Een inspirerend en waardevol boek over hoe je zorgvuldig en liefdevol troost kunt bieden. Én hoe je jezelf kunt openen om troost te ontvangen.
Troost bij rouw vraagt om een zeer subtiele en zorgvuldige afstemming. Als je rouwt ben je zo gevoelig, dat een ‘verkeerde’ tonatie, of een goed bedoeld opbeurend woord, volledig averechts kan werkenTr. Wie een dierbare verloren heeft, zal de ervaring hebben dat maar weinig mensen echt steunende troost weten te bieden. Dat is pijnlijk en maakt de rouw des te eenzamer.
Ook therapeut en schrijfster Riekje Boswijk-Hummel constateert dat partners, familie- en gezinsleden, vriend(inn)en, kennissen, buren of collega’s vaak niet weten hoe ze met elkaar om moeten gaan als er sprake is van verdriet, en dat gesprekken, waarin mensen elkaar eigenlijk zouden willen bijstaan, vaak teleurstellend verlopen.
In haar boek onderzoekt zij waarom dit zo is en wat er nu eigenlijk gebeurt in deze gesprekken. Dat