddelaers-Jaspers, RietIk zal je nooit vergetenJeugdRouw algemeen(tot 12 jr.). Dit herinneringsboek kan kinderen helepen bij het verwerken van hun verdriet en om hun herinneringen vast te houden.
2009Fiddelaers-Jaspers, RietDe meest gestelde vragen over kinderen en de doodJeugdRouw algemeenDeze brochure heeft als doel om u snel te informeren wanneer u vragen heeft over kinderen die met een verlies door de dood te maken krijgen.
2011Fiddelaers-Jaspers, RietJong Verlies, rowende kinderen serieus nemenJeugdRouw algemeenJong verlies' helpt ouders, leerkrachten en zorgprofessionals bij het opvangen en begeleiden van rouwende kinderen.
2018Fiddelaers-Jaspers, RietBo de beer neemt afscheidJeugdRouw algemeenJonge kinderen. Kleurboekje voor kleine kinderen vor te bereiden op begrafenis of crematie
2018Fiddelaers-Jaspers, RietAls je woorden zoektRouwRouw algemeen In dit boekje is een keur van teksten bijeengebracht die nabestaanden kunnen helpen hun verdriet uit te drukken. Afscheid
2017Fiddelaers-Jaspers, RietVerlies in beeld. Therapeutisch werken met poppetjes bij verliesRouw Rouw algemeenHet is een werkwijze die leeftijdsloos is, en gebruikt kan worden bij mensen die weinig talig zijn, maar ook bij mensen die juist zeer verbaal zijn en daardoor meer in hun hoofdkantoor huizen dan in hun lijf.
2019Fiddelaers-Jaspers, RietEen rugzak vol verdrietJeugdRouw algemeenKwetsbaarheid en kracht van rouwende jonge mensen
2013Fiddelaers-Jaspers, RietKon je dan niet blijven voor mij? Jongeren en kinderen ondersteunen na zelfdodingJeugdZelfdodingEen boek voor en over gezinnen met kinderen en jongeren die geconfronteerd worden met zelfdoding.
2010Fijen, LeoLeven met de doodRouw Rouw algemeen13 rouwdeskundigen uit Nederland en Vlaanderen kiezen elk vijf gedichten of andere teksten, waarvan zij de keuze persoonlijk toelichten.
2007Fijen, LeoHet jaar dat mijn vader stierfRouwVerlies vaderBriefwisseling met Anselm Grün, een boek vol herkenningspunten en troost.
2016Fijen, Leo en Manu KeirseMijn moeder steeds dichterbijRouwVerlies moederdialogen over hoe het afscheid van je moeder jaren later nieuwe vragen en emoties kan oproepen. Want een afscheid blijft vele jaren doorwerken en wordt steeds opnieuw herschreven.
2007Filer, NathanDe schok van de valRomanVerlies broerOntroerend verhaal van een jongen die in zijn jeugd zijn broer verloren heeft.
2019Fillipo, Niek & Gerda PalsIk rijd en zij peuzelt. Zoektocht naar levensvreugde en perspectief na de dood van mijn maatjeRouwVerlies partnerIn 101 korte verhaen en beschouwingen over zijn ervaringen en emoties na de dood van Gerda.
2008Fontana, DavidNa de dood, wat kunnen we verwachtenSpiritualiteitLeven na de doodInformatief en prettig leesbaar. In dit boek beschrijft de psycholoog vooral wat we na onze dood kunnen verwachten. Hij deed meer dan veertig jaar onderzoek naar het onderwerp, en voerde talrijke gesprekken met mediums en hen die een bijna-doodervaring hadden.
2008Forman, GayleAls ik blijf RomanNaderende doodWat er gebeurt nadat een gezin een auto ongeluk krijgt.
2013Franke, PetraOmgaan met verlies en verdrietRouwRouw algemeenMet veel inlevingsvermogen en niet gebonden aan een geloofsovertuiging beschrijft Petra Franke in dit boek de zeven wegen om het verlies van een dierbare te verwerken
2020Franszen, PieterDe zoon in de manRouwZelfdodingHoe een vader en een zoon met elkaardoorleven, nadat ze op voor beiden de mooiste dag van hun leven diepgaand gescheiden worden
2015Frencken, MylouZonder BertRouwVerlies partnerVerhalen over verdriet en voorspoed. Dit boek is een verademing in het genre, zeker voor mensen die een soortgelijk verlies hebben meegemaakt. Gebundelede columns
2009Gaiman, NeilHet kerkhofJeugdLeven na de dood(13 tot 15 jr.). maar ook voor volwassenen! Fictie, een overlevend kind wordt opgevangen door de doden op een kerkhof.
1993Gaines, Ernest J.Een les voor het stervenRomanRondom stervenEen aangrijpende vertelling over het gesegregeerde Amerika van de jaren veertig, een icoon uit het Afro-Amerikaanse schrijven van grootmeester Ernest J. Gaines. 2016 in het Nederlands
2015Ganzewinkel, Annie vanDeze schelp verdient een kistjeJeugdVerlies algemeen(7 - 8 jr.) Mooi geillustreerd verhaal over loslaten en opgroeien.
2009Garner, HelenDe logeerkamerRouwVerlies van een vriend/vriendinEen prachtig filosofisch verhaal over opgroeien en loslaten. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
2015Gawande, AtulSterfelijk zijnRondom stervenRondom stervenHoe kan de geneeskunde niet alleen het leven maar ook het levenseinde verbeteren?
2009Gedde, Y. En D. RozemeyerMisschien was je vandaag wel geborenRouwVerlies kindEen prachtig document over het rouw- en verwerkingsproces van een van de laatste taboes: de keuze om bij een afwijkende uitslag de zwangerschap te laten afbreken
2015Geelen, Denise van en Jacob van WielinkMet zoveel liefde heb ik van je gehoudenRouwVerlies algemeenBiedt inspiratie bij grote veranderingen en verlies.
2018Geerinck-Vercammen, ChristineStille baby'sRondom stervenVerlies babyStille baby's' gaat in op theoretische en medische aspecten, maar bespreekt vooral de verwerking van het verlies, de bevalling en het afscheid nemen, evenals de vraag hoe het daarna met de ouders gaat, ook in verband met een volgende zwangerschap.
2018Geijskens Emie en Elien Craenhals, Hart op slot. JeugdRouw algemeenEen wegwijzer voor rouwverwerking bij kinderen
2016Geldof, Wilma en Marieke NelissenOllie en het kronkeldierRouwVerlies ouder(s)(8 jr.) Ollie is bang. Bang voor de zee, die zijn ouders van hem heeft afgenomen. En bang voor de liefde van zijn pleegouders.
2010Genechten, Guido vanRikki en de eekhoornJeugdRouw algemeen( 4 jr.) Aantrekkelijk prentenboek dat het thema dood begrijpelijk en invoelbaar maakt voor de oudste peuters en kleuters
2016Genova, Maria en Tanja BorggreveAls afscheid pijn doet. Het schuldgevoel van een achterblijver bij zelfdodingRouwZelfdodingHet is een waargebeurd verhaal, waarin zeer heftige gebeurtenissen voorkomen en voor de lezer weinig ruimte is om adem te halen. De moraal erin is helder: help anderen, zo goed je kunt. Niet veel mensen zouden hier zo sterk uitkomen als hoofdpersonage Tanja.
2015George, AndrewRight before I dieRondom stervenRondom stervenHet verhaal van 20 Amerikanen over de betekenis van hun leven terwijl ze de dood in de ogen kijken.
2019Gerbrandy, PietTroost in filosofieSpiritualiteitFilosofieIn de Middeleeuwen veel gelzen. een fascinerend, experimenteel en aangrijpend werk, waarin de verteller in zijn cel bezoek krijgt van Filosofie, die met hem discussieert over wat er in het leven echt toe doet en welke bewegingsruimte de mens heeft in een strak gereguleerd universum
2008Gerriten, EstherRoxyRomanVerlies partnerRoxy verliest haar overspelige man en worstelt met de verantwoordelijkheid voor haar dochter en haar woede over wat er gebeurt in haar leven.
2009Gerritsen, Esther Dorst RomanVerlies ouder(s)Prachtig beschreven relatie tussen een dochter en haar stervende moeder, onmacht en hoe ondanks goede bedoelingen relaties mis kunnen gaan.
2014Gerritsen, MaaikeDe achterblijversRomanVerlies kindOver twee levens die verbonden zijn door de Tsunami van 2004
2010Gerritsen, Maaike Geboorte van een wees RomanVerlies ouder(s)Hoofdpersoon moet nu voor haar kinderen en haar moeder zorgen, straks is ze wees. De dood van haar vader, jaren terug, begint een grote rol in haar leven te spelen
2015Geysen, WimZonder afscheid. Als het verkeer je gezin breektRouwVerlies broer/zusSpeciale aandacht voor het verdriet van broers en zusjes na het verlies van een broer of zus door een verkeerongeluk
1993Ghijsen, Jo en Monica BoschmanEr dwars doorheenRouwVerlies partnerGedachten en gedichten over rouw, alleen staan, oud worden en leren van het leven. Met woorden die je meevoeren, er dwars doorheen.
2006Gieles, MargarethaDood zijn bestaat nietSpiritualiteitLeven na de doodIn dit boek wordt over de grens van leven en dood gekeken. Thema's als ontmoeting met overledenen en dergelijke komen aan bod.
2019Gieling, JanTerugRouwVerlies kind erenIn gedichten en korte teksten vertelt Gieling de levensloop van zijn gezin vanaf de geboorte tot na het overlijden van zijn twee zoons aan een zeldzame stofwisselingsziekte
2013Gijsbers, LiesbethIk en de verloren ander. Kleine filosofie van rouw en verlangenRouwZelfdoding(Zus) Zelfdoding is niet te bevatten voor wie achterblijft, het is een werkelijkheid die onze vertrouwde zingeving voorbij is.
2016Gijzemijter, MartinDichtgedachtenPoezieRouw algemeenTroost, hoop en levenslessen, verpakt in gedichten van vier regels per keer.
2017Gijzemijter, MartinTroostgedachtenPoezieTroostDe troostrijke, inspirerende gedichten gaan over verlies, rouw en liefde en zijn bedoeld om steun en kracht te bieden.
2011Gimbert, PhilippeEen vriendschapRomanVerlies broerUltieme poging voor de dood van zijn broer weer dicht bij elkaar te komen zoals vroeger.
2006Giphart, RonaldIk omhels je met 1000 armenRomanEuthanasieDe euthanasie van een moeder heeft grote invloed op de relatie van haar zoon met zijn geliefde (semi-autobiografisch).
2004Giphart, RonaldDe wakeRomanRondom stervenDrie enerverende vertellingen op het grensgebied tussen leven en dood.
2005Glastra van Loon, K.Ongeneeslijk optimistischRondom stervenNaderende doodGlastra van Loon beschrijft in mooie, korte verhalen openhartig zijn leven als kankerpatiënt.
2005Glaudemans, WillemBoek van het eeuwige levenSpiritualiteitLeven na de doodIn poëtische taal wordt rechtstreeks, het hele proces van het vertrek van de ziel uit het lichaam en haar reis door de verschillende lichtsferen tot aan de terugkeer naar God beschreven.
2000Goetghebeur, FransDe dood, een metgezel voor het levenSpiritualiteitCultuurMensen die met de dood geconfronteerd worden - wij allemaal dus - beseffen instinctief dat sterven onlosmakelijk verbonden is met de manier waarop we leven. Een boek over levenskunst
2011Goldman, FrancisZeg haar naamRomanVerlies partnerNa de dood van zijn twintig jaar jongere echtgenote Aura Estrade als gevolg van een surfongeluk kijkt de ik-figuur in deze autobiografische roman terug op de vier jaar die hen samen gegund waren en op de periode na Aura's overlijden waarin hij door haar moeder verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van haar dochter.
2013Gorkum, Steef vaanDe twee jaar nadatRomanVerlies ouder(s)Een sprankelend debuut,niet autobiografisch al zijn er gelijkenissen: ook auteur verloor vroeg zijn vader.
2015Gorp, Henri van Laatste zoenRouwVerlies partnerHenry van Gorp schreef een boek voor Anita, zijn vrouw. 11 november 2010 overleed zij plotseling. Een hersenaneurysma werd haar fataal.
2017Goslinga, MarikeSchuilplaatsJeugdVerlies moeder(>10jr.) Dit is een mooi boek, vol emotie zonder dat het sentimenteel wordt. Het gaat over een jongen die zijn moeder is verloren, maar het gaat ook over hoe gezinnen werken en omgaan met verlies
2008Goudsmit, BobjeAfscheidsbriefRomanVerlies van een vriend/vriendin(< 12 jr.)Je vriendin zegt de vriendschap op, ze blijkt een hersentumor te hebben en overlijdt, prachtig beschreven hoe dat is gegaan.
2016Graaf, Wiebe de Taco Kuiper en de dood 1894 -1945RomanZelfdodingHoe kon het dat iemand die net de oorlog had overleefd en de vijand had overwonnen een einde maakte aan zijn leven?
2016Graaff, LaurensWolken en andere voetstappenRouwVerlies docentIs door leerlingen en collega's geschreven ter nagedachtenis aan Laurens van der Graaff die bij de MH17- ramp om het leven kwam
2014Graafland, TillyHet geloof heeft mijSpiritualiteitVerlies partnerNa de vroege dood van haar man past de oude, vertrouwde manier van geloven niet meer- en toch kan ze God niet loslaten. Of laat God haar niet los?
2016Greef, Maria deVerloren en gewonnen. Over nieuwe liefde na de dood van je geliefdeRomanVerlies algemeenInterviews met nabestaanden en wat er met je begeurt als je een nieuwe liefde vindt.
2005Greef, Maria deHet regent in mijn toekomstRouwVerlies kindVerhalen van grootouders die bij het verlies van een kleinkind hun verlies vaak verstoppen omdat ze hun eigen kind willen ondersteunen.
2021Greef, Maria de, Marjon WeijzenNa een lang leven samen… alleen verderRouwVerlies partnerMaar wat als die dood je dan scheidt, een half leven later? Hoe ga je alleen verder, hoe bouw je na jaren samenleven een eigen identiteit op?
2008Green, John Weeffout in onze sterren RomanNaderende doodKrachtig boek over tieners, liefde en hun voortijdige dood.
2013Green, John Het grote misschienRomanRouw algemeenLooking for Alaska, vitaal boek over leven en liefde en verlies.
2014Greinert, RenateOngestoord stervenRondom stervenRondom stervenDe wetenschappelijke, psychische en ethische aspecten van orgaandonatie en hersendood, onderzocht door een moeder na de traumatische orgaandonatie van haar 15 jarige zoon.
2014Greven JanAartje, gedachten bij de dood van een kindRouwVerlies kindHet leven van Aartje Greven wordt beschreven, die op 38-jarige leeftijd onverwachts stierf aan een hartaanval. In het boek wordt haar leven besproken en het grote verdriet van de achterblijvers
2018Groen, SaschaPapa draak wordt niet meer beterJeugdRondom sterven(3 - 6 jr.) Prentenboek Een 'troostboek' voor jonge kinderen over doodgaan, en over leven. Over het nalaten van liefde, herinneringen, vaardigheden en vooral kracht.
2018Groot, JacobVerlies me nietPoezieRouw algemeenEen lang gedicht verdeeld in 52 delen. De rouw duurt hier een jaar. Groot speelt veel met taal, met tegenstellingen.
2013Groot, Marieke de en Jos de KeijserVerlies door suicide. Werkboek voor nabestaandenRouwZelfdoding(algemeen) Auteurs, beide deskundig op het gebied van zelfdoding en het ondersteunen van nabestaanden daarvan belichten werkelijk alle aspecten die hierbij aan de orde zijn.
2022Groot, Marinka de en Ingrid Verkleij-Van VuurenHandreiking: het verlies van een broer of zusRouwVerlies broer/zusIn deze handreiking worden verschillende thema’s en aspecten van het verlies van een broer of zus belicht. Voor erkenning en herkenning en voor inzicht, bewustzijn en kennis over dit verlies dat heel divers kan zijn, veel diepgang kent en breed kan doorwerken.
2008Grossman, DavidUit de tijd vallenRomanVerlies kindWie uit de tijd valt leeft alleen nog voort in de herinnering van hen die hem of haar lief hadden.
2012Grotenhuis, BertMijn rug mist jouw hand. Troostboek voor velenPoezieVerlies partnerBert Grotenhuis laat zien dat zijn innerlijke kracht na het verlies van zijn vrouw Dineke ongebroken is. Elk gedicht is raak. Geen cliches, maar een open blik, met verlangen en een glimlach naar het leven.
2016Gruwez, LuukIk wil de hemel en ik wil de straatPoezieRouw algemeenDit boek bevat meer algemene essays over poëzie en daarnaast een bloemlezing uit Gruwez' recensies, een aantal brieven gericht aan besproken en gewaardeerde dichters, plus een flink aantal besprekingen van afzonderlijke gedichten.
2019Gucht, Marc van deAlles blijft nazinderen. Als je kind uit het leven staptRouwZelfdodingDe zoektocht van een vader vijftien jaar nadat zijn dochter uit het leven is gestapt
2005Gucht, Marc vandeDown underRouwZelfdoding(dochter) In dit boek breekt hij een lans voor een psychiatrisch systeem dat beter aangepast is aan de noden van patiënten met suïcidale neigingen
2004Gude, ReneGrote denkers over verdriet en troostSpiritualiteitRouw algemeenDe filosofische literatuur over lijden en troost begint in de oudheid en loopt door tot onze tijd. Talloze denkers en dichters hebben troostrijke gedachten en inzichten geformuleerd. In deze bundel worden de mooiste teksten bij elkaar gezet,
2014Gude, RenéSterven is D1005doodeenvoudig, iedereen kan hetSpiritualiteitFilosofieIn geprek met Wim Brands
2019Gugten, Gerina van derLeven voor tweeRouwVerlies broerHeel intiem geschreven portret van een jongen die zijn broer op jonge leeftijd verliest.
2017Haan, Frieda, deLot. De toekomst heeft een staartjeJeugdVerlies ouderDit boekje is ter ondersteuning voor jonge kinderen waarvan één van de ouders op de Intensive Care komt te overlijden en zijn/haar organen doneert. Huis Muis Chris biedt troost en houvast.
2006Haan, Klaas Herman, deTastzin. Dichterlijk verslag van een rouwprocesPoezieRouw algemeenDichterlijk verslag van een rouwproces
2020Haar, Robin van 't & Timo de JongEn ik hoop nog vele brieven, Briefwisseling van '96-'19RouwRondom stervenTwee vrienden, hun ontwikkeling en uiteindelijk hun afscheid. Een tijdsbeeld.
2014Haaren, Iris vanWaarover je niet spreken kanSpiritualiteitReligieIn schilderijen en in poëtische teksten verhaalt de schrijfster van de orde en structuur die ze ziet en die misschien zicht geven op leven na de dood.
2012Hablitzel, WilliamOog in oog met de doodSpiritualiteitNaderende doodAan de hand van de aangrijpende en vaak ontroerende verhalen van zijn patiënten deelt de auteur de door hem opgedane levensinzichten met de lezer.
2013Hage, Jack SrNu je leven gestopt isPoezieRouw algemeenDeze gedichtenbundel is geschreven voor nabestaanden in zware en verdrietige tijden.
2019Hagen, Hans et alHoe kwijt kan iets zijnPoezieRouw algemeenGedichten over de dood. Voor kleine en grote mensen die iemand moeten missen
2012Hagenaar, EdithStenen vertellenSpiritualiteitRouw algemeenDeze 56 stenen zijn je graag van dienst, en ze vertellen je zelf op wat voor manier ze je kunnen helpen. Over sterven rouw en verlies
2023Hagenaars, HanneMissen als een ronde vormRouw algemeenRouw algemeenHet boek gaat over het leven en de dood die daarbij hoort maakt van dat leven een cirkel.
2011Halifax, JoanAls sterven dichterbij komt, Boeddhistische lessen over de doodSpiritualiteitReligieErvaringen met het begeleiden van mensen die zich voorbereiden moeten op de dood zonder angst en door het lijden en verzet om te buigen naar moed
2018Hammelburg, SimonVan binnen is alles stuk. Herinneringen van vernielde generatiesRomanRouw algemeenEen uitermate boeiend verhaal, een eerlijk relaas, waardoor het grote zwijgen wordt doorbroken. Velen zullen zich herkennen en daardoor erkend voelen. De vorm die de auteur heeft gekozen om de resultaten van zijn uitgebreid onderzoek naar de tweede generatie te presenteren, in romanvorm, is bijzonder geslaagd omdat het ons lezers in staat stelt ons te verplaatsen in een op andere wijze onvoorstelbaar leed.
2019Hammerman, IlanaEen vrouw alleenRouwVerlies partner / zusAuteur gaat op wereldreis na de dood van haar man en haar zus, terug in Israel gebruikt ze haar ervaringen om de Palestijnse gebieden te bezoeken
2003HappinezIk geef je de hemel op aardeSpiritualiteitCultuurDe mooiste gedachten van dichters, schrijvers en wijze meesters over de hemel en waar die is op aarde.
2018Harkema, MarloesNu is nog zo zonder jouRouwVerlies partnerDe jonge weduwe Marloes Harkema baant zich na de dood van haar man vallend en opstaand een weg door het landschap van rouw. Maar ook over veerkracht, verzachting en over hoe ze stap voor stap de weggevallen fundamenten onder haar leven weer opbouwt.
2015Harmsen, BibianPaniekspinnen RomanNaderende doodVanaf het moment dat ze hoort niet lang meer te leven te hebben houdt Bibian Harmsen een blog bij. Heftig vanwege de hardheid van het sterven van een jonge vrouw met kleine kinderen.
2005Harrems, CarolienSchaduwweduweRouwVerlies partnerVaak humoristisch, met interviews en een genuanceerde houding schetst Carolien Harrems in dit boek het ontstaan en verloop van veel driehoeksverhoudingen, maar vooral ook de afloop als de minnaar overlijdt
2018Harrer. SabineGames and BereavementRouw algemeenRouw algemeenHet loont om ons verlies te verpakken in symbolen. Op die manier kunnen games helpen bij verlies. Kunst (in dit geval games) over verdriet nodigt uit om over je eigen en andermans gevoelens na te denken
2003Harteveld, J. vanLeven in het zicht van de doodRondom stervenNaderende doodOnmisbaar in de palliatieve zorg. Praktisch boek voor stervenden en hun omgeving.
2022Hartman, MarjoleinRauwRouwVerlies zoonPersoonlijk, eerlijk en rauw rouwproces van de moeder van Max, een van de omgekomen surfers in Scheveningen
2015Haruf, KentOnze zielen bij nachtRomanRouw algemeenWeduwnaar en weduwe wonen naast elkaar maar als ze een relatie krijgen kan dat de goedkeuring van hun kinderen niet krijgen, Het onderscheid tussen deugdelijkheid en bekrompenheid en het grijpen van tweede kansen belangrijke thema’s zijn.
2017Hasselt, Hester van en Bianca SistermansHier besta ikPoezieRouw algemeenIn Nederland en België sterven jaarlijks tientallen mensen in volstrekte eenzaamheid. Soms gaat het om daklozen of toeristen, vaker om oude mensen die alleen zijn achtergebleven, een enkele keer om een zuigeling die te vondeling is gelegd. Een groep dichters die zich de Poule des Doods noemt, schrijft speciaal voor deze overledenen poëzie.
Hassnae BouazzaEen koffer vol citroenen
2021Haverkamp, AnnemarieIk heb geleefd. Wat de dood je kan leren over het levenRondom stervenRondom stervenInterview met 70 mensen, allerlei leeftijden, die binnen afzienbare tijd gaan sterven
2019Havermans, MarjaSterven als een stoïcijn. Filosofie bij ziekte en doodRondom stervenRondom stervenSterven als een stoïcijn' is bedoeld voor alle mensen die te maken krijgen met tegenslag, ziekte of dood, om herkenning te vinden en zelf te gaan ontdekken hoe ze op een stoïcijnse manier kunnen omgaan met het lot dat hen treft.
2011Hay, Louise en Kessler David D.Je kunt je hart helenRouwRouw algemeenJe wordt door Hay en Kessler niet alleen geholpen om te gaan met verlies of rouw, maar ze zorgen er ook voor dat je echt je hart heelt.
2012Heerma Van Voss, Arend JanDokie, een familieberichtRouwVerlies zusAuteur reconstreerd dood van zijn zusje in zijn vroege jeugd, nadat hij vastloopt op dit onverwerkte stuk van zijn verleden.
2018Heide, Foekje van derLief zonnekindRouwVerlies zoonIn dit boek neem ik je mee langs een mooi en soms onherbergzaam landschap van gevoelens en ervaringen. Een jaar waarin ik opnieuw in het leven ben gezet. Korte verhalen en gedichten, een geïllustreerd dagboekverslag.
2020Heideman, BettyKinderen en het afscheid van een huisdier. Rouw, begeleiding en verwerkingJeugdVerlies huisdierEen nuttig en goed leesbaar boek voor iedereen die met kinderen en dieren te maken heeft
2020Heiden, Nico van der en Henriette ModdermanVerder leven na zelfdoding, Een rouwproces overdacht.RouwZelfdodingHet kan herkenning bieden, verheldering geven, het persoonlijk verlies
in een breder theoretisch kader plaatsen, waardoor het wat meer te bevatten i
2020Heiderman, TanjaLefregelsPoezieRouw algemeenAlle gedichten over afscheid, verlies en rouw verzameld
2012Heijden, A. Th. Van derTonio RomanVerlies kindPrachtig beschreven poging om het onbegrijpelijke begrijpelijk te maken.
1995Heijden, A. Th. Van derAsbestemmingRomanVerlies ouder(s)Van der Heijden vertelt over het leven van zijn vader, over hoe hij terugkijkt en hoe zijn vaders dood hem raakt.
2021Helland Larsen, ElisabethJij en de doodJeugdRouw algemeenEen bekroond verhaal over hoe de dood bij het leven hoort
2012Hemmerechts, KristienDe dood heeft mij een aanzoek gedaan RomanRouw algemeenDagboek. Alle kleuren van het leven en de dood komen voorbij. Prachtig, oprecht, ontroerend.
2007Hemmerechts, KristienTaal zonder mij RomanVerlies partnerSchrijfster bouwt ze een beeld op van de poëzie en persoonlijkheid van overleden haar man, waardoor ze hem nog beter leert kennen.
2016Hendrickx, CarolineSamen worden we 180RouwVerlies partnerHoe is het persoonlijk voor een vrouw om haar terminaal zieke man bij te staan; wat voelt zij daarbij, wat doet dat met haar? Hoe is het voor diezelfde vrouw om na zijn dood nog altijd te moeten blijven vechten? Maar dit keer tegen regeltjes terwijl ze dacht dat ze alles zo goed geregeld hadden voor elkaar.
2019Hendriks, MarcoAapje PapillonJeugdVerlies dochterEr was eens een aapje dat graag een vlinder wilde zijn. Deze fabel is ontstaan uit het levensverhaal van de familie Werner, na het overlijden van hun dertienjarige dochter en zus Lianne.
2008Hendriks, Vincent et alZelfdoding en verliesverwerkingRouwZelfdoding(Algemeen) boekje geschreven door leden van de werkgroep "Nabestaanden bij zelfdoding" van de Subfaculteit Sociale Wetenschappen Leeuwarden.
2012Hendrikse, DyenneWaken bij het laatste uurRondom stervenRondom stervenDeze bundel bestaat uit artikelen en overwegingen die troost kunnen bieden aan naasten van stervenden.
2022Henkens, JuulVleugelgedichtenPoezieVerlies partnerJuul Henkens (32) verloor vier jaar geleden haar vriend Rutger, die toen 30 was. Haar gedichten bleken een natuurlijke manier om vorm te geven aan iets haast onbegrijpelijks.
2017Henselmans, MariekeLaat je niet kisten door de commercieRondom stervenUitvaartDe ervaringsverhalen in dit boek laten zien dat er geen verband is tussen de pracht en de prijs. De goede ervaringen zijn inspirerend, de slechte leerzaam.
2006Herder-Michielsen, Elly denIk heb geen toekomst, zei zeRouwZelfdoding(algemeen) over de suicide en de gevolgen voor nabestaanden. Nabestaanden vertellen hun verhaal
2004Herfkens, AnnetteTurbulentie, ik overleefde een vliegtuigrampRouwVerlies partnerAls enige overleeft de auteur een vliegtuigongeluk in de jungle, ze wordt wonderbaarlijkerwijze gered en beschrijft haar overleven en het verdriet om haar overleden partner.
Hermans, ToonIn de stilte zal ik je opnieuw ontmoeten
2020Hertel, LauraDankjewel PapaRouwZelfdodingDochter over de zelfdoding van haar vader. We kennen hun verhalen niet en weten niet wat er speelt!
2003Hest, Pimm vanOveral en ergensJeugdVerlies moeder(0-6 jr). Het onbespreekbare gemis van moeder bespreekbaar houden door dit pachtige prentenboek
2018Hest, Pimm van en Sassafras de BruynMisschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder wordenJeugdRouw algemeenPrentenboek
2017Hest, Pimm van en Sassafras de BruynIk geef je mijn hartJeugdRouw algemeenDit weer beeldschone prentenboek beschrijft de cirkel van leven en dood. Ook volwassenen zullen er van genieten
2005Heukels, KristinWinst na verlies 3.0. Rauwverwerking 3.0RouwVerlies ouder(s)Rouwen, sterven en troosten rond het verlies van man en vader een aanrader voor mensen rondom een rouwend gezin.
2012Heus, Rian de De sprong naar het lichtRouwZelfdoding(dochter) blog – later als boek uitgebracht – naar aanleiding van de zelfdoding van haar 24-jarige dochter Chantal, zonder pretenties van zo anderen te willen helpen
2020Hilhorst, Regine, Wies Sanders en Lies KoningHoe zeg je dat je iemand niet kunt missenPoezieRouw algemeenGedichten en columns en illustraties Een boekje vol gedeelde smart.
2017Hilhorst, SusanSara en LivRouwVerlies kind rond de geboorteSara en Liv is het indringende portret van de korte levens van twee zusjes en de impact die hun dood heeft gehad op het gezin. Geschreven in een prachtige, verstilde stijl en vanuit het bijzondere wisselende perspectief van moeder én kind vertelt Suzan Hilhorst haar autobiografische verhaal.
2007Hindmarch, CeliaOn the Death of a ChildRouwVerlies kindPractisch advies voor professionals die te maken krijgen met nabestaanden die op welke manier dan ook een kind verliezen, ze knnen het verschil maken.
2010Hoedjes, KittySchoonheid mag je delenPoezieVerlies partnerKitty schrijft zoals ze leeft en leeft zoals ze schrijft. Het is een verslag van een proces tussen twee mensen van deze uitzonderlijke situatie.
2005Hoedt, DeniseAl je tranen heb ik in mijn kruik bewaardRouwZelfdoding(algemeen) een pastoraal model voor begeleiding van rouwgroepen voor nabestaanden van een zelfdoding.
2005Hoedt, Denise, Velghe, KatieEn toch ben je niet alleen;RouwZelfdoding(algemeen) Rouw begeleiding na zelfdoding vanuit christelijke hoek
2023Hoes Isa en Merlijn KamerlingJe bent niet alleen. Hoe ga je om met het verlies van een dierbareRouwZelfdodingEen liefdevol en troostend boek ober het omgaan met het verlies van een dierbare. Gesprekken ook met andere Bnérs die iemand verloren hebben
2022Hoes Isa, Merlijn KamerlinghJij bent niet alleen. Hoe ga je om met het verlies van een dierbareRouwZelfdodingEen prachtig, troostrijk boek voor eenieder die met verlies te maken heeft. Je hoeft het niet alleen te doen.
2008Hoes, IsaToen ik je zag. Mijn leven met AntonieRouwZelfdoding(partner) een portret van twee mensen die zielsveel van elkaar hielden, het is ook een zeer aangrijpend relaas over leven met een echtgenoot die lijdt aan depressiviteit.
2010Hollander, K den en AnkersmitOuder zonder voorbeeldRouwVerlies ouder(s)Jong ouderverlies. In dit boek talloze citaten die ouders met vroeg verlies zullen herkennen. Zij komen vaak de pijn van het verlies weer tegen als zij zelf ouder zijn
2017Holt, Hetty tenOf weet je alles al?PoezieRouw algemeenHetty ten Holt schreef de gedichten uit deze bundel na het plotselinge overlijden van haar moeder. In heldere taal beschrijft ze het gat dat dit verlies sloeg en de rouw die volgde.
2004Holt, Klaas tenDe complete weduwnaarRouwVerlies partnerVerslag het eerste jaar na de dood van zijn vrouw
2020Hond, Marc deLicht in de tunnelNaderende doodNaderende doodMarc de Hond vertelt openhartig over de periode nadat hij gehoord heeft dat hij kanker heeft. Vol optimisme en humor weet hij zelfs licht te brengen in de donkerste momenten
2015Hooff, Anton vanSterven in stijlSpiritualiteitCultuurSterven in stijl laat Anton van Hooff zien hoe de mens in de oudheid omging met de dood. Prettig leesbaar voor een breed publiek)
2017Hooft, Jotie 'tJunkieverdrietPoezieRouw algemeenVeertig jaar na het overlijden van Jotie T'Hooft is er eindelijk weer een fraaie heruitgave van deze iconische bundel, die sinds begin jaren tachtig niet meer in zijn oorspronkelijke vorm herdrukt was.

2014Hoogendoorn, EliseIn liefde verbondenRouwZelfdodingZelfdoding van haar man met hun oudste zoontje. Zij moet en gaat door voor hun andere twee zonen. Ze schrijft haar verhaal op in de hoop anderen te kunnen steunen
2004Hoogenkamp, AbeltjeSymbolen worden tot cimbalen PoezieReligieGeloof en inspiratie.
2018Hooghe, AnAnders nabijRouwVerlies kindGeen gemakkelijk boek. Geen zachte literatuur. Een boek dat er al lang had moeten zijn. Een boek over het leven na de dood van een kind.
1996Hordijk-van der Wielen, Tettie De profeetRouwVerlies kind(eren)Een aangrijpend en ontroerent document, geschreven vanuit het hart van een gewone moeder, maar zonder opsmuk of sentimentaliteit.
2006Horst, Marijtje van derDood legt liefde bloot RomanVerlies partnerDagboekfragmenten, reflecties, gedichten, en citaten over het stervensproces van haar partner. Met ongeveer zeventig (kleurige) afbeeldingen van schilderijen, foto's, tekeningen
2007Horst, Marijtje van derDe dood legt liefde doodRouwVerlies partnerAl schrijvend, schilderend en fotograferend vraagt de schrijfster zich af wat er allemaal gebeurt en in hoeverre ze daar zelf grip op heeft
2016Horst, Wim terOver troosten en verdrietRouw TroostEen onghoord waarachtig boek over troosten en verdriet
2020Horsthuis, JorrieNoem haar naam: Op zoek naar een zusje dat er nooit is geweestRouwVerlies zusKan je iemand missen die je nooit heb gekend. Tweeling waarvan een doodgeboren werd, waar niet over werd gepraat. Wat doet dat met de overgebleven 'Lone twin'
2023Hossan, de eaProbleemgeoriënteerd denken in de palliatieve zorgRondom sterven Palliatieve zorgIn deze tweede, geheel herziene druk is er naast de somatische aspecten ook aandacht voor de psychosociale en spirituele domeinen van palliatieve zorg. In het boek staat het klinisch redeneren centraal.
2023Hossan, Sander deLeven toevoegen aan de dagenRondom sterven Rondom stervenVan slechtnieuwsgesprek tot laatste adem en rouw – hoe een stervensproces verloopt. Longarts Sander de Hosson vertelt openhartig hoe dit proces verloopt met aansprekende en ontroerende patiëntverhalen.
2018Hosson, Sander deSlotcoupletNaderende doodNaderende doodLongarts Sander de Hosson laat zien hoe deze eeuwenoude uitspraak nog altijd geldt. Hij behandelt patiënten met een ongeneeslijke ziekte, bij wie de laatste levensfase is aangebroken. Samen met een team van zorgverleners streeft hij naar de beste kwaliteit van leven en sterven voor de patiënt. Slotcouplet biedt een unieke blik op een wereld vol dilemma's, verdriet, compassie, liefde, écht contact en troost.
2000Hsu, Albert Y.Rouwen om zelfdoding: een zoektocht naar troost, antwoord en hoopRouwZelfdoding(vader) Na de dood van zijn vader, worstelde ook schrijver Albert Hsu met de intens emotionele en theologische vragen rond zelfdoding.
2022Hubert, LucieEen kind van de zeeRouwverlies kindTijdens een reis op een zeilschip verdwijnt de zoon van Lucie in zee. De noodlottige gebeurtenis maakt abrupt een einde aan de reis en haar relatie met haar man komt onder hoge spanning te staan. Het begin van een jarenlange innerlijke tocht, vol schuldgevoel, en het zoeken naar zingeving en uiteindelijk verzoening.
2022Huijer, MarliDe toekomst van het stervenSpirituliteitFilosofieHoe verhouden we ons tot de laatste levensfase? Bereiden ziektes en aftakeling ons voor op de dood? Is de zorglast van de laatste levensfase nog op te brengen als de hele samenleving ouder wordt? Zijn er grenzen aan de groei van de levensduur? Bestaat er zoiets als een juist moment van sterven? In De toekomst van het sterven onderzoekt Huijer onze omgang met veroudering en de dood, zowel op persoonlijk als maatschappelijk en politiek vlak.
2005Huizing, AnnetHoe ik per ongeluk een boek schreefJeugdVerlies ouder(s)(> 11 jr). Meisje van 13 komt via schrijfles aan het verwerken van het verdriet om haar overleden moeder toe.
2018Hulst, AukeMotel songsRomanRouw algemeenAuteur overdenkt de al dan niet zelfverkozen dood van auteurs op zijn trip door Amerika en keert steeds terug bij de voortijdige dood van zijn vader, die nooit ver weg is in dit boek.
2008Hulzebos, BramHandboek voor de doodRondom stervenRouw algemeenNuchter en pragmatisch overzicht van zaken rondom sterven en afscheid
2012Hulzebos, BramEen te dunne huidRouwZelfdoding(vader) Zoektocht van een zoon naar het leven van zijn vader dat uitmondde in zelfdoding.
2005Hulzebos, Bram en Bakker, BramLoden lastRouwZelfdoding(algemeen) De geliefde is dood en de nabestaanden? Die blijven soms achter met pijn en het gevoel mislukt te zijn; anderen weten hun verlies te verwerken, maar hoe dan ook: de zelfmoord blijft de rest van hun leven beïnvloeden.
2014Hürter, TobiasDe dood is een filosoofSpiritualiteitBijna dood ervaringDe dood is een filosoof' is een persoonlijk verslag van het denkproces dat na zijn redding op gang komt en hoe de bijna-dood-ervaring hem heeft veranderd.
2015Huysmans, GertAlles over het levenseindeRondom stervenRondom stervenEen waardig levenseinde veegt een aantal hardnekkige mythes over het gebruik van morfine van tafel, bevat tips tegen pijnbestrijding en doodsangst, verklaart waarom vele dokters, ondanks de euthanasiewet, nog altijd bang zijn om bij euthanasie te helpen en legt uit hoe het levenseinde met spiritualiteit en psychologische ondersteuning kan verzacht worden.
2021Ignatieff, MichaelTroost. Als licht in donkere tijdenRouwTroostTroost door de ogen van kunstenaars uit vele disciplines heel mooi opgeschreven. Kan ons helpen helpende woorden vinden voor wat woordenloos is
2020Ingels, HildeAfscheid dat verbindt. Praten over het levenseindeRouw Rondom stervenAuteur reflecteert op zijn vele ontmoetingen met stervende en hij reikt handvatten aan voor wie met de eindfase van het leven geconfronteerd wordt.
2018Ionescu, CaronneHet leven is een mengelmoesRouw Rouw algemeenMet deze bundel beoogt Caronne Ionescu mensen te tonen dat ze hun eigen weg naar de rest van hun leven kunnen vinden. Op hun eigen manier en na elke vorm van verlies.
2016Irgang, MargritHet kostbare ogenblik. Wat de dood voor het leven kan betekenenSpiritualiteitFilosofieHet leven is waardevol, uur na uur, dat is wat de dood ons leert door onze angst voor de dood blijven we de waarheid van de vergankelijkheid halsstarrig negeren
2014Ivey. EowynKind van sneeuw RomanVerlies kindKind van sneeuw is prachtig van opzet en toon, betoverend van begin tot einde en gebaseerd op een oud Russisch sprookje
2012Jackson, Mick Het verhaal van een weduweRomanVerlies partnerRouwproces van een weduwe. Deze indrukwekkende roman vindt een juiste balans tussen humor, ontroering en een ingenieuze plot.
2008Jager, BerendOver de zin van leven en doodSpiritualiteitLeven na de doodLevensbeschouwing over leven en dood, subjectief maar het bevat veel universele waarheden.
2016Jager, RitaDe betekenis van de dagenRouwVerlies algemeenPrachtige bundeling van collumns van Rita Jager, die zij voordroeg tijden Cafë TrösT. Uitgave TrösT in eigen beheer.
2011Jannink, NielsHet Kind dat niet voor niets leefdeSpiritualiteitLeven na de doodIntuitief aan de vader van overleden jongen doorgegevn visie op leven en toekomst.
2021Janny OskamTussenlandRondom stervenRondom stervenWie niet meer kan genezen, komt terecht in Tussenland: een overgangsgebied tussen leven en dood waar je de weg niet kent en waarvan je de taal niet spreekt. Daarom is er behoefte aan wegwijzers.
2012Jansen, EvamariaStille verhalenRouw Rouw algemeenEr is zo veel verdriet dat in het verborgene blijft. Toch nestelt rouw zich vaak diep en blijvend in het leven van een mens. Dit boek grijpt aan. Het geeft de vele vormen van stille rouw eindelijk een stem.
2014Jansen, Ilonka M.Vandaag is alles andersRouwVerlies opa(> 7 jr.). Kinderen beginnen te beseffen dat de dood niet meer ongedaan te maken is. Dit is voor hen verwarrend en beangstigend. Op deze leeftijd tonen ze veel belangstelling voor de uiterlijke zaken rondom de dood, zoals de kist, de begrafenis, het kerkhof en dergelijke
2015Jansen, MargreetIk mis je in alle kleurenPoezie/JeugdRouw algemeenGedichten en gedachten over rouwverwerking, afscheid en verlies voor kinderen, jongeren en volwassenen
2008Jansen, WimWaar ben je nu?SpiritualiteitReligieBiedt perspectief voor hen die zich niet meer kunnen vinden in het traditionele hemelgeloof, maar evenmin genoegen nemen met ‘dood is dood’.
2007Janssen, Kolet en Rebekka JonkersHet boek van de troostPoezieTroostHet Boek van de Troost staat vol herkenbare verhalen, getuigenissen en gedichten over de dood, afscheid, rouwverwerking, vriendschap, levensblijheid en geluk.
2008Janssens, Monique, Jan SwinkelsEen tweede leven; ware verhalen over zelfmoordpogingenRouwZelfdoding(algemeen) Dit boek bevat zestien interviews met Nederlanders die ooit poogden een eind aan hun leven te maken, met daarbij belangrijke achtergrondinformatie en preventie- en omgangsadviezen.
2019Jayson GreeneDaarboven zagen wij de sterren weerRouwVerlies dochterEen schitterende kijk op de liefde in tijden van onvoorstelbare rouw
2020Jensen, StineAlles wat wasJeugdRouw algemeenDit boek helpt kinderen en niet alleen jonge kinderen met verwerken van verlies, rouw, afscheid nemen. Aanrader voor ouders om met hun kinderen die een dierbare hebben verloren door te nemen
2016Jetten, GertrudHoe ik mijn opa vond en alles anders werdRomanVerlies opaEen prachtig verhaal over verlies, familie en
2012Jong, Anja deOntworteldRouwVerlies partnerAnja de Jong start een zoektocht naar het antwoord op de vraag of rouw voor een ongehuwde heftiger is dan bij een ander.
2017Jong, Annet de VaarwelRondom stervenUitvaartDé gids voor een mooie, persoonlijke uitvaart
2018Jong, Jente deHet intieme vreemdeRomanVerlies moederZe heeft op jonge leeftijd haar moeder verloren, maar denkt dat ze haar moeder heeft gezien bij de supermarkt en het beheerst haar volledig.
Jong, Raoul deGesprekken met opa
2013Jong, Saskia de & Paul AnzionTroosten met hoofd hart en handenRouw TroostHoe kan je iemand troosten? De bouwstenen om te troosten zijn voelen, ruimte geven, delen, vormgeven, aanvaarden, een plek geven, aanwezig zijn en gedenken.
2018Jonge, Hella deHartschadeRouwVerlies kindSchrijfster beschrijft onder andere de gesprekken die ze met haar dochter heeft over de verwerking van de dood van hun kind. Gevecht om geen patient te worden maar mens te blijven.
2021Jongeneelen, Sandra en Wouter van der ToornVan missen krijg je het koudRouwRouw algemeenWe weten steeds beter dat rouw hard werken is. Maar we staan zelden stil bij dat het ook veel fysieke gevolgen kan hebben. Daar wordt met dit boek de aandacht op gevestigd.
2009Jonkman-Israel, JacquelineGeen tijd voor verdrietRondom stervenUitvaartNaast het verdriet bij een plotseling overlijden komen er veel praktische zaken op je af, Jonkman bespreekt er een aantal. Ook als je eerder wilt weten wat er allemaal te regelen valt.
2017Joosten, IngridAlleen ThomRouwVerlies kindDit boek ''Alleen Thom'' is een bewerking van Ingrids blog. Het is haar wens om via dit boek andere ouders, die op de één of andere manier plotseling een kind zijn verloren, te steunen. Hoe onvoorstelbaar het ook lijkt, uiteindelijk is er een manier om met het grote gemis om te leren gaan.
2012Julliand, Anne-DauphineTwee stapjes op het strandRouwVerlies kindEen ontroerende ode aan de levenslust van een tweejarig meisje en haar ouders, als het meisje nog kort te leven blijkt te hebben door een genetische ziekte.
KaartensetOpenhartig - afscheidHet verlies van een dierbare beleeft iedereen op een heel eigen manier. Het leven kan er op veel manieren door veranderen. Deze 102 vragen nodigen de deelnemers uit om met elkaar te delen wat dit afscheid betekent voor ieder van hen.
2001Kabela, MZelfdoding bij psychiatrische patienten; psychiaters over hun ervaringenRouwZelfdoding(algemeen) Psychiaters vertellen open over zelfdoding van hunpatiënten, aanleidingen, oorzaken en impact.
2003Kalter, MarcelWaarom is iedereen zo verdrietig vandaag?Rondom stervenVerlies algemeen(8 jr.). Uitleg over wat er rondom begraven en cremeren gebeurt in verhaalvorm.
2020Kamerling, MerlijnNu ik je zieRouwVerlies vaderDe zoon van Antonie Kamerling, die uit het leven stapte toen hij klein was gaat nu hij twintig is op zoek naar wie zijn vader was om zelf door te kunnen gaan met zijn leven
2008Kamphoff, MatthijsZoektochten van de zielSpiritualiteitLeven na de doodEen schat aan ervaringsgegevens uit reïncarnatietherapie, bijeengebracht in dit boek, geeft zicht op de werking van deze verborgen drijfveren, vanuit de thema's angst en onzekerheid, depressie en opoffering – maar het boek gaat verder dan dat.
2010Kamphuis, AltjeVerdwaald in alle vragen, een zoektocht na de zelfdoding van mijn broerRouwZelfdoding(broer) een verrassend openhartig boek over de dilemma's waarmee nabestaanden worstelen na de zelfdoding van een dierbare.
2019Kang, HanWit. Sneeuw, maan, rijstRomanVerlies zusKang beschrijft hartverscheurend hoe haar 22-jarige moeder twee maanden te vroeg weeën kreeg. Twee uur later stierf de baby. Deze pijnlijke episode uit haar familiehistorie komt bij Kang naar boven in Warschau, waar ze tijdelijk verblijft als writer in residence.
2023Karnebeek, Emilie en Xandra NieheHet overlijden overlevenRouwVerlies partnerAlles wat je moet regelen voor en na het overlijden van je partner zodat je de rust en ruimte creëert om te rouwen
2013Kars, LilianIk ga liever gewoon doodRouwZelfdodingDe reis die Lilian Kars de afgelopen jaren heeft gemaakt door het gebied van elfdoding
2008Kat, Liesbeth de SterrenkindRouwVerlies kindPersoonlijke teksten over de periode van vijf jaar waarin haar dochter Marieke kanker bleek te hebben, verliefd werd en trouwde, een kindje kreeg en tenslotte bij haar moeder thuis, stierf.
2007Kat, Otto de De langste nachtRomanRondom stervenEmma is 96 en op haar sterfbed overpeinst ze haar leven voor ze de dag erop afscheid zal nemen
2014Kavelin-Popov, LindaWaardig eindeRondom stervenRondom stervenDit boek leert je hoe te sterven, met waardigheid, gratie en zelfs met vreugde. Het is geschreven voor terminaal zieken, hun naasten familie, vrienden en mantelzorgers en professionele zorgverleners die er helpende en krachtige inzichten uithalen, over wat te zeggen en wat te doen, tijdens de begeleiding van het stervensproces.
2000Kayser, DannyHerinneringen in de toekomstRouwZelfdoding(Hoe kan een nabestaande dit verlies met alle overweldigende gevoelens integreren in de realiteiten. Voor hulpverleners en nabestaanden
2016Keijser, JackLint van herinneringPoezieRouw algemeenHet boek is een verzameling van gedichten geschreven door nabestaanden
2018Keijser, Jos deHandboek traumatische rouwRouwRouw algemeenNa een geweldadige od schokkende dood kan nabestaan ernstig verstoord worden. Aandacht voor deze nabestaanden vanuit de hulpverlening.
1998Keirse, ManuTussen iets en niets, omgaan met een miskraamRouwMiskraamHet boek is gegroeid uit de gedachtewisseling tussen verschillende mensen die elk vanuit hun eigen invalshoek naar een onvoldragen zwangerschap kijken.
2008Keirse, ManuLicht in het duister. Woorden van steun bij ziekteRouwNaderende doodEen hoopvol boekje voor iedereen die met ziekte wordt geconfronteerd. Wie ziek is, kan er een houvast in vinden om de regie over zijn of haar leven in handen te houden. Voor de naaste familieleden en vrienden bevat het tal van suggesties om de zieke te helpen en nabij te zijn.
2011Keirse, ManuLater begint vandaagRondom stervenRondom stervenDe aandacht gaat in dit boek vooral uit naar palliatieve zorg, het levenseinde en euthanasie. Patientenrechten, de wilsverklaring en het belang van een ondersteunende omgeving worden uitgebreid behandeld.
2015Keirse, ManuAls ik er niet meer benRondom sterven Rondom stervenJe leeft maar één keer, maar hetzelfde kan gezegd worden van sterven. Een goede aanpak van de laatste fase van je leven kan je toelaten op een mooie manier afscheid te nemen.
2021Keirse, ManuAnders levenSpirituliteitRondom stervenAan de hand van drie basisthema’s – anders ouder worden, anders ziek zijn en anders sterven – gaat Manu Keirse in dit inspirerende boek op zoek naar een fundamenteel andere manier van leven.
2012Keirse, ManuVan het leven geleerdRouw Rouw algemeenCentrale gedachte is dat verdriet is als een vingerafdruk: er zijn gemeenschappelijke kenmerken, maar elk verdriet is persoonlijk.
2014Keirse, ManuHelpen bij verlies en verdriet een gids voor het gezin en de hulpverlenerRouw Rouw algemeenDeze gids wil doorheen het verdriet perspectieven bieden om opnieuw te leren houden van het leven
2009Keirse, ManuVan het leven geleerdRouwRouw algemeenManu Keirse gaat op zoek naar de momenten in zijn leven en werk die zijn visie op verlies en rouwverwerking mee hebben gevormd
2012Keirse, ManuStil verdriet (boek + CD)RouwTroostVoor dit luisterboek schreef Keirse een reeks hartverwarmende teksten die troost en hoop bieden als je geconfronteerd wordt met het verlies van een dierbare.
2003Keirse, ManuVingerafdruk van verdrietRouwTroostWoorden van bemoedeging, heel geschikt om te geven aan iemand die net een geliefde heeft verloren.
2005Keirse, ManuKinderen helpen bij verliesJeugdVerlies algemeenDit is een wegwijzer bij het omgaan met rouw en verdriet bij kinderen. Het is een gids voor ouders, leerkrachten en begeleiders van kinderen
2014Keirse, ManuAfscheid van moederRouwVerlies ouder(s)Aantekeningen die de schrijver maakte gedurende het tien maanden durende ziekbed van zijn moeder.
2014Keirse, Manu Als je een prille zwangerschap verliestRouwMiskraamVroegtijdige miskraam, een onderschat verdriet.
2020Keirse, Manu en Dirk de WachterGoed leven. Met kwetsbaarheid en beperkingSpirituliteitRondom stervenVan een brede visie rond inclusie en stereotypen, over concrete onderwerpen als slechtnieuwsgesprekken, dementie of euthanasie bij wilsonbekwaamheid, tot omgaan met een verlies dat nooit eindigt.
2018Keizer, BertVoltooid. Nieuw licht op een zelfgekozen doodSpiritualiteitFilosofieHedendaagse filosoof/arts Bert Keizer behandeld een klassiek geworden essay van Hume over wat voltiid leven is
2006Keizer, BertTumult bij de uitgangRondom stervenNaderende doodLijden, lachen en denken rond het graf.
2019Keizer, BertReis om de dood. Van As tot ZielSpiritualiteitRondom sterven In een aaneenrijging van meer dan driehonderd items biedt Bert Keizer een wonderlijke baaierd van vragen, inzichten, afwijzingen en lofzangen rond de dood, uit alle tijden en plaatsen, in proza en poëzie. Zo weet hij vaak onderhoudend, maar hier en daar onthutsend om de dood heen te lopen.
2016Keizer, BertVroeger waren we onsterfelijkRomanVerlies algemeenSchijnbaar willekeurig gerangschikte essays en columns over Keizers stokpaardjes als godsdienst (katholicisme), de verhouding tussen lichaam en ziel, de dood, geneeskunde, en zijn lievelingsauteurs
2013Keizer, Bert De man die stierf op een eiland RomanNaderende doodIn de setting van zijn werk als verpleeghuisarts ontmoet Bert Keizer een man die zijn dood op onnavolgbare wijze tegemoet treedt.
2008Kerckhoffs, SusanDag kleintjeRondom stervenVerlies kindTroost door een persoonlijk afscheid (gidsje bij verlies van een baby vlak voor de geboorte).
2017Kerkhof, MiekeKlaar is KeesRondom stervenRondom stervenAuteur is gynaecologe die in ultrakorte verhalen het onvermijdelijke levenseinde beschrijft.
2008Kertész, ImreKroniek van een niet geboren kindRomanVerlies kindIn een lange monoloog legt de hoofdpersoon, een al wat oudere, gescheiden man, uit waarom hij nooit kinderen heeft willen hebben, terwijl zijn vrouw daar zeer naar verlangde: hij kon en wilde zijn nageslacht niet belasten met het leven, dat gruwelijk was en eigenlijk niet te dragen.
2019Kézér, LiekeDe verloren bergRomanVerlies partner/moederHet verdriet van Thomas, het verlies van zijn vrouw en de onmacht om zijn gezin weer bij elkaar te krijgen vormen de lijn van het verhaal. Afwisselend wordt het perspectief op de reis die hij met z'n kinderen gaat maken en op het verleden gelegd.
2015Kienhorst, Ineke, C. VisserRouw na zelfdoding van een kindRouwZelfdoding(kind) het gaat hier om vier case-stories van opgegroeide kinderen: ze zijn boven de achttien. Het probleem van heel jonge kinderen die zelfdoding plegen, is nog schokkender en onbegrijpelijker.
2013Kind, GerardDe mooiste doodSpiritualiteitZelfdoding(algemeen) De schrijver van dit boek bekijkt de zelfgekozen dood vanuit een geheel ander perspectief: dat van de filosofie van de levenskunst: na een mooi leven past een mooie dood
2020Kinsky, EstherKreupelhoutRomanVerlies partnerEen naamloze vrouw zoekt na de dood van haar man vertroosting in troosteloze en winterse Italië, Rouw is overal, net als ptachtige uitzichten, maar sentimenteel wordt het nergens.
1998Kleijne, JeroenKon uit de dood ik die éne doen kerenPoezieRouw algemeenJeroen de Kleijne zocht in de Nederlandstalige literatuur naar persoonlijke reacties op het verlies van een naaste.
Hij stelde een bundel samen met teksten van bekende en minder bekende auteurs.
2017Kleijne, JeroenDe draad weer oppakkenRouwVerlies kind rond de geboorteHoe verder na een ingrijpend verlies. Bijvoorbeeld als je kindje levenloos geboren wordt.
2007Kleinloog, HettyAlle tijd is meegenomenRouwNaderende doodE-mail verslag voor de omgeving van het ziekbed van de man van de schrijfster
2019Kloes, Thom e.a.Het maakt uit hoe je sterftNaderende doodEuthanasieWat kan de betekenis zijn van de laatste levensfase en wat missen we als we ons leven voortijdig beeindigen. Deze en vele vragen beantwoord door meerdere auteurs
2008Klop, HeleenThijs het boekRouwVerlies kindBlog over Thijs, zoontje van de schrijfster, die een stofwisselingsziekte heeft en jong overlijdt.
2004Kluun Komt een vrouw bij de dokterRomanVerlies partnerOpenhartig verslag van een man in de bloei van zijn leven waarvan de vrouw terminaal ziek is.
2005Kluun Weduwnaar RomanVerlies partnerDe hoofdpersoon gaat met zijn dochtertje op reis, op zoek naar een ander, een nieuw leven, op zoek naar nieuwe liefde.
2021Knops, UusOp afstand nabijPoezieRouw algemeenWat kunnen we voor elkaar betekenen als een dierbare sterft Weg van de gebaande paden
2021Knops, UusWaar ben je, Casper, lieve broer?RouwVerlies broerIndrukwekkend relaas van een zoektocht naar een vermiste broer, laat de ruwheid van rouw zien, het schuurt en wringt maar de schuring zorgt voor slijtage en kan uiteindelijk zelfs in zachte berusting overgaan
2020Koch, HermanFinse dagenRouwVerlies moederEen lange, onhandige jongen van negentien die ervoor kiest om op een zeer afgelegen plek op het land en in de bossen te gaan werken. Het klinkt wellicht romantisch, maar dat was het niet. Zijn moeder was kort ervoor overleden en Herman ging erheen om weg te zijn van zijn vader en diens Autobiografischnieuwe vriendin
2007Koedam, InekeIn het licht van stervenSpiritualiteitNaderende doodDeze bijzondere verhalen over de naderende dood - of levenseinde-ervaringen - duiden op een overgang naar een andere vorm van bestaan. Een overgang die niet eenzaam of angstig hoeft te zijn maar die troostrijk en geruststellend is.
2001Koelemeijer, JudithHemelvaartRomanVerlies van een vriend/vriendinHoe het verlies van een vriendin levens van hen die erbij waren beinvloed heeft.
2002Koene-Boulanger, MarilouRouwen om je ouderRouwVerlies ouder(s)Er komt een aantal mentale, emotionele, lichamelijke en spirituele aspecten aan de orde die je tegen kunt komen in je eigen rouwproces.
2012Koenegracht, FrankLekker dood in eigen landPoezieRouw algemeenFrank Koenegracht weet als geen ander hoe hij je moet laten lachen van verdriet.
2016Koens, EnneSammie en opaJeugdVerlies opa(> 8 jr.) Maar Sam wil van sommige dingen juist precies weten hoe het zit. Wat gebeurt er met je als je dood bent? Hoe weten we welke kleur dinosaurussen hadden? Waar begint de wind? En wordt opa weer beter wanneer hij in het ziekenhuis belandt?
2016Koevering, Brigitte vanHet jaar van de vlinderRouwZelfdoding(dochter) Brigitte probeert het laatste jaar van haar dochters prille leven te ensceneren. Vanuit het perspectief van haar dochter zoekt ze naar antwoorden op de vragen die zij zichzelf stelt.
2017Koks, HeriëtteV.E.R.D.E.R,RouwZelfdodingIedereen gaat anders met verlies om en elk verlies is anders, daarom dient het boek als handvat',
2015Kollaard, SanderStadium IVRomanNaderende doodIn plaats van een behandeling kiezen een stervende vrouw en haar man een reis naar de plaats waar ze elkaar ontmoetten
2021Kollaard, SanderDe kleuren van Anna RomanRouw algemeenEssayistischer, associatiever, heerlijk vrij geschreven, over rouw, maar vol levenslust
2014Koopman, JanHet laatste woordRouwRouw algemeenLevensechte verhalen van onlangs overleden mensen.
2015Kooten, Marcel Paul vanGeen hartslag meerRondom stervenRondom stervenVader Marcel neemt de lezer mee in een achtbaan van emoties, van onzekerheid, vreugde, verdriet, kwaadheid, blijdschap en teleurstelling. Het boek geeft een indringend beeld van de ingrijpende gebeurtenissen waar Marcel, Pien en dochter Anna mee te maken kregen.
2003Kooy, Jolien en Wouter de JongeLeven met zelfdoding. 60 Brieven van nabestaanden6,49 Rouw Zelfdoding(algemeen) Biedt inzicht in het leven van iemand na de zelfdoding van een naaste.
2010Koppenhage C. Van, L. SoudijnIk had je gedacht mijn kindRouwVerlies kind(eren)Hartverscheurend verhaal van arts en zijn vrouw over hun verloren kinderen en wat het niet gegunde ouderschap voor hun relatie betekende.
2012Korteweg, JokeVerder na verliesRouw Rouw algemeenEen aantal jongeren vormt samen een werk- en praatgroep om hun gevoelens van verdriet en rouw een plaats te geven. Ze vertellen elkaar hoe ze ermee omgaan, leren van elkaar en krijgen steun en begrip van elkaar. Ze willen graag hun lotgenoten en de mensen om hen heen tot steun zijn.
2006Korthals Altes, AlisonUit comaRouwNaderende doodSchrijfster vertelt over de tijd dat ze in coma lag. Een boek over de grens tussen dood en leven.
2013Kranendonk, AnkeVoetballen in de hemelJeugdVerlies oom( >8 jr.) Over een oom die ongeneeslijk ziek is
2017Kreij, Miriam vanBegeleiding van vrouwen met een miskraamRondom stervenMiskraamPraktische tips, praktijkvoorbeelden, ervaringsverhalen, stappenplannen en checklists.
2018Kreij, Miriam vanAls je je kindje verlies in de zwangerschapRouwMiskraamDit unieke boek is voor jou als je een kindje bent verloren in de zwangerschap. Hoe pril ook, hoelang geleden ook. Je kunt je afvragen: hoe kan ik weer verdergaan na zo'n verlies? Daarom is dit mooi vormgegeven (ver)werkboek er, vol met prachtige gedichten, uitnodigende vragen en toegankelijke suggesties.
2009Kreijmborg, StijnVan een blauwe zakdoek krijg je geen schrale neusRouwRouw algemeenRijk geillustreerde boek, met levensverhalen horend bij de diverse zakdoeken.horend bij de diverse zakdoeken
2007Krijger, RianLeven naar de doodRondom stervenPalliatieve zorgRian Krijger beschrijft de laatste levensfase van verschillende mensen waarbij de schrijfster als nachtzuster in de palliatieve zorg nauw betrokken was.
2022Krijnsen, JelteBroertje doodRouwVerlies broerEen eerbetoon van een grote broer aan een kleine, die maar enkele uren heeft geleeft en die hij nooit heeft gezien, maar levenslang op zijn netvlies heeft.
2018Kroef, SylvieOver afscheidRouw Rouw algemeenHet boek met 100 ervaringen en tips
2018Kroon, LisaHerinneringsboekRouw Rouw algemeenInvulboek om herinneringen in op te schrijven en te bewaren
2022Kruis, Anna van der821 Mensen die er ook toe doenRouw Rouw algemeenDit boek is een aaneenschakeling van portretten. Voor wie zichzelf wel eens verliest in het verdriet van anderen. Voor wie het soms moeilijk vindt onderscheid te maken tussen de pijn om een dode vader, het verhaal van een buurvrouw of een detail uit de krant
2009Kübler-Ross, ElisabethOver de dood en het leven daarnaSpiritualiteitLeven na de doodDe stervenden en de weer tot leven gewekte klinisch doden zijn de belangrijkste bronnen voor het onderzoek van Elisabeth Kübler-Ross naar het leven na de dood.
2010Kübler-Ross, ElisabethLessen voor levendenRondom stervenNaderende doodElizabeth Kubler-Ross, de ervaren en vastbesloten psychiater-thanatologe, geeft nog steeds de toon aan en pleit voor gevoelens en ervaringen van de stervende mens.
2002Kübler-Ross, ElisabethDood, het laatste stadium van innerlijke groeiSpiritualiteitNaderende doodUitspraken en meningen over de dood
2005Kübler-Ross, ElisabethCirkel van het levenRouw Rouw algemeenIn deze autobiografie komt haar bijzondere leven aan bod en de dood die, schrijft ze, niet bestaat.
2010Kuijpers, DenizDagen zonder DulciRomanVerlies zusEen gevoelige en indringende roman over verstoorde rouw.
2016Kuiper, BramIn volle vluchtRouwZelfdodingThijs Kuiper. Het leven en de zelfgekozen dood van een bijzonder levenslustige jongen die op het oog alles leek te hebben ..
2006Kuiper, KarinTranenpotjes en geluksarmbandenRouwJong ouderverliesHoe kan je kinderen die iemand verloren hebben steunen? Voor lotgenoten, vriendjes, vriendinnetjes, andere bekenden.
2009Kuiper, KarinJe mag me altijd bellen, 1001 dagen van RouwRouwVerlies partnerJe mag mij altijd bellen is een boek voor lotgenoten én hun omstanders, die zo kijk kunnen krijgen op wat de nabestaande nodig zou kunnen hebben en wat juist niet helpt.
2009Kuipers, KarinWat kan ik voor je doen?Rouw TroostJe wil weten hoe je iemand kan helpen die iemand verloren heeft door er te zijn, maar hoe doe je dat?
2009Kuitert, H.M.Suicide, wat is er tegen?SpiritualiteitZelfdoding(algemeen) Kuitert, hoogleraar dogmatiek en ethiek aan de VU, bekritiseert de traditionele (christelijke) veroordeling van suicide; ook de opvatting als zou de bijbel suicide verbieden.
2016Kupke, Anna CamillaTicket naar aarde en terugSpiritualiteitRouw algemeen Lezers ervaren dat zij met het lezen van dit boekje meer acceptatie ervaren voor onze menselijke worstelingen en voor verlies en de dood. "Een liefdevolle boodschap"
2009Kurpershoek, IreneZakdoekje leggenRouwRouw algemeenVerschillende soorten afscheid en hoe die een plaats te geven, zodat je weer verder kunt.
2020Kuysters, ElsbethMoederhart vol rouw en liefde. Voortleven na de zelfdoding van mijn enig kindRouwZelfdodingEen oersoonlijke zoektocht van een moeder hoe verder te levn na de zelfdoding van haar 17-jarige dochter.
2021Laan, Femke van derStad vol ballonnenRomanVerlies partnerFemke van der Laan schreef een jaar lang wekelijks in Het Parool over haar leven in de stad na de dood van haar echtgenoot Eberhard, de burgemeester van Amsterdam. Stad vol ballonnen is een liefdevolle en ontroerende schets van rouw in het dagelijks leven.
2017Laar, Marja van der Een bundel verdrietPoezieRouw algemeengedichten
2009Labbé, Brigitte en Puech, MichelLeven en doodJeugdRouw algemeen(> 10 jr.) In dit boekje wordt een aantal vragen rond leven en dood op integere en tegelijk luchtige wijze behandeld. Geschikt voor scholen.
2022Lammers, Pim en Sanne te LooIk mis MiloJeugdVerlies huisdierEen troostrijk verhaal over het verlies van een huisdier. Een ontroerend prentenboek met hartveroverende illustraties van Sanne te Loo.
2017Langedijk, MarcelGelukkig hebben we de foto's nog. De zelfgekozen dood van mijn broerRondom stervenEuthanasieDe onvermijdelijke dood (euthanasie) van zijn broer (41) die niet zonder alcohol kan maar er ook niet mee kan leven
2004Langenberg, GerrieEen plekje voor Koen. Zoektocht na de dood van mijn eerstgebiren zoonRouwVerlies zoonDe nachtmerrie, die iedere ouder vreest, begint. Gerrie Langenberg beschrijft in dit dagboek hoe zij en haar gezin de dood van hun zoon en broer verwerken. Zij zet haar gedachten vanuit het hart op papier, zodat je als lezer dit proces van dichtbij meemaakt.
2020Lankester ResiNa de val. Zoektocht van een achterblijverRouwZelfdodingEen even indrukwekkende als meeslepende memoir. Journalistieke en persoonlijke zoektocht naar het hoe en waarom van de zelfdoding van haar vader
2015Lanoye, Tom Sprakeloos RomanVerlies ouder(s)Sprakeloos is een aangrijpende ode aan zijn moeder.
2021Lans, NathalieMet verlies niet verlorenRouwVerlies partnerStuk voor stuk openhartige interviews. Het verdriet heeft hen allemaal getekend, maar ook gevormd en gemaakt tot wie ze nu zijn: als winnaars die weer in de ring staan. Ze waren lange tijd verslagen, maar hebben zich niet door hun verdriet laten verslaan. 
2021Lapoutre, E et alVerdriet in de ogen kijkenRouwVerlies kindOuders van overleden kinderen zijn in die zin ook een voorbeeld voor ons allemaal: omdat ze voorleven hoe je met de littekens van het verlies opnieuw tot leven kunt komen. De ouders van overleden kinderen bundelen hier hun verhalen, tot troost en herkenning voor elkaar, maar ook om ons allemaal mee te geven dat verdriet en perspectief, afscheid en nieuwe zingeving elkaar niet uitsluiten.
2009Lauren, PhoebeDe leegte achter je latenRouwVerlies kindDe leegte achter je laten geeft praktische richtlijnen en benaderingswijzen voor het verwerken van rouw. Het is vooral bestemd voor ouders, ook voor therapeuten.
2016Lawa, Lindas Nachts hoor ik de troostvogel zingenRouwVerlies van een vriend/vriendinOndersteuning voor leerkrachten met een leerling die met kanker en overlijden te maken krijgt
2015Leader, DarianHet nieuwe zwartRouwRouw algemeenPsychoanalyticus legt uit hoe depressie voortkomt uit het feit dat er niet meer wordt gerouwd om waar afscheid van genomen moest worden.
2010Leeflang, EdGaandewegPoezieLeven na de doodIn deze nagelaten gedichten doemt meer dan eens 'een volgend leven' op
2017Leeuwen, Irma vanLaat dat wonder maar komenRouwVerlies dochterDit boek is een poging om grip tem krijgen op het ongrijpbare, om juit te leggen wat niet uit te leggen valt. Maar vooral als eerbetoon aan Anna
2010Leeuwen, Lizzy vanDe hanebalkenRondom stervenZelfdoding(algemeen) Een taboe: zelfmoord op het platteland. De hanenbalken licht de sluier van een onbekend stuk cultuurgeschiedenis en is tegelijkertijd een indringend pleidooi voor meer openheid.
2018Leeuwenburgh, Coby vanSter tussen de sterrenPoezieRouw algemeenDe onderwerpen row, dood, sterven en eenzaamheid komen aan bod.
2017Leeuwenburgh, Coby vanUit de tijd gesprongen. Het leven nadat het mooiste en het liefsdte wat wij hadden ons is afgenomenRouwZelfdodingHoe lukt het de schrijver en haar man om toch door te leven met deze heftige zielenpijnna de zelfdoding van hun zoon.
2022Leeuwenhart, MaritDag meisje. De bespiegelingen over een bijzonder kort levenRondom stervenRondoma stervenPersoonlijk verhaal van een moeder die in een vroeg stadium haar kindje verleis. Ze heeft een ernsitge genetische afwijking die niet verenigbaar is met het leven
2014Leget, CarloRuimte om te stervenRondom stervenNaderende doodVoor mensen die zich met hun levenseinde geconfronteerd zien en voor mensen die - al dan niet beroepshalve - te maken hebben met het levenseinde van een ander.
2010Leget, CarloVan levenskunst tot stervenskunstRondom stervenPalliatieve zorgWat betekent die spirituele dimensie nu voor de omgang met ethisch omstreden kwesties als euthanasie en palliatieve sedatie? Voor iedereen die geconfronteerd wordt met de eindigheid van het leven.
2016Leiris, AntoineMijn haat krijgen jullie nietRouwVerlies partnerIn dit waargebeurde verhaal beschrijft journalist en schrijver Antoine Leiris de dagen van en na de terroristische aanslag in het Bataclantheater te Parijs (13 november 2015), waarbij zijn vrouw Hélène om het leven kwam en hij achterblijft met zijn zoontje.  Een ontroerend en eerlijk verslag van een vader die zijn zoon niet wil laten opgroeien in haat
2020Leiris, AntoineHet leven daarnaRouwVerlies partnerEen prachtig portret van een jonge vader die het verlies van zijn vrouw bij de aanslag op de Bataclan verloor een plaats probeert te geven
2010Lensink, MGestuurd toevalSpiritualiteitLeven na de doodHet is vooral een zoektocht naar bevestiging, dat het leven niet ophoudt na de dood. Vanuit dit gegeven geeft zij betekenis aan o.a. dromen, muziekfragmenten, boeken, tekens en verschijningen van de overleden persoon
2010Lenstra, WillemienMevrouw wil verstervenRondom stervenRondom sterven, HospiceEen serie warme, liefdevolle verhalen over verschillende terminale bewoners van een hospice om het belang van een hospice schetsen
2022Lentelink, Robert en MoniqueSterrenstofJeugdRondom stervenOver een meisje dat een broertje krijgt, maar die overlijdt bij de geboorte.
2011Lepoutre, Elle & Eijgendaal, MarianneEiland van KeilaJeugd Naderende dood(6jr). Voorleesboek over een stoer en eigenzinnig, ziek meisje dat op zoek is naar een thuis.
2011Lepoutre, Elle & Eijgendaal, MarianneBlijven ademenRouwVerlies kindPrachtig beschreven verlies van haar jonge dochter. Hoopgevend boek.
1961Lewis, C.S.Verdriet, door en geloofRouwVerlies partnerDagboekfragmenten uit de tijd na de dood van de vrouw van de 'Narnia'-boeken schrijver. Lewis spaart zichzelf daarbij niet maar in alles is een ondertoon van gelovig vasthouden aan God te horen.
2019Ley, Eddy van derHoi papa. De herrijzenis van Michel BoerebachRouwVerlies kind(eren)Hoi Papa is het dankwoord van een zelfkritische vader, voetballer, die zichzelf opnieuw heeft moeten leren uitvinden. De lange moeizame weg na de dood van zijn twee zoontjes
2023Ley, Eddy van derHeldendaad in de SaharaRomanAfscheidWaargebeurd aangrijpend verhaal van twee vrienden. Gestand in de Sahara die weten dat ze het niet gaan overleven. Hun dagboeken en afscheidsbrieven
2019Li, YiYunWhere reasons endRouwZelfdodingDedicated to his memory, Where Reasons End takes the form of a dialogue between a grieving writer and her son after his suicide.
2021Licita, MattRuimte om te helen. Je eigen toevluchtsoord zijn in moeilijke tijdenSpiritualiteitTroostIs als een liefdevolle en troostende omhelzing als je verdrietig bent
2018Lierop, Geerteke vanEen zee van glasRouwVerlies partnerIn de zomer van 2016 kwam de geliefde van Geerteke van Lierop niet thuis. Hij bleek verdronken. Wat als het lot zo onverhoeds toeslaat Van Lierop beschrijft in zoekende woorden haar onzegbare verdriet, maar meer nog hoe ze het leven terug verovert op de dood.
2015Liese, TitiaGids voor verlaat verdrietRouwVerlies ouder(s)Een verlaat rouwproces is de weg die je terug brengt naar wie je was, voordat je ouder overleed. Naar wie je van oorsprong bent. Naar jezelf dus.
2011Ligten, Alex vanVertalen van verdriet, Gideon de richter & Gideon de dichterRouwZelfdoding(zoon) Zoekend en tastend geeft de schrijver taal aan zijn verdriet, woorden aan zijn woede en onbegrip over de zelfgekozen dood van zijn zoon.
2011Lindgren, AstridDe gebroeders LeeuwenhartJeugd Troost(8 jr.). Een prachtig boek, dat ook troost kan bieden en kan helpen bij rouwverwerking. Bekroond met een Zilveren Griffel!
2020Lips, Ine en Coby KlappeTroost die ertoe doet Rouw Troost
2010Lips, RoekHet boek JobRouwVerlies kindVerdronken maar ook vermist. Een goed geschreven herinneringsboek dat ook voor lezers buiten de kring van familie en kennissen interessant is.
2023Lisanne ZadelhoffWe zullen doorgaanRouwRouwOpstaan na een heftige gebeurtenis, hoe doen mensen dat?
2016Litchfield, David en Ross MontgommeryHet huis van omaJeugdVerlies omaOma is oud, in het prentenboek glijdt haar hele leven voorbij
Liz is moreEen handjevol troost
2010Lommel, Pim vanEindeloos bewustzijnSpiritualiteitBijna dood ervaringCardioloog verhaalt over de BDE van grote aantal patienten zodat de medische wetenschap het bestaan ervan niet langer kan ontkennen.
2020Lommel, Pim van en vee anderenHet geheim van Elysion. 45 jaar studie naar nabij-de-dood-ervaringen over bewustzijn in liefde zonder waarheenRondom stervenRondom sterven30 deskundigen vertellen over bijna dood ervaringen en de relatie van de hersenen met bewustzijn
2013Long, Jeffrey & Paul PerryBijna dood ervaringenRondom stervenBijna dood ervaringDr Long onderzoekt BDE's en komt tot de conclusie dat het een bijzondere bewustzijnservaring is die in alle culturen voorkomt en niet afhankelijk is van een religieus mensbeeld.
2001Longaker, ChristineHet licht van afscheid. Hoop vinden in leven en stervenSpiritualiteitDoodVoor een zinvol leven is het belangrijk de dood te begrijpenen ons er op voor te bereiden.
2021Loo, Eric van Iets kleins volstaatPoezieNaderende doodTweede en posthume bundel van deze dichter in zijn laatste levensjaar.
2017Loo, Vilan van derVan Tim naar BertjeRouwVerlies huisdierKleine autobiografie van rouwen en liefhebben
2013Loof, Piet deHet laatste liedJeugdZelfdoding(15 jr.) Viola wordt stap voor stap door de obsessieve zoektocht naar het volmaakte, laatste lied. Uiteindelijk wordt de cirkel gesloten als Viola haar volledige collectie wist en samen met de tekst in een eeuwige droom vervaagt. Of misschien ook niet
2017Los, MartinRouw op mijn dakRouwVerlies dochterEen adembenemend relaas over de wendingen die een mensenleven neemt. De plek van God daarin. Een boek in 37 fragmenten, want Rosa werd 37 jaar. Een ontroerend, persoonlijk boek van een begenadigd schrijver.
2017Lourens, MathijsMyla, een verhaal over hoop, geloof en liefdeRouwVerlies dochter Prachtig en helder weergegeven verhaal van een vader die zijn pasgeboren dochter gaat verliezen.
2022Louwen-van Bekkum, MirjamWij zijn nooit voorbij deel 2RouwVerlies KindIn dit boek beschrijven ouders hun verlies. Een verlies dat niet alleen tranen, maar ook heel veel liefde kent.Dit boek, vol liefde geschreven, geeft deze kinderen een stem, een gezicht, een geschiedenis en hopelijk ook een toekomst.
2019Louwen-van Bekkum, MirjamFlorian is niet voorbijRouwVerlies kindDit boek is een verzameling van de blogs die Mirjam schreef. Zij beschrijft hoe ze als moeder van twee kinderen een tweeling kreeg waarvan er eentje binnen een jaar weer overleed.
2023Louwen-van Bekkum, MirjamOnze band is nooit voorbij. Jongeren vertellen over het verlies van hun broer(tje) of zus(je).RouwVerlies broer of zusOm het verlies van hun ouders laten kinderen hun eigen verdriet vaak niet zien. De ongeloofijke impact die de dood van een broetje of zusje heeft op het leven van kinderen of jongeren
2007Lucado, MaxAls het leven tegen zit. Woorden van troost en bemoedigingSpiritualiteitReligieLucado leert ons in dit boek om tot God te bidden als we het leven niet meer zien zitten.
2011Ludikhuize, InekeEen warme jasRondom stervenRondom stervenLaagdrempelig met korte stukken tekst over bepaalde thema's, dagboeknotities. Over je eigen leven blijven leiden, grenzen stellen en humor!
2011Luftner, KaiIk mis papaJeugdVerlies ouder(s)3 tot 12 jr. Een ontroerend, krachtig geïllustreerd prentenboek dat zich ondanks het moeilijke onderwerp, ook richt op een positieve boodschap.
2017Lunter, Stanneke Geen pijn, geen angst, geen levenJeugdZelfdodingStanneke (psychiater) beschrijft in deel 1 van dit boek op indringende wijze het leven van haar dochter Jitske, en met name de laatst tien maanden, afgewisseld met reflecties op de gebeurtenissen.
2022Lust, Anne en Marta del Moral ArroyoNu moet je gaanJeugdVerlies kinderenPrentenboek over stilgeboren baby's en sterrenkinderen. Een verhaal waar wensen, verwachten, loslaten maar bovenal een verhaal over liefde
2016Maarel van den, Leoniek en Melanie de MoorBlijf me bij. Vriendenboek voor na de doodRouwRouw algemeenHoud de herinnering aan je overledenen bij in dit boek. Zo houd je de herinneringen tastbaar. Ook om cadeau te geven
2012Maarel van der, LeoniekDe gids over Rouwende kidsJeugdRouw algemeen80 praktische tips.
2014Maarel van der, LeoniekKinderen in spagaat. Rouw na scheiding en overlijdenJeugdVerlies algemeenAuteur laat in haar boek zien dat kinderen niet alleen rouwen na de dood van een ouder maar ook na een echtscheiding, en dat hun rouw in beide situaties vaak dezelfde fases doorloopt. Ook benadrukt ze dat de omgeving in deze turbulente periode een belangrijke rol speelt. Kinderen komen zelf aan het woord over wat voor hen werkt en wat absoluut niet.
2016Maarel, Leoniek van den en Karina KnijnenburgVerstandelijke beperking n rouw. 80 praktische tipsRouwRouw algemeentachtig tips om de verstandelijk beperkte zo goed mogelijk te begeleiden in een moeilijke periode. Speciaal bedoeld voor ouders, verzorgenden, groepsleiders en iedereen die te maken heeft met een rouwende met een verstandelijke beperking.
2014Maas, Cornald1000 Vragen heb ik over de doodRouwRouw algemeenUiteenlopende bekende en minder bekende persoonlijkheden spreken zich openhartig uit over het overlijden van een dierbare.
2014Maas, Cornald Verlies Rouw Rouw algemeenGesprekken met nabestaanden over hun dierbare overledenen
2012Maaskant, LauraLeef!Rondom stervenNaderende doodHele jonge vrouw die terminaal ziek is kiest voor kwaliteit en laat zich niet verder behandelen, prachtig, wijs, hoopgevend.
2013Maes, J., H. ModdermanHandboek rouw, rouwbegeleiding, rouwtherapieRouwRouw algemeenDit is het nieuwe toonaangevende handboek rouw, rouwbegeleiding, rouwtherapie. Tussen preventie en interventie.
2015Maes, JohanGehavend. Notities vooreigen-wijs rouwenRouwRouw algemeenDit boekje geeft in woord en beeld ruimte aan kwetsbaarheid en kracht. Het oordeelt niet maar laat zien hoe we mild en vol mededogen een helende rouwdialoog kunnen aangaan. Uit verlies kan immers ook winst worden
2008Maes, JohanLeven met gemis. Handboek over rouw, rouwbegeleiding en rouwtherapieRouwRouw algemeenHandboek ook voor mensen in de rouw
2013Maes, Johan en Eva Maria JansenZe zeggen dat het over gaatRouwRouw algemeenDit boek, vol concrete verhalen en praktische tips, leert je hoe je op een gezonde manier kunt omgaan met je eigen rouwproces. De ideale gids voor het omgaan met verlies en verdriet
2016Maes, Johan en Let DillenJe bent wat je hebt verloren. Over rouw, rouwbegeleiding en therapieRouw Rouw algemeenEen nieuwe visie op rouw.
2018Magnussen, Margareta De edele Zweedse kunst van het opruimen Opruimen voor je doodgaatRondom stervenRondom stervenEen leidraad om je te helepen onderscheid te maken in wat je bewaart
2015Mak, AartUitvaartwijzerRouw Rouw algemeenGedachten, handreikingen en teksten bij dood en uitvaart
2021Marissing, Renée vanOnze kinderenRomanVerlies ouderOnze kinderen is een intieme vertelling over familie, verlies en de vraag wat ouderschap behelst.
2012Markesteijn, Joop vanEen ontmoeting met levens die voorbij zijnRondom stervenUitvaartKovelswade.
2021Marsman, LiekeIn mijn mandPoezieNaderende doodDe waarde van het leven en de plek van de dood in een mensenleven, Hoe leef je met een levensbedreigende ziekte
2023Marsman, LiekeTer gelegenheid van poeziePoezieNaderende doodLieke Marsman was Dichter des Vaderlands in 2021 en 2022. Deze bundel bevat de gedichten en essays die ze in het kader daarvan publiceerde.
2020Marsman, WendyDe laatste kusRouwVerlies zoonHoe ga ik om met het beeld dat mensen hebben van een moeder van een overleden kind, dat volgens velen immers het ergste is, dat je als ouder kunt meemaken? Ik werd zo'n moeder … de moeder van een overleden kind."
2019Martel. SSterk als de doodSpiritualiteitReligieSterk als de Dood geeft een uitgebreid overzicht van de joodse traditie met betrekking tot sterven en rouw. Het laat zien dat de traditie nog steeds actuele inzichten en antwoorden heeft te bieden voor iedereen die worstelt met vragen rond euthanasie, stervensbegeleiding, verlies en rouwverwerking.
2013Martelaere, PatriciaWie is er bang voor de dood?RouwNaderende doodMeegaan met de stroom of het nu is die van het leven of die van de dood!
2017Martens-ZandbergenKindje bij name genoemdPoezieVerlies kindDe krachtige en prachtige gedichten beschrijven niet alleen het verdriet, maar bieden ook troost, hoop en (h)erkenning
2012Matar, HishamAnatomie van een verdwijning RomanJong ouderverliesAls jong kind verliest hij zijn moeder, wat gebeurt er later in zijn leven als zijnvader verdwijnt?
2012Matheson, RichardLiede na de doodRomanLeven na de doodEen liefdesverhaal over de dood heen. De auteur heeft getracht, de visies die er in 1978 waren over het leven na de dood in dit verhaal te bundelen.
2014Mathijsen, AlmaDe grote goede dingenRomanVerlies vaderDe romanpersonage Mila koestert de verhalen die over haar vader gaan, maar wie was hij echt? Don, een vriend van Just, draagt daar bouwstenen voor aan als ze samen naar Israël reizen, gedreven door het zoeken naar de violofoon waarop Just indertijd speelde. Autobiografische elementen en fictie lopen door elkaar heen
2010Matsier, HugoGesloten huisRomanVerlies moederMooi en herkenbaar verhaal over het leegruimen van het huis van zijn overleden moeder
2014Matznetter, BeateSamen verder na verlies van een kindRouwVerlies kindEen boek voor ouders, familieleden, leerkrachten en hulpverleners, voor iedereen die van dichtbij de dood van een kind heeft meegemaakt
2010Maxwell WilliamDe eerste zwaluwRomanRouw algemeenDe in 1937 voor het eerst gepubliceerde roman – een ode aan Maxwells te vroeg overleden moeder – laat zien welke verschrikkingen de verbeelding kan oproepen bij een kind, als de volwassenen liefdevol zwijgen over alles wat dreigend boven hun hoofden hangt. Het boek is een moderne klassieker, en verschijnt eindelijk ook in Nederlandse vertaling.
2015Mc Donald, HelenDe H van havikRomanVerlies vaderOverweldigd door rouw en verdriet besluit Helen een havik te nemen om haar verlies van haar vader te verwerken. Door het vurige dier te temmen verkent ze haar grenzen en verandert haar leven voorgoed.
2011Meertens, KatjaDe meeste mensen gaan hier dood. Leven in een hospiceRondom stervenRondom sterven, HospiceAan de hand van indringende persoonlijke verhalen beschrijft journalist Katja Meertens het dagelijks leven in zo'n huis waar de dood dichtbij is.
2014Mehlgarten, AHemelpoort op een kierRouwVerlies kindKleinkind. Een grootmoeder die openhartigheid haar verdriet om haar kleinkind verwoordt wat andere grootouders in dezelfde omstandigheid tot troost kan zijn.
2012Meijer, MarjolijnLicht op VerliesRouw Rouw algemeenVan overleven naar weer leven en genieten. Voor en door lotgenoten.
2017Meijer, VictorDe Jongen en de DoodRouwVerlies opaPrentenboek. In 63 pentekeningen wordt het verhaal verteld van een jongen wiens opa kont te overlijden.
2012Meinders, Koos & Fienieg, A.De vuurtorenJeugdVerlies omaPrachtig prentenboek over de loop van het leven, met erg leuke illustraties.
2015Meuleman, BartMijn soort muziekPoezieVerlies ouder(s)Behoedzaam zoekt Meuleman in deze bundel onder meer naar een geluid voor verdriet, woorden voor verlies van een vader.
2009Meurois-Givaudan Anne en DanelKroniek van een naderende doodSpiritualiteitNaderende doodMet het verhaal van Elisabeth, die stervende is proberen de auteurs het machteloze zwijgen rond de dood te doorbreken en te laten zien hoe je er op een andere manier mee om zou kunnen gaan.
2020Meyeren, Emma vanOok ik ben stuk gewaaidRouw algemeenRouw algemeenCollectie van notities over aanhoudende rouw.
2012Meyerhoff, JoachimWanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest?RomanNaderende doodTragikomische coming of age en familieroman. Een scherp geobserveerd en persoonlijk verhaal over verlies en de dood.
2021Michels, CarmienVaders die rouwenRouw Verlies kindVaders schieten tekort, missen hun kinderen of hinken hun eigen vaders achterna. In deze verhalenbundel krijgen de personages te maken met ziekte, stalking, foltering en klein, alledaags verdriet.
2013Moelands, KimAdemloosRondom stervenVerlies partnerAdemloos is het verhaal van grote liefde, van menselijke moed, doorzettingsvermogen en veel verdriet. Kim vertelt heel indringend hoe ze haar geliefde Ron verliest aan de ongeneeslijke ziekte Cystic Fibrosis (taaislijmziekte), waaraan ze zelf ook lijdt.
2013Mokkenstorm, JanHoop doet levenRouwZelfdodingHoe kom je op de weg naar zelfmoord terecht? En belangrijker nog: hoe kom je er weer vanaf? Wat kun je zelf doen om te overleven? Hoe kun je de gedachte aan zelfmoord begrijpen? Hoe zorg je ervoor dat jijzelf de baas blijft over die gedachte en niet andersom? Wie kan je daarbij helpen en om welke hulp gaat het dan? Hoop doet leven - De 113Online Suicide Survival Guide geeft hierop antwoorden, met heldere uitleg, handzame tips en effectieve overlevingstechnieken.
2018Molen, Larissa van der MolenOnzichtbaar verdrietJeugdRouw algemeenPraktisch werkboek voor kinderen en jongeren in verliessituaties. Dit boek is voor iedereen die meer wil weten over de vele mogelijkheden om creatief aan de slag te gaan bij een (naderend) en vaak onzichtbaar verlies.
2013Molenaar, LiekWoorden schieten niet tekort!RouwVerlies kind(eren)Na het overlijden van haar twee jongste kinderen en de diagnose MS volgt Liek Molenaar haar eigen weg. Hoe gaat omgeving met rouw om? Welke troost is er voorhanden?
2008Monnnik, Herman deVerlieskundeRouwRouw algemeenOver welke competenties dient een professional te beschikken om goede verliesbegeleiding te kunnen geven?
1990Monsjoe-Krijger, Ellen vanDag mamRouwZelfdoding(dochter) Dagboekaantekeningen, gedichten en kort proza (over een periode van negen jaar) geven weer hoe zij leert te leven met haar dochters dood en deze te accepteren.
2012Moody, RaymondEen blik in de eeuwigheid SpiritualiteitLeven na de doodMet het optekenen van de doodervaringen en de parallellen, die onmiskenbaar aanwezig zijn, probeert Moody te overtuigen dat er een leven na dit leven bestaat.
2008Moody, RaymondLeven na dit levenspiritualiteitLeven na de doodEen detaillistisch onderzoek, maar het geeft een voortreffelijk beeld van wat klinisch doodverklaarde mensen ervaren. I
2016Mooijman, BarabaraKop uit het zandRomanVerlies ouder(s)Dit waargebeurde verhaal neemt je mee in haar worsteling om overeind te blijven na het moment dat haar moeder is overleden.
2015Moon, BruceReis naar het hiernamaalsSpiritualiteitBijna dood ervaringEen neurochirurg vertelt het verhaal van zijn reisnaar het hiernamaals tijdens zijn bijna-dood ervaring.
2013Moon, BruceReisgids voor het onbekendeSpiritualiteitLeven na de doodHet vijfde en afsluitende deel in een serie ontdekkingsreizen in het hiernamaals naar het leven na de dood na 'Reis naar het onbekende'.
2013Moore, Lisa Februari RomanVerlies partnerVrouw met jong gezin verliest haar man en heeft geen tijd om dit te verwerken. Haar herinneringen komen later als golven terug terwijl ze zoekt naar een plek voor haar verdriet.
2013Mooren, GertieIk zet mijn masker afJeugdVerlies algemeen20 jongeren (14-25 jaar) vertellen over hoe zij een overlijden van iemand die hen lief was, overleefden.
2016Mortier, ErwinOmtrent liefde en doodRomanRouw algemeenMortier (1965) moest, naar eigen zeggen, deze twee doden ‘uitdrijven’ om zelf weer verder te kunnen met zijn leven, want hij voelde zich ‘broos als sprokkelhout’
2014Mortier, ErwinGestameld Liedboek RomanVerlies van een vriend/vriendinEen rauwe en tegelijk tedere elegie over ouders en kinderen, liefhebben en verlies, over afscheid nemen en herinneren.
2011Mortier, MoniqueKeuzes voor het stervenRondom stervenNaderende doodUitgebreide informatie over hoe u uzelf en uw omgeving kunt voorbereiden op uw eigen dood of die van een naaste.
2020Mosley. TonyaThe Lost Art of DyingRondom stervenRondom stervenHoe kunnen we de wijsheid over doodgaan uit vervlogen tijden toepassen op ons leven nu
2019Mouchrique, JasminaAls stilte valtRondom stervenEuthanasieDit boekje laat je even meekijken in verscheidene momenten van een euthanasieaanvraag tot het werkelijk uitvoeren ervan.
2018Mourali ChaziaHet einde voor beginnersSpiritualiteitRondom stervenAuteur wilhet sterven de plek geven die het verdient, als volwaardig onderdeel van het leven
2013Mulder - Schalekamp, W.A.H.De doden sprekenSpiritualiteitLeven na de doodIn het verlangen ook anderen deegenoot te maken van het weten dat er bewust leven na de stoffelijke dood is, is dit boek tot stand gekomen
2012Mulder - Schalekamp, W.A.H.Emed - zijn leven aan Gene ZijdeSpiritualiteitLeven na de doodEmed was de geleidegids van de auteur in het hiernamaals. Klassieker (1971) op het terrein van leven na de dood.
2014Muller, HelenLieve papa, ik mis je zoRouwVerlies vader(> 8 jr.) Je kunt het verlies van je vader verzachten door jouw herinneringen te bewaren in dit speciale boek over jouw vader. Het schrijven helpt je bij het verwerken van jouw verlies.
2015Muller, NickGedichten die mannen aan het huilen makenPoezieVerlies algemeenZestig vooraanstaande Nederlandse mannen - auteurs, acteurs, muzikanten, kunstenaars en politici - vertellen over het gedicht dat hen, elke keer als ze het lezen, ontroert.
2014Munster, Pauline vanStel, je gaat doodRouwNaderende doodEen toegankelijk en troostrijk boek voor wie met een ongeneeselijke ziekte wordt geconfronteerd.
2012Munter, MandyEn toen werd het stilRouwVerlies kind rond de geboorteLaat in de zwangerschap verlies Mandy haar bay met Down syndroom, Een verhaal over leven en liefde.
2013Murakami, HarukiNorwegian Wood RomanNaderende doodOver de onmogelijke en dappere liefde van een man.
2019Nabbe, JoopIk besta uit koolstof. Een krachtige ondersteuning bij rouwverwerking.SpiritualiteitReligieEen krachtige ondersteuning bij rouwverwerking
2013Nadas, PeterDe eigen doodRomanBijna dood ervaringMinutieuze verslag over hartinfart en bijna-doodervaring – een vertelling van het ontzaglijke en tegelijkertijd alledaagse
2013Nagy Maria von Voorbij de vertwijfelingSpiritualiteitZelfdoding(algemeen) Rudolf Steiners ideëen rond zelfdoding werpen niet alleen een verrassend licht op de oorzaken die tot zelfdoding kunnen leiden, maar toont ook de gevolgen van zelfdoding in het leven na de dood
2013Ness, PatrickZeven minuten na middernachtJeugdVerlies ouder(s)( 14 jr.)De manier waarop het verwerken van verlies wordt beschreven van zijn moeder, is invoelbaar voor zowel jongeren als volwassenen.
2013Newton, MichaelDe zielenreisSpiritualiteitBijna dood ervaring1995 (heruitgave) Dit boek biedt inzichtelijke informatie voor geïnteresseerden in bijna-doodervaringen en zielsontwikkeling en het hoe en waarom van (traumatische) aardse levens.
2021Ngozie Adiche, ChimanandaGedachten over rouwRouwVerlies vaderOver het verlies van haar vader en het afscheid dat door de huidige toestand op afstand plaats vond
2023Ngozy Adichie, ChimamandaEssays over rouwRouw algemeenRouw algemeenOnderzoek naar de fysieke kant van verdriet
2013Nieuwenhuiyzen, Martine vanIk had je nog zoveel willen zeggenJeugdVerlies van een vriend/vriendin(> 4jr.) Das mist zijn maatje heel erg
2012Nieuwenhuizen, Bert vanVaarwel vaarwel, tot wederziensPoezieRouw algemeenEen grote varieteit aan gedichten en andere, korte uitspraken bij een laatste afscheid of bij de dood in het Algemeen
2012Nieuwenhuyzen, Martine vanIk had je nog zoveel willen zeggenJeugdRouw algemeenPrentenboek dieren, Op een ingetogen manier nodigt Ik had je nog zoveel willen zeggen kinderen uit om te praten over het ongrijpbare van de dood, om het een beetje grijpbaar te maken.
2022Niewierra, AnyaDe CaminoRomanZelfdodingLotte gaat de Camino lopen, exact volgens de route en planning van Emil, die tijdens het lopen van de route zelfmoord heeft gepleegd. Ze wil achterhalen wat hem tot zijn wanhoopsdaad dreef. Maar iemand volgt haar.
2017Nijland, Dorothee, M. HoondertRituelen rond de doodRouw UitvaartFotoboek: in alle situaties waarin de auteurs kwamen, was er verdriet. Maar er werd ook gelachen, er was creativiteit en veerkracht van mensen. Dit boek met indringende foto's over uitvaartrituelen is dan ook niet alleen een kwetsbaar boek waarin het verdriet van mensen zichtbaar wordt, maar ook een krachtig boek dat naast informatief ook troostrijk is.
2015Nijland, SabineOm wie jij bent.PoezieRouw algemeenTeksten, gebeden en gedichten bij afscheid
2015Nijman, LiesKwetsbaar vertrouwenRouwVerlies partnerDit boek is voor iedereen die met rouw en verlies te maken heeft en vooral voor hen die werden geconfronteerd met een ongeneeslijke ziekte. In het bijzonder is dit boek voor mensen die dit vanuit het christelijke geloof willen overdenken.
2016Nijsink, J.Geen antwoord meer. Zelfdoding, gevolgen voor nabestaandenRouwZelfdodingDit boek is geschreven voor nabestaanden, hulpverleners en geïnteresseerden die meer willen weten over de achtergronden van zelfdoding en de mogelijke gevolgen voor de nabestaanden.
2018Noordhoek, SarahLuna en het geheim van de andere wereldJeugdRouw algemeenEen boek voor jong en oud, over leven en dood en over het zoeken tussen een nieuwe balans tussen die twee uitersten
2015Noorman, LiekeTootjeRouwZelfdoding(zus) Het leven in een uitvaartcentrum waar schrijfster gaat werken na de zelfdoding van haar zusje en waar ze haar gevoel en gedachten over het leven en de dood van haar zus beschrijft
2020Nooteboom, CeesAfscheid PoezieRouw algemeenDe vergankelijkheid van ons bestaan en wat ons te wachten staat nu de pandemie de wereld beheerst
2015Noten, SabineStapeltjesverdrietRouwVerlies ouder(s)De auteur laat zien wat jonge kinderen nodig hebben bij een verlies en hoe verstrekkend de gevolgen zijn van (zeer) jong ouderverlies.
2019Nunez, SigridDe vriendRouwVerlies van een vriend/vriendinDe vriend' is een weemoedige meditatie over verlies, eenzaamheid en vriendschap. Haar overpeinzingen en observaties over schrijvers en het wezen van schrijver-zijn en literatuur maken het bovendien tot een buitengewoon rijk, stimulerend boek
2015O´Rourke, MeghanHet onvermijdelijke Verlies RomanRouw algemeenWat betekent het om te rouwen in een cultuur waarin de meeste rouwrituelen overboord zijn gezet?
2011Oates, Joyce CarolA Widow's StoryRouwVerlies partnerIn this beautiful and heart-breaking account, Joyce takes us through what it is to become a widow: the derangement of denial, the anguish of loss, the disorientation of the survivor and the solace of friendship. Acutely perceptive and intensely moving, A Widow's Story is at once a truly personal account and an extraordinary and universal story of life and death, love and grief.
2019Obbema, FokkeDe zin van het levenSpiritualiteitFilosofieeen veertigtal prikkelende gesprekken met zeer uiteenlopende gesprekspartners, waarbij de eerste vraag telkens luidde: "Wat is de zin van ons leven?' Dit boek is een bundeling van deze gesprekken én het artikel waarmee alles begon.
2023Oçonnor, Mary FrancesHet rouwende breinRouwRouw algemeenWetenschappelijk Inzicht in onze jhersenen als we rouwen
2016Oegema, JanLichaamsziel Een retraite in rouwRouwRouw algemeenEen overdenking van de soma merkwaardige verschijnselen die zich kunnen voordoen in de eerste periode na het overlijden van een dierbare
2014Ollestad, NormanNu hij er niet meer isRouwVerlies ouder(s)Prachtig geschreven, verbijsterende en waargebeurde verhaal van een jongen die zijn halve jeugd voor zijn vader leefde en uiteindelijk dankzij hem overleeft.
2017Oomen, RenéEen engeltje zette de wereld stilRouwVerlies kind rond de geboortePersoonlijke verhlen over levenloos geboren kinderen door e tijd heen. Indrukwekkend en leerzaam
2015Oorschot, Wouter vanVerkleed als mensRouwZelfdoding(broer) Jongere broer beschrijft wat de zelfdoding van zijn broer voor hem en zijn ouders heeft betekend.
2014Oosteren, Peter vanLaat je tranen de vrije loopRouwRouw algemeenOver de functie van huilen en van tranen in het bijzonder, hoe kun je er een medicijn van maken?
2013Oosterhuis, HuubOgen die mij zoeken. Afscheid en uitvaartRondom stervenRondom sterventeksten opgenomen die bij afscheid en uitvaart stem kunnen geven aan de sprakeloosheid om het verlies van geliefden.
2010Oosterhuis, HuubWaar onze doden zijnRouw Rouw algemeenHet verhaal van telkens een mens door Oosterhuis begeleid in hun sterven.
2022Oosterom, EllenBloedbandRouwVerlies broer/zusElise groeit op met het stille verdriet van haar ouders om het verlies van hun eerste kind. Als ze kanker krijgt wordt pijnlijk duidelijk hoe verstrikt ze is geraakt in verdriet dat niet van haar is.
2013Opdebeeck, GrietVele hemels boven de zevendeRomanZelfdoding(jeugd) Vele hemels boven de zevende is een veelstemmige roman, die je onmogelijk vrijblijvend kunt lezen. Geestig, pijnlijk en ontregelend herkenbaar.
2012Osch, Brenda vanHet onvoltooide kindRondom stervenRondom stervenOp zoek naar de grenzen van pril leven.
2015Ottens, WandaKindje in de wolkenRondom stervenMiskraameen prentenboek dat met behulp van mooie, lieflijke en kleurrijke prenten vertelt dat een kindje soms niet blijft leven en naar de wolken gaat.
2015Overdiek, Tim Tranen van liefde RomanVerlies partnerSchitterend, overtuigend boek over het plotselinge gemis van vrouw en moeder.
2019Overdiek, Tim en van Lent, WimAls de man verliestRouw Verlies algemeen Wim van Lent en Tim Overdiek zijn gespecialiseerd in de behandeling van rouw bij mannen. Zij schreven een boek vol waardevolle lessen en inzichten, gebaseerd op hun rijke ervaring met mannen die door tegenslag zijn geveld. 
2020Overman, Mariska en Rob BruntinkIk weet niet wat ik zeggen moet. Hoe praat je over dood, verlies& rouwRouw Rouw algemeenPraktische tips en slimme handvatten om de juiste woorden te vinden en er op cruciale momenten voor de ander te zijn
2009Paasilinna, ArtoDe zelfmoordclubRomanZelfdodingEnkele tientallen mannen en vrouwen hebben gereageerd op de advertentie 'Heb jij zelfmoordplannen?' In een touringcar zijn ze onderweg naar het noordelijkste puntje van Finland, waar ze zich in de ijskoude zee willen storten. De absurde gebeurtenissen onderweg zetten de groep op andere gedachten, maar bij het eindpunt aangekomen wil de chauffeur koste wat kost aan het oorspronkelijke plan vasthouden.
2014Palmen, ConnyI.M. RomanVerlies partnerIn memoriam van Ischa Meyer.
2011Palmen, ConnyLogboek van een onbarmhartig jaarRomanVerlies partnerHet logboek is het aangrijpende verslag van de hunkering naar een verdwenen lichaam, van zelfverlies, woede, en van de liefdevolle herinneringen aan een prachtige man.
2015Palmen, ConnyJij zegt hetRomanZelfdoding(vrouw) Vanuit het perspectief van de verguisde Ted Hughes geschreven geschiedenis van hem en zijn suicidale vrouw Sylvia Plath.
2014Pascale, E. deDood en opstandingSpiritualiteitRouw algemeenEen mooi lees- of bladerboek voor een ieder met belangstelling voor beeldende kunst. Met registers van motieven en kunstenaars en een bibliografie. Met ruim 350 afbeeldingen in kleur.
2015Peanstra, Auck en Yke ReederLieve opa, ik mis je zoJeugdVerlies opa(> 4 jr. t/m 8 jr.) Hoewel het boekje de lezer aan de hand neemt, kan het te snel gaan voor de jongsten. Raken ze bovendien niet verontrust dat een opa door een enkele val kan overlijden?
2021Peeters, HagarRouwPoezieRouw algemeenVeel gedichten die in andere bundels niet aan bod kwamen, verrassend ook
2019Petterson, PerZwalkende manRomanRouw algemeenNet als de auteur verlies de hoofdpersoon zijn ouders, broer en neefje. Schrijver toont het ware gelaat van verdriet door het decor te schetsen van een leven dat tot stilstand is gekomen. Niet somber, prachtig geschreven.
2019Pierets, FleurJulianRouwVerlies partnerIn 22 landen wilden ze trouwen, auteur en haar vrouw, maar Julian bleek een hersentumorte hebben waaraan ze na zes weken stierf.
2018Pieters, NilsVos en goudvisJeugdVerlies van een vriend/vriendin(> 4 jr.)Vos neemt goudvis mee op een vrolijke, mooie, laatste reis
2014Pilarczyk, MichaelDansen in de hemelRomanNaderende doodMan worstelt met zijn complexe bestaan terwijl hij ook zijn stervende vrouw verzorgt.
2010Pin, ChrisDood gewoon weduwnaarRouwVerlies partnerMannen houden hun pijn en emoties onder controle. Het uiten van gevoelens is echter normaal in een rouwproces. En dat is niet aan tijd of wat dan ook gebonden.
2014Plantier, EdithIk zag mijzelf in liefde en rouwRouw Rouw algemeenKracht hervinden na de dood van dierbaren. Een indrukwekkende balans tussen observaties, emoties en reflecties.
2018Plassche, Hanneke van derRouwe kostRouw Rouw algemeenRouwe Kost is een boek dat de angst voor de dood in een klap wegneemt maar je ook op een vriendelijke en toegankelijke manier meeneemt naar een wereld die je zelf gesloten houdt maar waar iedereen ooit mee te maken krijgt.
2014Platteel, AndréAlles hiervoorRomanVerlies gezinHoe ingrijpend verlies een mens kan veranderen.
2021PlintDoodgewoon gaan hemelen, BloemlezingPoezieRouw algemeenEen mooie ingetogen sierlijke bundel. Gedichten voor als je woorden zoekt
2022Poelman, MariekeEen eiland in de tijdRouwKinderloosheidPolman beschrijft op indringende wijze de eenzaamheid en maatschappelijke isolatie die gepaard gaan met ongewenste kinderloosheid. Door de dood van haar beide ouders bij de vliegramp in Tripoli in 2010 krijgt Mariekes onvervulde kinderwens extra lading. 
2014Poelmann. MariekeAlles om jullie heen is er nogRouwVerlies ouder(s)Marieke verlies haar ouders bij de vliegramp in Tripoli, ze beschrijft wat er dan op je afkomt.
2014Polak, BobHier ligt hemelrijkRouwBegraafplaatsHier ligt Hemelrijk biedt een gevarieerd overzicht van schrijvers, dichters, schilders (o.a. van de Bergense School), componisten, beeldhouwers en andere kunstenaars die hier hun laatste rustplaats vonden.
2014Polak, ChajaDe verlegen minnaarsRomanVerlies kindDit boek gaat over een moreel dilemma in het licht van de dood. Voor lezers die graag uitgedaagd worden hun morele standaarden te overdenken.
2014Polet, AnneVerder: over rouw na suicideRouwZelfdoding(broer) Auteur beschrijft in dit boek haar persoonlijke ervaringen gedurende het rouwproces na de suicide van haar jongste brper en plaatst deze tegen de achtergrond van gegevens uit de literatuur
2015Polspoel, ArthurWenen om het verloren ikRouwRouw algemeenPolspoel pleit voor het doorleven van pijnlijke emoties in het proces van rouwen. Herkenbare voorbeelden.
2008Polspoel, ArthurHet was toch een mooi levenRouwVerlies partnerDit boek gaat over de rouwverwerking bij zulke oude mensen. Als de partner, vaak de enige emotionele bondgenoot, door de dood wegvalt, wordt de nabestaande in uitzichtloze rouw gedompeld.
2008Porter, MaxVerdriet is een ding met verenRomanVerlies ouder(s)Het is deels een fabel, deels een ontroerend, bijzonder raak poëtisch verslag van een jonge vader met twee kleine kinderen die achterblijven na een plotselinge dood van de vrouw en moeder. Prachtig boek!)
2013Possel, PetraVrouw in de RouwRouwVerlies partnerEen prettig leesbaar boek, vol indringende observaties, ervaringen en gevoelsuitingen. Niet uitsluitend verdrietig, er valt ook geregeld iets te glimlachen
2022Posthuma de Boer, EvaDe hand van Mustang SallyRomanVerlies kindDit boek laat zien hoe tragische gebeurtenissen, waaronder de dood van een kind, vele generaties kunnen doorwerken.
2016Posthuma, JenteMensen zonder uitstralingRomanVerlies moederDe stuurloze hoofdpersoon van Mensen zonder uitstraling leeft in de schaduw van haar moeder, een ontevreden actrice. Haar vader is hoofd van een psychiatrische inrichting. Dan overlijdt de moeder.
2004Praagh, JamesOnafgemaakte zakenSpiritualiteitLeven na de doodIn dit boek deelt van Praagh de schokkende en emotionele verhalen die voortkomen uit zijn contacten met geesten en de boodschappen die de geesten hebben voor hun nabestaanden.
2021Prinsen, JoostNa EmmaRouwVerlies partnerEen indringend, ontroerend en gortdroog portret van een liefde
2014Pulkkinen, RiikkaDe Grens RomanNaderende doodWat de belofte aan je man om hem te helpen sterven met jou en je omgeving doet.
2009Pulkkinen, RiikkaEcht waar RomanNaderende doodAangrijpende verhaal van drie generaties vrouwen, een verhaal over de liefde en genade die in een leugen besloten kunnen liggen.
2012Pype, AnnMama is een engelJeugdRouw algemeenAls volwassenen helpen door 'Mama is een engel' voor te lezen en het te begeleiden in het rouwproces, hoeft het kind niet getekend te zijn in zijn verdere leven
2021Quagebeur, ElsZoals vogels vliegenRouwRouw algemeenZoals vogels vliegen laat zien dat verdriet om dierbaren vele gezichten kent, dat je niet goed of fout kunt rouwen en dat het een proces is waar je als buitenstaander vooral niet teveel van moet vinden, ook niet als een drama zich afspeelt op het nationale toneel.(verlies door neergschoten MH 17)
2014Quantem, PLiefde voor een ongeboren kindRouwVerlies kindIn dit boek vertelt een grootvader over de tweede zwangerschap van zijn dochter; de eerste zwangerschap kwam niet tot een gewenst einde. Er wordt stil gestaan bij de - medische - keuzes die de dochter moet maken.
2016Quist, MariaTroostvogelsRouwVerlies kindIn de grote hoeveelheid boeken over dit onderwerp is dit een bijzonder heldere en misschien helpende publicatie. Verzorgde uitgave met een aantal kleurenfoto's
2021Ramkisoen, GinnyDe dood, bedoeld voor mensen zoals jij en ikRouwVerlies ouder(s)
2018Raschke, JensSlapen vissenJeugdVerlies broer(10 jr.) Jette is 10 jaar geworden en daardoor tiener. Haar broertje Emiel zal echter altijd zes blijven: ( hij is een jaar geleden na een lang ziekbed gestorven. Jette vraagt zich af wat er gebeurt als je dood bent, waarom haar moeder steeds huilt en geen aandacht heeft voor haar, maar vooral hoe het leven verder moet zonder Emiel. Ze is boos, verdrietig en hulpeloos door de dood die in haar leven is gekomen. In de ik-figuur vertelt Jette over haar gedachten, herinneringen, onzekerheden en probeert zelf antwoord te geven op haar vragen.
2017Raymaekers Herwig (uitgever)Memorays, Ik zal nooit ver weg zijn RouwRouw algemeenRouwverwerkboek, prachtig uitgegeven
2003Reedijk- Boersma, LauraRouw dragenPoezieRouw algemeenDe auteur, werkzaam als predikante in een verzorgingstehuis, schreef dit fijngevoelige boekje naar aanleiding van haar ervaringen in het begeleiden van rouwenden, aangevuld met gedichten. Troostrijk boekje.
2019Remijn, AnneEb en vloedPoezieRouw algemeen Poëzie biedt een vorm om uit te drukken wat vooral gevoeld kan worden maar bijna niet gezegd. Waar gesproken woorden bij rouw kunnen kwetsen en afschrikken neem je gedichten tot je als je daar de ruimte voor voelt.
2019Remijn, AnneRouwen tussen eb en vloedPoezieRouw algemeenGedichten waarin gevoelens van rouw, verdriet, pijn, gemis en vooral liefde weergegeven worden
2014Remoortel, KristinaMols hoopJeugdRouw algemeen(> 4 jr). Dit mooi vertelde verhaal over dieren die boer missen allerlei aanknopingspunten om met kleuters de praten over het feit dat er vele manieren zijn om met gemis en verdriet om te gaan.
2006Renard, GerryJouw onsterfelijke werkelijkheidSpiritualiteitLeven na de doodHoe kun je spiritualiteit volledig integreren in je dagelijkse leven, hoe ervaar je het goddelijke, en hoe slaag je erin het ego los te laten en reïncarnaties een halt toe te roepen
2015Rentzenbrink, CathyThe last act of loveRouwVerlies broer10 jaar ligt haar broer na een ongeluk in vegetatieve staat in coma, wat betekent dat voor zijn zus, ze schrijft het op en het is desondanks een 'uplifting story'.
2015Rering, Ingridweer boven waterRouwVerlies dochterAuteur verloor haar dochter bij de Tsunami. 'Mijn verhaal is in het bijzonder bedoeld voor mensen, die zelf een kind hebben verloren, of worstelen met een andere ingrijpende gebeurtenis in hun leven. Ik hoop, dat het hen iets van herkenning, troost of misschien zelfs raad kan bieden op hun weg.
2021Rhodius. ChristiaanOmdat wij leven. Met zicht op het eindeRondom stervenPalliatieve zorgZorg voor het leven als de dood nabij is. Bindel verhalen van een arts die blogs over deze fase van het leven schreef
2018Ridder, Remco deEen sky full of gedoofde lichtjesRomanVerlies Getroffen door het verlies van zijn stiefzus en haar gezin door de ramo met de MH 17 weet schrijver in deze roman woorden te geven aan een realiteit die het voorstellingsvermogen te boven gaan
2018Riet, Saskia van deIk mis WandaRouwVerlies zusHet verlies van een broer of zus is een grotendeels onbesproken verlies hoewel dat zoveel mensen overkomt. Daar wil auteur iets aan doen.
2014Rietberg, Jeanette en Maria PelAltijd een kind te kortRondom stervenRondom stervenHandboek over zwangerschap en babysterfte, wat een zorgverlener kan doen.Vooral aan de emotionele zorgbhoefte.
2017Riggs, NinaIn het oranje ochtendlichtRondom stervenNaderende doodOp haar achtendertigste krijgt Nina Riggs te horen krijgt dat ze een ongeneeslijke vorm van kanker heeft. Met de weergaloze essays van Montaigne en Emerson als leidraad beschrijft Riggs hoe het is als schrijver, als moeder en als echtgenote verder te leven na zulk intens droevig nieuws.
2013Rij van, PetraGisteren was alles nog goedRouwVerlies partnerOntroerend én positief verhaal van de jonge vrouw wier man verongelukte tijdens de Volvo Ocean Race
2016Rijken, Jelleke, Mack vanDag opaRouwVerlies opa(> 4 jr.) Wat betekent dood zijn en hoelang duurt dat? Olifant en kip helpen beer om mooi afscheid te nemen
2010Rijks, YolandaAandacht voor een overledene. Wat je zelf voor een overledene kunt doenSpiritualiteitRouw algemeenHet beschrijft hoe de wereld er na de dood uit zou kunnen zien, zoals de sferen waar de zielen van de overledenen naar toe kunnen gaan (gebaseerd op mystieke ervaringen van nog levende mensen). Ook besteedt het boekje aandacht aan de peri- en postmortale ervaringen
2013Rijks, YolandaHet boek dat de dood bespreekbaar maaktSpiritualiteitRouw algemeenDit is een boek met antwoorden op vele vragen over leven en dood. Het bevat verhalen, metaforen en handvatten om een gesprek over de dood aan te gaan.
2018Rijneveld, Marieke LucasDe avond is ongemakRomanVerlies broerPrachtig geschreven, en de moeite van het lezen zeker waard, vooral wat betreft de impact die het verlies van een broer op de overblijvende gezinsleden kan hebben. Maar somber, dat ook!
2021Rijsewijk, MariaDe echo van het waterRouwVerlies gezin (partner en zoon)Een sober, indrukwekkend boek over het doorgaan na een meervoudig verlies biedt herkenning en troost.
2016Rijswijk, Roos vanOnheiligRomanVerlies moederPrachtig geschreven, Miquel die afstand heeft genomen van zijn moeder hoort dat ze terminaal ziek is en hoe dat verder gaat
2000Rimpoche, SogyalTibetaanse boek van leven en stervenSpiritualiteitReligieGeeft op een duidelijke en inspirerende manier inzicht in meditatie, karma, reïncarnatie, mededogen en de zorg voor mensen die gaan sterven.
2014Ringlet, GabrielDit is jouw lichaamSpiritualiteitReligiePriester die een stervende gelovige begeleidt houdt alle aspecten die hij ervaart op vaak ontroerende wijze in een dagboek bij.
2011Rischen-Sindram, Liesbeth Bevroren zondagRouwVerlies kindDe schrijfster vertelt niet alleen over haar eigen gevoelens in dat eerste jaar na het sterven van haar zoon, maar geeft ook ruimte aan de fictieve woorden van hem..
2012Ritchie, GeorgeTerugkeer uit de doodSpiritualiteitLeven na de doodBeschrijft de bijna dood ervaring van de schrijver en de gevolgen die dat heeft voor hoe hij zijn leven leidt in ware naastenliefde. Een boek dat te denken geeft.
2017Ritstier, WillemWills krachtStripverhaalVerlies partnerIn Wills kracht tekent Willem Ritstier het proces na de diagnose borstkanker bij zijn vrouw: de vragen die er komen, de angsten, de behandelingen en het einde. Een prachtige strip voor jong en oud, over een moeder, vrouw en het verlies
2020Ritstier, WillemOpstaan...en doorgaanStripverhaalVerlies partnerIn het stripverhaal Opstaan….en doorgaan doet de striptekenaar verslag van zijn leven na het verlies van zijn vrouw. Het is een vervolg op Will’s kracht
2015Robben, JaapBirkRomanVerlies ouder(s)Als Birk, de vader van Mikael, verdrinkt, volgt een periode waarin rouw, schuld, verdriet en onmacht zijn moeder steeds verder van hem vervreemden
2020Roel, Hans PeterHimalaya, De reis naar binnenRomanVerlies ouder(s)Voelen wat je nodig hebt, ervaren wat je verlangt, zijn wie je bent
2017Roel, Hans PeterOp zoek naar de hemel, een spirituele reis door drie landenRomanVerlies vaderDe hoofdpersoon Eva van Berkel gaat op zoek naar zichzelf en de zin van het leven en de dood.
2010Roel, PDe vlindertuinRouwVerlies kindTroost wordt door de ouders in dit boek die hun kind verliezen, gevonden in de oude Keltische opvattingen over leven en dood.
2016Roiphe, KatieThe violet hourRondom stervenRondom stervenBeschrijvin van het sterven van zes bekende schrijvers
2020Roosmalen, T. van, Riet Fiddelaers-Jaspers en Machteld LavellEen pleister tegen tranen. Ondersteuning van kinderen en jongeren met een ernstig zieke ouderRouwVerlies ouder(s)Hoe betrek je kinderen bij de laatste levensfase van een ouder
2011Rosenberg, MartinaMoeder wanneer ga je nu eens doodRondom stervenNaderende doodAls de zorg voor je ouders een beproeving wordt.
2020Rosenthal, JasonLeven, liefde, verlies en een nieuw beginRomanVerlies partnerEen inspirerende memoir over hoe je verder gaat als je de liefde van je leven bent verloren
2015Rossum, Cyriel vanEn dan juist uitbrekenRomanLeven na de doodVlot geschreven verhaal over wat de hoofdpersoon aantreft als hij verongelukt. Veel fantasie.
2010Rostain, Michel De Zoon RomanVerlies kind(eren)Roman over liefde en verdriet en het menselijk vermogen om afscheid te nemen en door te gaan.
2016Rotenstreich, MirjamDe stalksterRomanVerlies partnerIs het in onze werkelijkheid bij hoge uitzondering ook mogelijk om een gestorven geliefde uit de dood terug te halen?
2014Rothuizen, HenkZelfs al ga ik ...SpiritualiteitVerlies partnereen troostvolle overdenking voor iedereen die met die grote vragen te maken krijgt. Maar hij schreef het boek eerst en vooral voor zichzelf, toen hij en zijn vrouw Joke met het bericht werden geconfronteerd dat zij ongeneeslijk ziek was. Het is Henk's verlangen dat jij zult gaan ontdekken en ervaren dat God heel dichtbij is als het lijden jou treft. En dat Zijn aanwezigheid die terechte vragen overstijgt.
2017Rottier, NettieElfentroostPoezieRouw algemeenNa het overlijden van haar man (en eerder haar vader) vindt Nettie Rottier troost door het schrijven van elfjes, aan de hand van een stappenplan en voorbeelden legt ze uit hoe je een elfje maakt en hoe dat kan helpen woorden te vinden voor het onzegbare.
2011Rovers, DoraIsabella een gelukkig afscheidRouwVerlies kindDit boek gaat over de betekenis van Isabella's doodgeboorte in het leven van de schrijfster. Haar visie op levensprocessen kan anderen zeker tot troost zijn.
2017Rozemond, TruusTussenruimteRouwVerlies kind rond de geboorteHet verlies van een baby rondom de geboorte moet verwerkt worden wil het later geen negatief effect op de relatie hebben
2014Rubbens, LutHet leven en hoe wij er afscheid van nemenNaderende doodNaderende doodOprechte en verhelderende getuigenissen van aan het sterfbed, opgetekend door een palliatieve verpleegkundige. Over het verloop van het stervensproces en het lijden dat daarmee gepaard gaat. Ze duidt de verschillende emoties en gedragingen die je in een palliatieve setting tegenkomt.
2017Sabbage, SophieDansen met verdrietRondom stervenRondom stervenSophies vastberadenheid om in plaats van het gevecht de dialoog met haar ziekte aan te gaan is de basis voor wat zij 'kankerfluisteren' is gaan noemen: naar de kanker luisteren, ervan leren en je eigen reactie erop vormen. Sophie biedt lezers een compleet nieuwe manier van naar de ziekte kijken, zowel mentaal als praktisch.

2020Sadelhoff, LisanneJe bent jong en je rouwt watJeugdVerlies ouder(s)Jong volwassenen. Geen handleiding, maar een goudeerlijk boek dat pijnlijk duidelijk maakt dat alles beter is dan zwijgen.
2013Safran Four, JonathanExtreem luid en ongelofelijk dichtbijRomanVerlies ouder(s)Een zoon verliest zijn vader op 9/11. Door diens laatste voicemail gaat hij op zoek en met behulp van zijn gang door de geschiedenis probeert hij de dood van zijn vader een plaats te geven. Verfilmd.
2017Samuels, JuliaRouwwerkRouw Rouw algemeenDe dood raakt ons allemaal. Maar het taboe erop is groot en rouw wordt vaak fundamenteel verkeerd begrepen. Dit uitzonderlijke en troostrijke boek leert ons leven met, en leren van, een groot verlies
2017Samuels, JuliaGrief works. Stories of Life, Death and SurvivingRouw Rouw algemeenEen boek over hoe rouw werkt en dat rouwen hard werk is
2017Samuels, JuliaRouw werkRouw Rouw algemeenIn dit aangrijpende boek deelt ze haar psychologische inzichten over rouw. Een helende kracht, als er op een goede manier mee wordt omgegaan.Dit uitzonderlijke en troostrijke boek leert ons leven met, en leren van, een groot verlies.
2017Sandberg, SherylOptie BRouwRouw algemeenOptie B combineert Sheryls persoonlijke ervaringen met Adams verrassende onderzoek naar overleven in tijden van tegenspoed.
2021Sanden, Gijs van der De dingen die je vergeet, Rouwen voor beginnersRouwVerlies ouder(s)Jong en verder zonder ouders
2017Sander, HyashilTot slot. Wat ik nog zeggen wilRondom stervenNaderende doodJe leven, je efenis en je uitvaartwensen. Voor jezelf als dierbaar dagboek en later als waardevol document van jouw leven voor je dierbaren.
2016Sanders, Andy, René DiekstraHet is net alsof ik hier niet hoor, Leven en dood van een dertienjarigeRouwZelfdodingDoor de unieke inkijk in wat zich in een kind op weg naar zelfdoding afspeelt, is het ook een boek voor jongeren die met soortgelijke problemen kampen, en voor de volwassenen om hen heen.
2015Sanders, ArisLieve, een novelleRouwVerlies partnerMijn vrouw werd ziek noteert hij, kattenkrabziekte zieden ze, maar het was kanker
2002Sarton, MayA reckoningRomanNaderende doodAls ze hoort dat ze stervende is besteedt ze haar laatste jaar aan wat er het meest toe doet
2011Sassen, ErnaDit is geen dagboekRomanVerlies moederAls zijn zoon ziek wordt als gevolg van het verlies van zijn moeder dwingt zijn vader hem tot het elke dag schrijven in een schrift. Meeslepend, ontroerend en liefdevol biedt Erna Sassen inzicht in de woede, de angst en de eenzaamheid die de hoofdpersoon ervaart op zijn weg naar de volwassenheid
2020Scaut, LiesDood zijn is dat voor altijd?JeugdRouw algemeenVragen van kinderen verzameld en behandeld
2015Scaut, LiesDoodgewoon: kinderen begeleiden bij rouwJeugdRouw algemeenAlle leeftijden. Een boek voor ouders, leerkrachten en hulpverleners over hoe je kinderen kunt helpen in hun rouwproces.
2012Schaapman, KarinaZonder moederRomanVerlies moederZonder moeder is een hartverscheurend verhaal van liefde en verwaarlozing, en van leven met geheimen, maar het is ook een buitengewoon vitaal verhaal van veerkracht, seks en rock ‘n’ roll.
2006Scheffer, EllenZelfdoding in het licht van de zielSpiritualiteitZelfdoding(algemeen) Gesprekken met nabestaanden, mensen die een poging tot zelfdoding deden en hulpverleners.
2018Scheulderman, AntoinetteDan neem je toch gewoon een nieuwe. Over mensen en dieren, leven en doodVerlies huisdierOver de innige band die er tussen mens en dier kan zijn met interviews van bekende Nederlanders.
2017Schiks, ShantiElfin, over liefde, verlies en de kracht in jezelfRouwVerlies kindIn de zomer van 2016 overkwam auteur Shanti Schiks een onvoorstelbare gebeurtenis, toen haar ex-partner hun 11 maanden oude zoontje Elfin om het leven bracht. In dit boek schrijft ze voor het eerst over deze tragische gebeurtenis en heeft vanuit deze ervaring de Selfin-methode ontwikkelt, een 11 stappenplan op weg naar zelfliefde
2011Schlikker, RoosIk wens je het onmogelijkeRouwVerlies babyEen documentair boek geschreven over euthanasie bij pasgeborenen.
2011Schmitz, JowieIk heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doenRomanVerlies moederAangrijpend boek over een meisje dat zich totaal verloren voelt na de dood van haar moeder.
2011Schols, BartZelfmoord in VlaanderenRouw ZelfdodingDrie zelfdodingen per dag in Vlaanderen, Schols probeert grip te krijgen op het waarom en waarom de overheid niet voor meer preventie en zorg zorgt.
2014Scholten, JaapDe wet van Spengler RomanVerlies broerEen excentrieke familiegeschiedenisvan de Spenler broers, maar bovenal een monument voord eoudste van hen die als eerste overlijdt
2016Scholten, SietskeBeetRouwMiskraam Over verlies, Lyme en loslaten
2013Schoon, RobEen beeld van liefdeRouwVerlies partnerWeblog en gedichten over het ziekbed en de dood van zijn vrouw
2008Semmelink van Hagen, LisZo wil ik het graag hebbenNaderende doodNaderende doodEen invulboek ter voorbereiding op het overlijden. In dit boek is ruimte om alle gegevens te noteren met betrekking tot bezittingen, financiën, documenten, verplichtingen en wensen.
2007Serné, MarijkeOndersteboven & binnenstebuitenRouw Rouw algemeenEen andere vorm van hulpverlening bij verliesverwerking, die een aantal mensen wel zal kunnen helpen.
2002Servan-SchreiberJe kunt verschillende keren afscheid nemenRouwNaderende doodNa zijn boek anti-kanker beschrijft schrijver waarom bij hem de kanker toch (in zijn boek 'anti kanker' beschrijft hij hoe kanker te bestrijden) is terug gekomen.
2020Setterwall, CarolinaLaten we er het beste van hopenRomanVerlies partnerverpletterende autofictie over schuld, ijdelheid en zelfmedelijden na het plotselinge overlijden van een geliefde
2021Sheils-van der Post, FinyVerborgen waarheidRouwVerlies zusDoor het delen van haar dagboek en haar gedachtes, geeft Finy een inkijk in haar rouwproces en laat ze je mee voelen wat het haar deed om een zus/ twee zussen te verliezen op jonge leeftijd.
2010Shenpan Hookham, LamaSterven is meer dan doodgaanSpiritualiteitRondom stervenDit boek kan westerse lezers niet alleen vertrouwder maken met deze boeddhistische visie op sterven, maar hen ook adviezen geven hoe met sterven om te gaan.
2010Shibata, ToyoGeef de moed niet opPoezieTroostOp hoge leeftijd (99) heeft Shibata de poëzie ontdekt en zo een nieuw hoofdstuk in haar leven geopend. Haar poëzie is klein en eenvoudig, vaak melancholisch, altijd levenskrachtig. Poëzie van het kleine geluk.
2023Siesma, NynkeBRouwVerlies zoonTroostende stroom aan gedachtes en beschrijvingen gericht aan Berend haar vierjarige zoon die gestorven is
2009Singer, CLaatste fragment van een lange reisRondom stervenNaderende doodSingers dagboekfragmenten ademen een doorleefde spiritualiteit uit. Natuurlijk kent zij momenten van angst en verdriet, maar ze is vooral verwonderd door alles wat op haar pad komt
2020Sintenie, MaudTillen, alstublieftRondom stervenRondom sterven
2021Six, RoderikMonsterRomanVerlies partnerEen ontroerende en onthutsende roman over liefde en onvermijdelijk, de dood
2020Slegers, MarliesBriefjes voor PelleJeugdVerlies vaderHartverwarmend verhaal van 12-jarige jongen die met humor op geheel eigen wijze de dood van zijn vader leert accepteren
2018Sligte, Anne van derNiet doodgaan vandaagRomanVerlies broerAlle angsten voor het verliezen van een dierbare worden werkelijkheid als de broer van de schrijfster een hersentumor krijgt.
2020Sligte, Anne van derMijn eerste grote doodRouwVerlies broerHet schrijven van zinvol rouwen met haar moeder Kitty Vromen heeft Anne geholpen met de verwerking van de dood van haar broer. Om in een diepere waarheid over zijn dood te komen.
2009Slosse, NathalieGrote boom is ziekJeugdRondom sterven(jonge kinderen) door dit verhaal kunnen kinderen kennis maken met wanneer iemand in de omgeving een levenbedreigende ziekte krijgt
2012Slosse, NathalieToverdruppelsjeugdRondom sterven(jonge kinderen) Toverdruppels'nodigt kleine kinderen uit om over verdriet en troost te spreken. Zo leren ze preventief omgaan met verlies en rouw en denken ze na over wat ze als troostrijk ervaren.
2016Slosse, NathalieDe wensbloemjeugdRondom sterven(jonge kinderen) Een ontroerend verhaal dat jonge kinderen helpt vat te krijgen die een onverwachte dood met zich meebrengt. Over dood, verdriet, boosheid, schuldgevoel en troost.
2016Smid Emmi, Rie Fiddelaers - JaspersDe rode hoed van LunaJeugdZelfdodingEerste hulp bij verlies door zelfdoding.
2016Soir, Eric deLeven aan de zijlijnRouw Rouw algemeenEen trauma of zwaar verlies overkomt je, maar de getuigenissen en meditaties in dit boek kunnen je helpen om zelf de koers te bepalen die je na een dergelijke ingrijpende gebeurtenis wil varen, aan de hand van je eigen innerlijk kompas
2014Son, Marlies vanHelend DagboekRouwRouw algemeeninspirerende teksten, foto's, gedichten, troostende woorden, helende oefeningen en met lege pagina's om gevoelens en ervaringen te verwoorden
2003Son, Marlies vanLicht op verdrietRouwRouw algemeenDoor het licht op je verlies te zetten, sta je stil bij jezelf. Van daaruit kom je opnieuw in beweging; de weg er doorheen, is de weg eruit.
2021Spaan, HenkStappen tellenRomanRouw algemeenEen zeldzaam gevoelige, maar luchtige roman geschreven roman over ouder worden, herinneringen, het leven vieren, verlies en er weer bovenop komen.
2018Spaans, CarolienDoet sneeuw pijnRouwVerlies partnerDoet sneeuw pijn is een boek over de liefde tussen twee gewone mensen, een ondenkbaar verlies en de onwaarschijnlijke kracht om opnieuw te beginnen. Een boek met een lach en een traan.
2013Spencer-Wendel, SusanVoor ik afscheid neem- het laatste en mooiste jaar van mijn levenRondom stervenNaderende dood In Voor ik afscheid neem beschrijft de schrijfster op inspirerende en hartverwarmende wijze hoe ze mooie herinneringen en levenslessen achterlaat voor haar vrienden en familie, en de wereld.
2021Spits, FritsMijn West Side StoryRouwVerlies partnerEen musical op papier, over liefde, leven en het accepteren van de dood; van muzikaal meesterverteller Frits Spits.
2019Spits, FritsAlles blijft zoals het wasRouw Verlies partnerPrachtige, intieme, autobiografische verhalen van radiomaker en televisiepresentator Frits Spits, die een ode brengen aan het leven en de liefde.
2017Spuij, MarikenRouw bij kinderen en jongerenJeugdRouw algemeenDit boek biedt handreikingen om kinderen en jongeren te steunen bij het rouwproces.
2016Stadtman, Willeke15 misverstanden over euthanasie en hulp bij zelfdodingRondom stervenRondom stervenAuteur bespreekt vijftien misverstanden, die zij zelf in de euthanasiepraktijk tegenkomt of in haar omgeving beluistert. Met Slotakkoord hoopt zij veel vragen en onduidelijkheden weg te nemen.
2018Stakelbeek, MachteldDag dood, tot laterRondom stervenNaderende doodDag Dood, tot later neemt je mee op een persoonlijke verkenningstocht naar het levenseinde. Het moeilijke onderwerp (wat de dood voor veel van ons toch nog altijd is) wordt op allerlei manier toegelicht. Het gaat over aardse zaken, hemelse zaken en over levenslessen na de dood.
2013Stalfelt, P.Het boek van het leven JeugdRouw algemeen(7 t/m 9 jr). Om samen te lezen, tekeningen om woorden en begrippen te leren kennen en bespreken.
2019Starik, FKlaar. Afscheid van moeder en zoonRondom stervenRondom stervenAchtenvijftig jaar oud. Te jong om zomaar te sterven. Te oud om te spreken van een bloem, in de knop gebroken. Volkomen nikserige leeftijd om dood te gaan. Geen belofte meer, maar ook nog lang niet klaar. Niet voltooid. Hartinfarct. Zwaar. Niks voor jou, schreef een vriendin. Ze zette er niet bij welke ziekte ze wel bij mij vond passen.
2019Starik, FDichter van dienst, over de eenzame uitvaartRouwRouw algemeenDichter van dienst is het vaarwel van F. Starik, zijn indrukwekkend en aangrijpend laatste boek over eenzame uitvaarten in Amsterdam die hij zestien jaar lang vormgaf.
2007Starik, FrankEen steek diepRondom stervenUitvaartVerhalen achter de verloren doden, alleen en eenzaam gestorven. Met humor en relativeringsvermogen beschreven.
2012Staudt, VictorHet verhaal van mijn zelfmoord en hoe ik angsten en depressies overwonRouwZelfdodingAuteur overleeft zijn zelfmoordpoging en verlies daarbij zijn benen. Wrang dat pas na deze gebeurtenis de juiste diagnose wordt gesteld en de jiste medicijnen worden gegeven. Hij vertelt zelf zijn verhaal van angsten en depressies. Een practisch boek kan een hulpmiddel zijn voor hulpverleners en omgeving en om zelfmoord beter bespreekbaar te maken.
2008Steiner, RudolfDe werelld van de gestovenenRondom stervenLeven na de doodNiet eerder vertaalde voordrachten, waarin Rudolf Steiner spreekt over het leven na de dood en de verbinding tussen levenden en gestorvenen. En over mogelijkheden die de levenden hebben om met de overledenen in contact te komen en hen bij te staan
2006Stellweg, CriIk maak je een graf van lettersRouwVerlies partnerHet graf van haar man wordt voor haar een plaats van contemplatie, van troost. En ze beseft dat ze door het schrijven van dit boek, haar man een graf van letters heeft gegeven.
2007Stevenson, IanBewijzen van reincarnatieSpiritualiteitLeven na de doodEr is veel wetenschappelijke vooruitgang geboekt in de bestudering van reincarnatie, met voorbeelden van fysieke merktekens die aan vorige levens zijn terug te koppelen.
2009Stichting lieve engeltjesGeen blote voetjes in het zandRouwVerlies kindDeze bundeling van ervaringsverhalen is bedoeld om herkenning aan lotgenoten te bieden en als handvat voor betrokken derden om hen te steunen.
2021Stichting Nooit VoorbijWij zijn nooit voorbijRouwVerlies KindJe kind verliezen is de ergste nachtmerrie die je als ouder kunt meemaken. In dit boek staan zeven verhalen van ouders voor wie deze nachtmerrie werkelijkheid werd.
1995Stighelen, Guillaume van derJij bent de zon nu RomanVerlies kindZinnen die na de dood van zijn zoon naar hem toe kwamen, gesproken of geschreven zette auteur om in gedichten en een vriend in songteksten, met cd.
2014Stijn, Nathalie vanLieve JuulRouwVerlies kindAuteur verloor haar baby door de aandoening placenta praevia, boek met herkenningspunten en hopelijk ook steun voor mensen die hetzelfde mee moesten maken.
2015Stoffers, Dick en Mariëtte MesdagDe leegte heeft jouw vormRouwVerlies van een vriend/vriendinDe teksten en schilderingen worden regelmatig gebruikt bij afscheidsrituelen. Voor de velen die een dergelijk ziekteproces van nabij hebben meegemaakt zal het herkenning en troost bieden.
2017Stok, CecileTot zwijgen gebracht. De zaak van mijn levenRomanVerlies vaderDit aangrijpende boek laat zien dat de nasleep van een misdrijf niet stopt bij de dader, noch bij het slachtoffer.'
2015Stolp, HansWat gebeurt er als je dood gaatSpiritualiteitLeven na de doodDit bijzondere boek vertelt over het stervensproces en de reis die een overledene maakt, nadat het aardse leven is afgesloten.
2012Stolp, HansStervensbegeleiding in een nieuwe tijdRondom stervenRondom stervenIn dit boekje pleit auteur ervoor de dood te beschouwen als het einde van het fysieke leven, maar ook als geboorte als ziel in de geesteswereld (om tenslotte als pure geest verder te leven).
2000Stolp, HansGa maar en laat losRouw Rondom stervenWoorden om lost te laten wie op de drempel staat, gebeden van afscheid, bijvoorbeeld te gebruiken bij het waken bij de gestorvene, gebeden over de grens, bijvoorbeeld om uit te spreken wat nog uitgesproken bleef.
2003Stolp, HansAls een geliefde sterft. Over afscheid nemen en verder gaanRouw Rouw algemeenWat gebeurt er als een geliefde sterft. Auteur laat zien dat vaak niet tot ons doordringt wat er allemaal gebeurt en hoe elk rouwproces ook een transformatieproces is
2008Stolp, HansIk geloof in jouRouwTroostTroostboek voor mensen die even wat steun of bemoediging kan gebruiken, teksten en gedichten.
2015Stolp, HansOrgaandonatie.Waarom wel, waarom nietRondom stervenRondom stervenWat pleit voor en wat pleit tegen orgaandonatie
2004Stolp, Hans Als een geliefde sterftSpiritualiteitLeven na de doodEen beschouwing over hoe naar verlies -en liefde- gekeken kan worden en daarmee omgegaan kan worden vanuit de esoterische visie dat overledenen voortleven
2007Stolp, Hans en Brink van den MargarethaOmgaan met gestorvenenSpiritualiteitLeven na de doodDertien essays dragen aardige discussiestof aan voor christenen die innerlijk verder willen met een al dan niet geliefde overledene.
2017Stomp, MayaWij weduwen zijn een taai volkjeRouwVerlies partnerRouwen is topsport zonder voorbereiding. Scchrijfster laat op lichtvoetige wijze zien hoe zij met vallen en opstaan haar nieuwe leven heeft vormgegeven. Dat biedt perspectief aan alle rouwenden
2022Stoop, deHemelrijkRondom stervenRondom stervenHet onthutsende verhaal van een zorgcentrum dat, na het bezoek van Sinterklaas, catastrofaal door coronabesmettingen getroffen wordt in Belgie
2011Straaten, Leonie vanIedereen gaat doodSpiritualiteitReligieOver de onzekerheid van het bestaan. Auteur laat zien hoeveel het christekijke geloof opdit gebied te bieden heeft
2021Straten, Anjo van derAls leven rouw is. Inzicht en troost in dagen vanverdrietRouwRouw algemeen, religieNaast algemene inzichten over rouw geeft auteur ook hoopvolle handreikingen vanuit christelijk perspectief
2014Straten, Anjo van derSporen van liefdePoezieVerlies partnerIn deze gedichtenbundel volgen we Anjo van der Straten in de eerste tijd na de plotselinge dood van haar man, Frans. Alles komt voorbij tijdens deze periode van intense rouwverwerking: de schok, het enorme verdriet, het gemis
1997Struyf, AnnemieZij en ikRouwNaderende doodLaatste reis met terminaal zieke vriendin.
2000Stultien, Andrea Tuinman, VrouwkjeIntensive CareRouwVerlies van een vriend/vriendinVertelt prachtig in woord en beeld over het onvoorstelbare en onverwachte van een plotselinge dood.
2019Taelman, AnianaHet einde is nuRomanZelfdodingHet dementieproces van haar moeder legt onverwacht haar onverwerkte trauma over de zelfmoord van haar vader bloot
2014Tam, Marcella Medereiziger. Steun voor de partner van een ongeneeslijke zieke.Rondom stervenRondom stervenMarcella Tam wil steun geven aan partners van mensen die gaan sterven. Steeds weer lezen we hoe anderen – vrienden, familie, buren, zorgverleners – hun steentje hebben bijgedragen om die reis zo dragelijk mogelijk te maken.
In het boek staan persoonlijke verhalen en praktische handvatten en wat theorie.
2007Tart, DonnaHet puttertjeRomanVerlies ouder(s)Door het verhaal wat er met een beroemd schilderijtje gebeurt heen wordt het verdriet van de jonge hoofdpersoon om zijn verongelukte moeder prachtig geportretteerd.
2017Taylor, CorySterven, een levensverhaalRondom stervenNaderende doodCory Taylor was een van meest geliefde auteurs van Australië. Zij leed aan een ongeneselijke vorm van kanker. Het is een heldere kijk op wat het stervensproces haar leerde. Het is een boek over kwetsbaarheid en kracht, over moed en nederigheid, woede en aanvaarding.
2016Taylor, CoryDying, a memoir /sterven een levensverhaalRondom stervenRondom stervenTerminaal zieke auteur onderzoekt de huidige dysfunctionele relatie met de dood en een prachtig verslag van de schrijfster hoe je op een goede manier dood kan gaan.
2008Teckentrup, BrittaEen boom vol herinneringenJeugdRouw algemeen(> 5 jr). Op de plek waar de oude vos overleden is halen de dieren herinneringen op. Met prachtige prenten.
2008Tellegen, ToonMaar niet uit het hartRomanRouw algemeenDierenverhalen over afscheid
2008Tellegen, Toon Daar zijn woorden voorPoezieRouw algemeenVoor deze bloemlezing maakte Toon Tellegen zelf een keuze uit zijn poëzie. In zijn poëzie noemt hij grootse thema’s en gevoelens letterlijk bij de naam.
2003Tellegen, Toon Hart onder riem RomanRouw algemeenDe dierenverhalen die erin staan bieden op heel bijzondere wijze troost, relativering en een bevrijdende lach
1999Tellegen, Toon BeterschapRomanRouw algemeenDe meest troostrijke verhalen over ziekte en pijn, herstel en gezondheid bij elkaar.
2005Tellegen, Toon Houd moed RomanTroostDe verdrietigste dierenverhalen die in Houd moed zijn verzameld, bieden de lezer troost en hoop
2010Telligen, ToonHet vertrek van de mierRomanRouw algemeenAllerlei reacties zie je bij de dieren als mier plotseliong vertrekt. Herkenbaar!
2020Stomp, MayaLoslatenRomanNaderende doodVervolg (kan ook los gelezen worden) op Schaduwkracht. Nu haar leven voor de derde keer op zijn kop staat heeft ze ook nu weer de keus hoe ze daar mee omgaat
2019Terlingen, JeroenDood doet leven. Waarom praten over het einde gelukkiger maaktSpiritualiteitRondom sterven
2008Terlouw, TheaDe cyclus van leven en doodSpiritualiteitLeven na de doodDit boek bevat een schat aan informatie, aan kennis en wijsheid, via een medium afkomstig van dierbaren die ons zijn voorgegaan.
2018Terlouw, TheaDe heelkamers. Liefde voorbij het levenSpiritualiteitLeven na de doodDit boek zal de lezer meenemen in persoonlijke verhalen van hen die ons voorgingen in de 'dood' en die hun ervaringen met ons willen delen. Ervaringen van mensen die stierven door een natuurlijke oorzaak, een zelfgekozen dood, maar ook door bijvoorbeeld euthanasie of moord.
2021Terryn JohanHet uur blauw. Afscheid zonder nabijheidRouw Rouw algemeenGesprekken van auteur met 12 mensen die een geliefde verloren door Corona, en die ls hij zelf geen afscheid konden nemen door de lockdown. Afscheid zonder nabijheid
2018The Fan brothersOceaan en hemelJeugdVerlies opaPrentenboek over de grote vragen. Diepzinnig en toegankelijk. Niet dat het goed komt maar dat het er allemaal mag zijn
2008The, A.M.In de wachtkamer van de doodSpiritualiteitNaderende doodOver dementerende ouderen in een verkleurende samenleving.
2015Thienpont, LieveLibera me. Over euthanasie en psychisch lijdenNaderende doodEuthanasieOver euthanasie en psychisch lijden
2005Thijs DoloresEen dag in decemberRouwVerlies kindEen dag in december is het gevoelige portret van een moeder die één van haar kinderen verliest. Een aangrijpend relaas waarin wanhoop en verdriet doorklinken, maar ook een boek waarin langzaam maar zeker plaats komt voor een nieuw begin.
2016Thijs, DoloresJe stappen op de twaalf tredenRouwVerlies zoonDolores schrijft op wat anderen die eem dierbare verliezen niet eens kunnen uitspreken. Heel herkenbaar en een grote steun
2006Thio, Hong InUitzichtenRouwNaderende doodDagboek. Alle kleuren van het leven en de dood komen voorbij. Prachtig, oprecht, ontroerend.
2008Thomése Schaduwkind RomanVerlies kindSchaduwkind is het adembenemende relaas van dit zoeken naar woorden. Om te lezen en herlezen.
2019Thomese, P.F.VaderliefdeRomanverlies ouder(s)De "nagelaten zoon' ontdekt postuum tal van verborgen geschiedenissen en schitterende verzinsels, met daartussen onvermijdelijk de gruwelijke waarheid. Tezamen vormen de "gemiste levens' van zijn ouders en voorouders ongetwijfeld een familieroman, maar bovenal leest Vaderliefde als de mythologie van een jeugd.
2008Tienen, jan vanEr is niets wat hier nog blijft: een familie vertellingRouwZelfdoding(familie) Een persoonlijk verslag van een speurtocht naar de redenen en omstandigheden waarom drie familieleden kort achter elkaar een eind aan het leven maken.
2018Tinga, FloorVos wil naar de maanJeugdVerlies vader(> 5 jr.) Vos mist zijn papa
2001Tochman, WojciechDochtertje RomanVerlies kindIn een combinatie van feit en fictie beschrijft een vader de zoektocht naar zijn dochter na de bomaanslag in Bali, waarbij ze omkwam. Prachtig boek.
2009Tóibin, ColmNora WebsterRouwVerlies partnerSpeelt in Ierland, hoe Nora Webster haar hoofd boven water houdt als zij met haar 4 kinderen achter blijft in een kansarme situatie.
2008Tollenaar, MiekeLoslaten en doorgaanRouwVerlies partnerHoofdpersoon loopt na het verlies van zijn vrouw van West naar Oost Europa, zijn manier van verwerken
2016Tongerloo, Herman van Soestbergen. Twaalf gedichten met foto'sPoezieRouw algemeenGedichten over hoe Utrechtse begraafplaatsen troost kunnen bieden bij het verliezen van een dierbare.
2008Tromp-Klaren, EvelineEn wat nuRouwNaderende doodZelfhulpboek voor terminaal zieken en hun naasten over hoe die laatste fase optimaal te beleven.
1999Trungpa, F.Het Tibetaans dodenboekRondom stervenRondom stervenOorspronkelijk bedoeld als gids voor geinitieerden in het Tibetaans boeddhisme (die eerst moeten 'sterven' om herboren te kunnen worden) werd deze eeuwenoude tekst traditioneel voorgelezen aan de stervenden om hen te helpen de bevrijding te bereiken.
2017Truus Breukers en Carolien WestermanWolfje en de oude geitJeugdRouw algemeen( >6jr.) Een hartverwarmend prentenboek met sfeervolle illustraties over vriendschap en afscheid nemen.
1998Tuinman VrouwkjeDe Rouwclub RomanVerlies van een vriend/vriendinEen krachtig, verdrietig en onuitstaanbaar grappig boek over een onverwachte dood van een vriend en de reacties van de mensen om hem heen.
2020Tuinman, VrouwkjeLijfrentePoezieVerlies partnerOver de liefde voor en de dood van haar partner F. Starik
2009Tuinman, Vrouwkje Wat ik met de sleutel moet PoezieRouw algemeenGedichten over de grenzen tussen het stoffelijke en niet-stoffelijke.
2005Uffmann, AntjeDoor het labyrintRouwRouw algemeenBespiegelingen en oefeningen die mensen in de rouw kunnen doen.
2016Uhlmann, TheesMijn ex, de dood en ikRomanRouw algemeenEen prachtige, bij tijden komische, dan weer aandoenlijke roman over de belangrijke dingen in het leven zonder belerend vingertje en zonder hoogdravende pretenties, die veel mensen zal aanspreken
2016Uhm, Peter van Ik koos het wapenRouwVerlies zoonDaags na zijn aantreden als Commandant der Strijdkrachten sneuvelt zijn zoon Dennis in Afghanistan. Eén overtuiging staat bij hem nog altijd rotsvast overeind: dat iedereen kan en moet bijdragen aan een betere wereld. En dat het wapen, mits goed gebruikt, ook vrede kan brengen.
2020Uijtenboogaardt, Barbelo ChristinaOmgaan met verlies en rouw. Een handreiking bij rouwenRouwRouw algemeenDit boek kan ondersteunend zijn dankzij vele voorbeelden en oefeningen die mogelijk verlichting geven
2021Uitgeverij Nooit voorbijZij zijn nooit voorbijRouwVerlies kindZeven verhalen van ouders voor wie het ergste werkelijkheid werd
2013Uitslag, Marion en Tineke RodenburgRouwconflict, regie op het hartRouwRouw algemeeneen samenhangende kijk op verlies en conflict zodat de betrokken personen met dit inzicht de regie kunnen (her)pakken.
2016Uphoff, MarionMijn zus, mijn levende nachtmerrieRomanVerlies zusIk was niet van plan het ooit nog over haar te hebben. Maar nu lijkt ze me verbonden met de wortels van al mijn verhalen.
2019Vandenhole, ChristineHet rouwt in jouRouwVerlies kindSchrijfster heeft al haar ervaring en kennis gebundeld in een eerlijk hulpboek voor iedereen die van ver of dichtbij te maken krijgt met het verlies van een kind.
2009Vanistendaal, Judith Toen David zijn stem verloorRouwVerlies ouder(s)Aangrijpende, psychologische graphic novel over leven, liefde en dood, verlies, angst, pijn en euthanasie met mooie, sfeervolle aquareltekeningen
2009Vann, DavidDe legende van een zelfmoordRomanZelfdoding(vader) Na 30 jaar verhaalt de auteur over de allesbepalende schaduw die over zijn leven hangt, een sterk literair debuut.
2011Vann, DavidLegende van een zelfmoordRomanZelfdodingEen opmerkelijk teder verhaal over het beslissendste moment in het leven van de auteur: de zelfmoord van zijn vader
2019Vann, DavidHeilbot op de maanRomanZelfdodingAangrijpende verhaal van een man die gevangen wordt gehouden door de duistere logica van zijn depressie en zijn worsteling daaraan te ontsnappen
2010Varley, SusanDerk Das blijft altijd bij onsJeugd Rouw algemeen(4 jr). Dit boek maakt op een speelse manier de dood bespreekbaar voor kinderen. Nog steeds een aanrader.
2018Veelen, Arjen vanAantekeningen over het verplaatsen van een obeliskenRomanVerlies van een vriend/vriendinEen verstandelijke preciezze verkenning van teloorgang en vergetelheid en een geslaagd eerbetoon aan een te vroeg overleden vriend.
2009Veen, Evert Pieter van derMensen van voorbijSpiritualiteitReligieBiedt herkenning door het verwoorden en benoemen van gevoelens. Doelgroep 30+. Heel geschikt bij pastorale gesprekken.
2016Veen, Evert Pieter van derAan de grenzen van het levenSpiritualiteitReligieEen prachtig spiritueel boek over 'afscheid nemen'.
In het leven doen zich talloze grenservaringen voor: wie ernstig ziek is, zich oud of eenzaam voelt, alleen verder gaat, teleurstellingen ondervindt, worstelt met geloven in God en de dood als laatste grens ziet opdoemen, wordt stilgezet om na te denken over de wezenlijke inhoud van het bestaan.
2016Vegt, Mianda van der, Maxime SchutteTwinkel en de wemelwolkJeugdZelfdoding(man-vader) Kinderboekje over zelfdoding, veroorzaakt door kortsluiting in de hersenen; buiten-jezelf-doding. Kn ook als hulpmiddel bij het gesprek met kinderen of vanuit hulpverleing worden gebruikt
2016Veldhuijsen, Korine vanHoe overleef ik mijn dood?Rondom stervenRondom sterven17 bemoedigende en verhelderende interviews en portretten, die inzicht geven in het stervensproces, de verschillende levensovertuigingen en de eigen wensen rondom het levenseinde. Een aanrader voor de gewone sterveling!
2018Veldhuijsen, Korine vanAan het sterfbed. Naasten vertellen over een overlijden dat hen diep heeft geraaktRouw Rouw algemeenVerhalen van ouders, grootouders, kinderen, verzorgenden, medewerkers van een hospice of een ziekenhuis. Over hun zonen, dochters, vaders, moeders, broers, zussen, gasten en patiënten. Van een plotselinge dood tot een langdurig ziekbed en vanuit diverse culturele achtergronden. Ieder verhaal is een pareltje. Ieder verhaal is troostend en aangrijpend. Ieder verhaal is bijzonder.
2021Veldkamp, ElkeDe dood. Vijftien deskundigen over ons levenseindeRondom stervenRondom stervenVijfrien deskundigen over het levenseinde
2017Veldkamp, ElkeDe doodSpirituliteitRouw algemeenDe dood heeft allerlei facetten, praktische, medische en filosofische, die deel uitmaken van het leven zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Journalist Elke Veldkamp wilde weten welke en sprak daartoe met vijftien mensen die zich beroepshalve of uit interesse met de dood bezighouden.
2012Velthuijs, MaxKikker en het vogeltjeJeugdVerlies algemeen(4 jr). Soms kan een kinderboek, zoals "Kikker en het vogeltje", een goede aanleiding bieden om over dood gaan met elkaar in gesprek te komen.
2012Ven, Lucinda van deParels van verdrietPoezieVerlies zusgedichten en beelden een periode van 10 jaar rouw; Nadia van de Ven, de zus van Lucinda (1979) werd op 1 oktober 2002 vermoord. Een jaar later stierf William van de Ven, de vader van Lucinda aan kanker. Om haar intense gevoelens van verlies, eenzaamheid en woede te verwerken schreef zij gedichten.
2017Venhorst,Claudia en Brenda MathijssenDood. Wegwijs in de Nederlandse UitvaartcultuurRouwRondom stervenInformatie over de vaak onbekende wereld van de dood.
2014Venselaar, MaureenDe (bijna-)dood ontrafeldRondom stervenBijna dood ervaringDit boek neemt uniek stelling in de (controversiële) discussie in hoeverre de bijna-doodervaring neurologisch of bovennatuurlijk te verklaren is.
2016Verbeeck Joris en Inge DelvaLeef, nu ik er niet meer benRouwNaderende doodIk heb altijd iets moois willen doen met mijn leven en hoop mensen met mijn verhaal te inspireren tot meer levensvreugde.
2009Verbeelding, deDoei Roos, ik zal je missenJeugdRouw algemeenVoor kinderen, ouders en leerkrachten. Het laat zien dat afscheid nemen bij het leven hoort. En hoe indringend en fantasievol kinderen daarmee kunnen omgaan.
2017Verbiest, Rien en Paul KuiperEen schaduw levenslang. RouwVerlies kindVerhalen van ouders van een vermoord kind
2017Verbraak, CoenKijken in de ziel. De achterblijversRouwRouw algemeenGesprekken over rouw en verlies n.a.v. TV programma Kijken in de ziel
2017Verbraak, CoenKijken in de ziel. Op de drempel, leven in het zicht van de doodRouwRouw algemeenGesprekken over terminaalmziek zijn n.a.v. TV programma Kijken in de ziel
2012Vercammen, Anna en S. ClementDe koningin is verdwenenJeugdVerlies algemeen(3 - 12 jr). Een zacht sprookje over achterblijven en de hoop dat de pijn over zal gaan.
2017Verdonschot, VOS. Het leven van Luc de VosRouwRouw algemeenIn VOS reconstrueert Leon Verdonschot het leven van Luc De Vos (Belgische musicus) aan de hand van talloze interviews met (jeugd)vrienden, familieleden, muzikanten en bewonderaars en creëert daarmee een intiem portret van een getroubleerde held
2018Verhanneman, SielZo scherp, je kon er ook niet geweest zijnPoezieRouw algemeenAuteur verkent op haar geheel eigen manier de strijdlustige liefde , het geboetseerde geluk en de luide stilte van het gemis
2018Verhelst, PeterVoor het vergetenRouwVerlies moederVoor het vergeten is geen moederboek, en ook geen boek over de dood, maar een hartstochtelijke ode aan ons hakkelende,
tastende verzet tegen betekenisloosheid en verdriet.
2010Verhulst, DimitriMevrouw Verona daalt de heuvel af RomanNaderende doodPrachtig beschreven herinneringen van een oude vrouw die gaat sterven.
2010Verliefde, Erik e.a.Stil leven: herinneringen aan een geliefde (+CD)Rouw Rouw algemeen25 dierbare overledene herleven aan de hand van gefotografeerde stillevens
2017Vermassen, JefMeester ik heb geen tranen meerRouw Rouw algemeenVlaanderens bekendste strafpleiter schreef deze
keer een meeslepend en imposant werk over slachtoffers. Vermassen wil de stem zijn van al wie rouwt en wie lijdt. Van misbruikte kinderen en verminkte slachtoffers, tot de families van vermoorde en verongelukte mensen.
2010Veronesi, SandroKalme Chaos RomanVerlies partnerBuitengewone roman waarin hij tot een uiterst simpele waarheid komt: het inzicht dat het leven, met al zijn banaliteiten en heroïek, geaccepteerd moet worden.
2018Verroen, DolfDroomopaJeugdVerlies opaThomas logeert bij opa en oma wanneer zijn opa plotseling doodgaat. Zomaar, in zijn slaap. Thomas is bang dat hij opa zal vergeten, zijn opa die altijd zulke bijzondere dromen had… een verstild verhaal over een jongen die zijn opa moet missen. Met prachtige illustraties.
2017Verstaen, AlexanderSpiritualiteit in palliatieve zorg en de lessen van mijn stervende vaderSpiritualiteitPalliatieve zorg In dit boek beschrijft Alexander Verstaen hoe we meer voeling kunnen krijgen met de processen waar palliatieve patiënten en hun familieleden door gaan en Hoe we deze dimensie van zorg daadwerkelijk gestalte kunnen geven.
2017Verthriest, Gerke en Johan MaesHet DNA van rouwRouwRouw algemeenEigentijdse handleiding voor het omgaan met rouw en rouwenden
2018Verweerd, JokeTroostpleisterRouw Troost
2017Verweijen, DennisPapa's bloedRondom stervenRondom stervenHet boek beschrijft de zoektocht naar geluk na de diagnose van een levensbedreigende ziekte.
2006Viorst, Judith , Fleur van WeelDat is heel wat voor een katJeugdRouw algemeen(> 4jr.) Nog steeds een heel mooi boekover rowverwerking.
2010Visker, MirjamDag lieve opaJeugdVerlies opa(> 4 jr.). Prentenboek om met kinderen de dood van hun opa bespreekbaar te maken en herinneringen aan hem te bewaren.
2022Visser, BjornPappa's rouwen ookRouwVerlies kindTwaalf vaders vertellen over het verlies van hun kind(eren)
2017Visser, Laurina deNiets aan de hand, toch?JeugdRouw algemeenJongeren. Helpt je omgaan met gevoelens van verlies. Een bron van herkenning.
2010Visser, TinekeKleuren van het levenSpiritualiteitVerlies partnerDe schrijfster heeft haar rouwproces verwerkt aan de hand van gedichten en mandala's. Dit fraaie boekje zal velen tot een steun kunnen zijn
2013Vleugels, LiefAlles stroomtRouwZelfdoding(dochter)Moeder die aan de hand van dagboek en brieven de zelfdoding van haar dochter tracht te begrijpen
2020Voet, Jet van derSuperbro. Over de worsteling van Pim en zijn naasten met zijn ziekte.Rondom stervenRondom stervenDe worsteling van Pim met zijn ziekte, de wijsheid die hij opdoet, de groei die hij doormaakten moed die hij toont en de rust die hij uiteindelijk vindt
2014Voetstra, RenateKoningskindSpiritualiteit/JeugdVerlies partnerMadelief schrijft openhartig over haar fijngevoeligheid, over kanker en het verlies van haar geliefde. Dood en verlies wordt knap in een andere dimensie geplaatst dan gebruikelijk.
2010Voggenhuber, PascalBericht uit de andere wereldSpiritualiteitLeven na de doodSchrijver, een succesvol paragnost, gaat in op de praktische kant van zijn werk en hij legt uit hoe het hiernamaals voor een dierbare overledene is.
2016Vonk, JetteAls je dit leest ben ik er nogRondom stervenRondom stervenVerslag van een jonge vrouw met uitgezaaide borstkanker. Dit kan zeker een inspiratie zijn voor lotgenoten!"
2009Voorhoeve, BertVerhalen en sprookjes op de grens van leven en doodSpiritualiteitTroostEen ruime keuze aan sprookjes en verhalen ter troost en bemoediging voor zowel hen die gaan sterven als nabestaanden.
2017Vos, NathanMan o manRouwZelfdodingEen boek over mannen in crisis, over wat we allemaal van onszelf moeten, over hoe we proberen oplossingen te vinden die er niet zijn, en hoe we dan naar de nooduitgang zoeken.
2018Vriens, JacquesCode kattenkruitJeugdRondom sterven(< 12 jr.)Hoe mijn opa vrolijk dood ging. 'Ook nu weet Jacques Vriens een maatschappelijk thema en een spannend, invoelbaar verhaal tot één geheel te maken
2011Vriens, JacquesAchtste groepers huilen nietJeugdVerlies van een vriend/vriendin(Ongeveer 12 jr). Verlies van een klasgenoot
2020Vries, Annemieke de, Astrid van Vugt en Caroline de BesOnderstebovenRomanZelfdodingOp 25 jarige leeftijd, in de bloei van zijn cariere als kunstenaar kiest hij er voor uit het leven te stappen. Lukt het zijn moeder om uit de diepe put van verdriet te krujipen?
2015Vries, Kathy Anita deFragmenten van rouw en troost, touches of grace. Of de hemel naar de aarde brengenRouwVerlies algemeenDe fragmenten zijn zo gerangschikt dat de beschouwing zoveel mogelijk volgt op de emotie, daarmee een evenwicht scheppend in het lezen. Het boekje valt uiteen in twee delen: deel één behelst het eerste jaar van rouw, terwijl het tweede deel de jaren daarna omvat, waarin het licht van troost steeds verder doorbreekt
2015Vries, Tokel deJe hoort het zo vaakRouwVerlies partnerHet is een aangrijpend verhaal over rouwverwerking in een bijzondere situatie: als rouw en pensioen samenvallen.
2019Vromen, Kitty, Anne van der SligteZinvol rouwenRouwVerlies zoon/broereen totaal nieuw en hoopgevend perspectief op rouw. Het verhaal is een levensechte getuigenis van een eigentijdse manier van rouwen waarin een groot zelfonderzoek centraal staat. Autibiografisch verhaal van het verlies van een zoon en broer
Wachter, Dirk deVertroostingenNaderende doodNaderende dood
2018Wagenaar, LoriVoor wie verloren heeft en zoektRouw Rouw algemeenDit is een boek met veel erkenning en herkenning voor rouwenden. Het boek kan voor hen een gesprekspartner zijn.
2022Wagendorp, BertPhoenixRouwVerlies gezingAbel Sikkink emigreert met zijn ouders naar Amerika. Het schip waarmee ze naar hun eindbestemming varen, de Phoenix, vergaat en Abel overleeft als enige uit het gezin de ramp. Hij groeit op in Amerika en blijft intussen geobsedeerd zoeken naar de verantwoordelijken voor de ondergang van zijn familie.
2011Wagendorp, BertVentouxRomanVerlies van een vriend/vriendinOver vrienden en vriendschap en hoe een vroeg overlijden ieder heeft beinvloed.
2018Wagenmakers, HarmDe echo van mijn kind. Ervaringen van verlies tijdens of kort na de zwangerschapRouwMiskraamWie tijdens de zwangerschap een kind verliest, weet dat dit verdriet doorgaans in eenzaamheid gedragen wordt. Voor de buitenwereld is het verdriet om iets wat er nooit is geweest. Voor de moeder betekent het een afscheid van haar eigen kind.
2011Wagensveld, JoyceSissy, voor altijd in mijn gedachtenPoezieVerlies algemeenSissy, voor altijd in mijn gedachten bevat ontroerende gedichten die je raken.
2010Wagenvoort, IrmaUitzicht door inzicht: rouwen na zelfdodingRouwZelfdoding(partner) Haar man maakte een einde aan zijn leven. In de chaotische, verdrietige periode na het overlijden van haar man, kon ze haar gedachten wat ordenen door deze aan het papier toe te vertrouwen. Eerst voor haarzelf, langzamerhand kwam het idee haar ervaringen te delen met andere mensen en deze zo te schrijven dat ze leesbaar zouden worden voor het publiek
2015Walsh, MelanieDag lieve omaJeugdVerlies oma(> 3 jr.) Oma is dood en dat roept allerlei vragen op
2016Walta, WendelaZonder zusjeRomanVerlies zus(14 jr) Hoe de ik- persoon en haar ouders verschillen in de manier waarop ze de dood van haar zusje verwerken
2015Wanders, HarryAls het hek sluit. PoezieRouw algemeenBundel. Flarden over afscheid, rouwverwerking
2010Wansbury, AndreaVogels. Hemelse boodschappers. Betekenis en symboliekSpiritualiteitRouw algemeenVogels zijn niet alleen algemene symbolen of archetypen, iedere vogel brengt ons zijn eigen specifieke boodschap. Met een lijst van 100 vogels en hun betekenis en symboliek.
2012Ware, BronnieAls ik het leven over mocht doenRondom stervenRondom stervenIn prachtige, onvergetelijke hoofdstukken beschrijft Bronnie Ware de ongelooflijke visionaire helderheid van deze mensen aan het einde van hun levens, en hoe wij van hún wijsheid kunnen leren.
2010Warner, FVredig stervenRondom stervenNaderende doodEenvoudige gods. Als mensen zich net zo op de dood voorbereiden als een geboorte kunnen ze een vredig en inspirerend einde aan hun leven geven.
2003Warren, Hans, Mario MolengraafIk heb alleen woordenPoezieRouw algemeenIk heb alleen woorden bevat de honderd verrassendste, waarachtigste, mooiste gedichten over afscheid, dood en rouw uit de Nederlandse literatuur.
2017Weeda, FrederiekeDraai niet om de dood heenRondom stervenVerlies partnerIk had dit boekje liever niet geschreven. Maar het is er, om te laten zien wat je te wachten staat als je hoort dat een geliefde gaat. Deze gids biedt persoonlijke verhalen en praktische tips voor wanneer een dierbare naaste uit het ziekenhuis wordt ontslagen en thuis zal sterven. sterven.’
2019Weel, RosalindaVan gebroken naar heel zijn, Rouw Rouw algemeenEen liefdevolle handleiding oor omgaan met pijn en verdriet
2020Weezel, Natascha vanNooit meer fanta. Het jaar dat mijn vader overleedRouwVerlies ouder(s)Openhartig verslag van auteur , haar vader was ziek en overleed, en hun leven veranderde in het zicht van de dood
2013Weger, Heleen deVlinder op mijn handRouwVerlies kind(eren)Als een proces van rouw om wat nooit zal kunnen zijn intrede doet en het afscheid van haar zoon. En toch geen somber verhaal.
1998Weggemans, MinkeBroederziel alleenRouwVerlies broerBehandeling van veel aspecten van verlies van broers, dichtbij en zo onderschat
2013Weggemans, MinkeRouw in de zijlijnRouwVerlies broerverhalen van zussen over Verlies broer of
2005Weggemans, MinkeBroers Rouwen ookRouwVerlies broer/zusVerhalen van broers over het verliezen van een broer of zus
2016Weggemans, MinkeAls je een broer of zus verliest.RouwVerlies broer/zusEn dan ineens valt je broer of zus weg. Daarmee gaat ook een deel van je eigen identiteit verloren.
2020Weisfelt, PietLoslaten. Een interview met leven en doodRondom stervenRondom stervenLoslaten is het omarmen van de vergankelijkheid.
2003Weiss, BrianLiefde in de eeuwigheidSpiritualiteitLeven na de doodBestaan soul mates, ook over de dood heen? Een intrigerend boek dat de lezer aanspoort zich open te stellen voor transcendente ervaringen en paranormale verschijnselen serieus te nemen, iets waarvoor de laatste jaren steeds meer aandacht komt.
2017Wel, Han vanDavid vertrekt. 38 blogs van rouwRouwVerlies zoonIn 38 blogs beschrijft van Wel wat hij doormaakt naar de onverwachte dood van zijn zoon David (23). Door de reacties op deze blog blijkt dat andere ouders eindelijk dingen lazen, waaraan zij behoefte hadden.
2021Welagen, RobbertRaam, sleutelRomanRouw algemeenRouwen en verliefdheid, zou dat samen gaan?
2016Well, Cornelie vanEen gezinsdrama, verhalen van betrokkenenRomanZelfdodingDe moeder had grote problemen met de in haar ogen niet-perfecte dochter. Zij doodde haar beide kinderen, en zichzelf.
2017Wells, BenedictHet einde van de eenzaamheidRomanVerlies ouder(s)/partnerPrachtig geschreven hoe de hoofdpersoon het vroege verlies van zijn ouders ondergaat en hoedat in zijn latere leven een rol blijft spelen.
2022Wells, BenedictDromerRomanVerlies vaderNa zijn eindexamen en de dood van zijn vader, verhuist Jesper Lier van München naar Berlijn. Dromer is een tragikomedie over vriendschap, het worstelen rondom dromen en over de angst en het maken van de juiste beslissingen.
2020Wentink, MarionFamiliegeheim. Verrast door een erfelijke aandoeningNaderende doodNaderende doodZij vertelt hoe haar eens gezonde dochter, die dacht een heel leven voor zich te hebben, in plaats daarvan moet leren omgaan met gestaag voortschrijdende beperkingen. Het is een verhaal over opeenvolgende verliezen, over momenten van verdriet en geluk en over verzet en acceptatie. Het gaat over de dood en alles uit het leven halen wat er nog in zit.
2014Werf, Hanneke van derHet was een vrijdagJeugdVerlies ouder(s)Dit boekje is niet alleen bedoeld voor een verdrietig kind dat een ouder verliest door de dood, maar het kan ook de omgeving van zo"n kind bewust maken van dit verdriet.
2011Westera, BetteDoodgewoonJeugdVerlies algemeen( >6jr.) Prachtig, een aanrader. Met haar herkenbare taalgebruik en subtiele luchtigheid weet Westera in haar gedichten een geheel nieuwe dimensie aan de verschillende facetten van de dood te geven.
2018Westerik, Daan Marinus van den Berg, Manu Keirse en anderenNoem mijn naam, Leven met de dood van een kind.Rouw Verlies kindVerhalen over sterven, rituelen, gebeden en gedichten Geleidelijke afscheid thuis, het verlies van je kind, een verkeersongeluk. Afscheid kent veel verschillende contexten. Wat zeg je dan? Wat kun je doen? Indringende verhalen
2009Westerink, DaanLeven zonder oudersRouwJong ouderverliesVolwassen zonen en dochters vertellen hoe het was toen zij, op verschillende leeftijden, hun ouder(s) verloren. Een emotioneel en indringend boek.
2012Westerink, DaanVerder zonder jouRouwVerlies ouder(s)Indringend en ontroerend boek waarin jongeren vertellen wat de dood van hun ouder(s) betekent in hun leven.
2005Wieg, RogiKameraad scheermesRomanZelfdodingDe auteur beschrijft op onthutsende maar ook geestige wijze de lijdensweg van iemand die lange tijd op de rand van het bestaan balanceert
2015Wielink, Jakob van en Leo WilhelmRouwregelsRouwRouw algemeenDit boek wil een praktische handreiking zijn in het omgaan met verlies en rouw op het werk.
2017Wielink, Jakob van en Leo Wilhelm, Denise van GeelenProfessioneel begeleiden bij verliesRouw Rouw algemeenn Professioneel begeleiden bij verlies komen theorie, reflectie en praktijk bij elkaar
2014Wienese, InekeKun je internetten in de hemel?SpiritualiteitReligieKinderen uit verschillende culturen vertellen wat de dood eigenlijk is en wat er na de dood gebeurt.
2015Wienese, InekeTroost voor tranenJeugdRouw algemeen22 kinderen van niet-Nederlandse ouders vertellen hoe zij het verlies van een dierbare (hebben) ervaren.
2011Wijkmark, Carl-HenningAfscheid van verspilde tijdRomanNaderende doodDe mens kan misschien de dood niet om de tuin leiden, maar Carl-Henning Wijkmark bewijst dat de literatuur dat wel kan.”
2017Wijngaarden, Els vanVoltooid levenRondom stervenEuthanasieOver leven en willen sterven, interviews met ouderen die hun leven voltiid achten
2019Wijst, Hella van derTroost. Als je iemand mistRouwTroosttwintig ervaringsverhalen van mensen die geliefden verloren. Daarnaast geven rouwdeskundigen en wetenschappers vanuit unieke invalshoeken inzichten in de wondere wereld van verdriet en troost. Wat is troost en hoe werkt het?
2015Willart, MeaMet jou'...want alleen een herinnering is niet genoegRouwVerlies kindJe grootste nachtmerrie. Je verliest een kind terwijl ze naar huis fietst. Hoe ga je door, hoe reageert je gezin? Hoe ga je om met het verdriet, de pijn, de machteloosheid en het missen?
2008Willems, JaapLate liefde. Opnieuw verliefd na je vijftigsteRouwRouw algemeenEen relatie aangaan na je vijftigste niet zo vanzelfsprekend is als op je twintigste. Willems verheldert.
2014Wiman, ChristianMy Bright AbyssRondom stervenNaderende doodOngeneeslijk zieke man beschrijft zijn 'sterfbedbekering': Christus is niet een antwoord op het bestaan, maar een manier van zijn.
2021Winkel, Babet teRouw woordenboekRouwVerlies moederNa de dood besefte ateur dat er geen woorden waren voor wat ze voelde, dus schreef ze een rouwwoordenboek
2020Winn, RaynorDe wilde stilteRomanNaderende doodWeer gaan ze op pad, Raynor Winn en haar zieke partner. Vervolg op Het zoutpad
2012Winter, Moon deOver de RainbowRomanVerlies ouder(s)Verhaal over hoofdpersoon Blue en hoe zij probeert om te gaan met het verlies van haar vader en een eigenzinnige moeder (schrijfster is de dochter van Leon de Winter en Jessica Durlacher)
2012Wit, Peter deWe gaan u eens lekker doodmakenRondom stervenEuthanasieMogelijk kan de luchtige teneur van de verzamelde zwart-witstrips en -cartoons een bijdrage leveren aan het bespreekbaar maken van het precaire onderwerp euthanasie.
2014Witte, NaomiDit wil ik als ik er niet meer benRondom stervenNaderende doodOm zelf op te tekenen wat je wilt, omdat het vaak makkelijker om over dit soort onderwerpen te schrijven dan over te praten.
2021Wittenberg, DickWat doen we met de spullenRouw Verlies moederAuteur volgt het rouwproces van een familie en documenteert het nalatenschap en de erdeling van de spullen
2021Wolde, Ruud, denZiek gelukkigRouwNaderende doodRuud vertelt wat hij geleerd heeft door zijn ziekte zodat ook jij geluk kunt vinden wt je omstandigheden ook zijn
2013Wolfaert, MartineSterven is klote, maar jullie koffie is lekkerRondom stervenRondom sterven, HospiceDit boek geeft in korte verhalen en columns een rijkgeschakeerd beeld van het wel en wee, het werken en te gast zijn in een hospice
2015Wolfs, AnneKusje in de windRondom stervenVerlies kind rond de geboorteOverlijden rondom de geboorte. 33 ouders vertellen over hun eigen kindje en de manier waarop het verlies vervlochten is met hun leven.
2016Wolfs, AnneLiever bij mijRondom stervenVerlies kind rond de geboorteverlies rond geboorte, ervaringen van ouders met mooie gedichtjes en afbeeldingen. Geeft ook hoop.
2022Wolthaus Paauw, GerdienZul je met mij -RouwVerlies moederFoto -essay. Over ziek zijn, over verlie, afschie en verdriet, maar ook over liefde, famililie, verbondenheid en het leven.
2018Woon, Long LittDe weg terug naar het leven. RomanRouw algemeenEen gids voor beginnende paddestoelplukker en tegelijkertijd een boek over rouw. Een persoonlijk boek over de grote onderwerpen: het leven,de dood, liefde en paddenstoelen.
2002Wormhoudt, LindaAdemtochtRouwRouw algemeenAfscheid; kunnen we nieuwe, beter bij deze tijd passende riten voor een stervende of pas gestorvene bedenken?
2016Wortel, MaartjeGoudvissen in betonRouwVerlies moederHet tragische levensverhaal van de ik-persoon, gekenmerkt door een fantast als vader, de dood van de moeder en een fascinatie voor alles wat kapot of onzichtbaar is
2009Woudsta, Frits MarnixLucas CasimirRouwZelfdoding(zoon) Het zijn dagboekaantekeningen, brieven aan zijn overleden zoon, tekeningen, herinneringen die tonen hoe hij (terug)kijkt, ook op de laatste intense weken ervoor, wat hij beleeft en welke vragen hij (zich) stelt en hoe hij probeert om antwoorden daarop te krijgen
2013Woweries, HeidiIn mijn hart brand ik een kaarsje voor jouRouw Rouw algemeenEen handreiking om nieuwe levensmoed te vinden bij rouw en verdriet
2015Wychen, Mine vanJij redt het wel. Over leven in het land van RouwRouwVerlies partnerEen onthullend en eerlijk boek dat taboes rondom de dood en rouw doorbreekt
2012Yalom, Irvin D.Tegen de zon in kijkenSpiritualiteitNaderende doodDe mens vreest meestal de dood en is ook vaak bang om erover te denken en te spreken. Hoe kunnen we de dood beter begrijpen en daardoor ons leven zinvoller maken?
2016Zanden, Joos van der189 in flardenRouwZelfdoding(algemeen) Machinist van der Zanden maakt een kunstboek over zelfdoding op het spoor, ze spreekt met allerei betrokkenen.
2018Zantingh, Peter Na MattiasRomanRouw algemeenNa Mattias' is een aangrijpende en spannende roman over angsten van nu, over omgaan met verlies en over de verhalen die we elkaar vertellen omdat dat het enige is..
2015Zantingh, Peter Een uur en achttien minutenRomanZelfdoding(vriend) Indringende en raak geobserveerde verhaal van vier vrienden die binnen één week hun zorgeloze jeugd moeten herzien.
2020Zeestraten, SophieMoeder ziel. RomanVerlies ouder(s)Sophie was vijf toien haar moeder wegging om nooit meer tergu te keren
2015Zeylmans, ReneeVerbinding van de gestovenenSpiritualiteitLeven na de doodAntroposofische visie op de dood en de mogelijkheden voor de levenden om zich bewust met de gestorvenen te verbinden.
2013Zeylmans, RenéeRouwverwerking en RouwbegeleidingRouw TroostDiverse onderwerpen komen aan bod, die alle te maken hebben met rouwverwerking en het begeleiden van rouwenden. Rouwen, sterven, troosten.
2015Zeylmans, Renée Na de doodSpiritualiteitLeven na de doodHoe bereiden we ons voor op het leven na dit leven.
2015Zeylmans, Renée Verbinding met de gestorvenenSpiritualiteitLeven na de doodAntroposofische visie op de dood en de mogelijkheden voor levenden om zich bewust met de gestorvenen te verbinden.
2011Zeylmans, Renée Stervensbegeleiding een wederzijds procesSpiritualiteitNaderende doodIs geschreven voor professionals en vrijwilligers in de palliatieve zorg en voor iedereen die te maken heeft met het begeleiden van stervenden.
2017Zeylmans, Renée Rouwverwerking en RouwbegeleidingRouw Rouw algemeenRenée Zeylmans probeert vanuit haar praktijk als rouwtherapeute, maar ook vanuit haar persoonlijke ervaring met rouw, het rouwproces onder woorden te brengen.
2012Zeypveld, CiskaDe dag dat je uit mijn leven vielRouwVerlies partnerEen persoonlijk verslag over liefde, rouw en verdriet, strijd en worsteling, troost en hoop
2015Zijl, Anne Jet van derDe Amerikaanse prinsesRomanVerlies kind(eren)Degene die het beste om kan gaan met tegenspoed heeft de meeste kans op voorspoed. Veerkracht na veel verlies.
2020Zwaag, van der, BerthildeDe dood nabijRondom stervenRondom stervenHandreiking voor wie wil stilstaan bij leven en dood of betrokken is bij de praktijk van het sterven: mantelzorgers, familie van stervenden, professionele zorgverleners en vrijwilligers in de zorg.
2018Zwaan- Zwagemakers, JulietteHet leven zonderRouwVerlies babyHet boek neemt je mee in het verdriet van een jonge moeder. Door de eerlijke en ongecensureerde blogs zorgt het boek ervoor dat de omgeving begrijpt wat er omgaat in iemand in de rouw en worden onbesproken zaken bespreekbaar gemaakt. Het boek kan zowel voor iemand in de rouw als voor de dierbaren steun bieden.
2015Zwagerman, JoostZes sterrenRomanZelfdodingJonge man gaat het leven van zijn oom na om te ontdekken waarom hij zelfmoord pleegde.
2015Zwagerman, JoostDoor eigen handRouwZelfdoding(algemeen) Artikelen over zelfdoding en verschillen van inzichten over wat dat kan doen met nabestaanden.
2015Zweden, Corien vanKankerklas. Vijf pubers, vijf ouders, een ziekte.RouwVerlies ouder(s)Kankerklas biedt houvast en herkenning aan iedereen die met kanker te maken krijgt. Persoonlijke verhalen en professionele meningen zijn samengevoegd tot een gelaagd verslag van de impact van deze ziekte.
2008Zweden, Corien vanDe kunst van het RouwenRouwVerlies zusSchrijfster probeert de geschiedenis te ontrafelen van haar verzwegen, naamloos gebleven zusje dat in 1960 bij de geboorte overleed.
2017Zwieten, Klazien Het Nederlandse erfrechtRondom stervenRondom stervenIn deze bundel worden twee boeken samengebracht die eerder afzonderlijk zijn verschenen: Erven zonder testament en Wat kan ik bij testament regelen? In beide delen wordt aan de hand van praktijkvragen tekst en uitleg gegeven over de meest voorkomende situaties die zich in het erfrecht kunnen voordoen
2016Zwieten, Klazien van en Mariëlle LindeboomWat kan ik bij testament regelenRondom stervenRondom stervenIn deze druk vindt u ook vragen over het levenstestament en over de nieuwe bepalingen van de schenk- en erfbelasting. Het boek voorziet in bijna alle mogelijke situaties die u bij testament kunt regelen.

TrösT boekenlijst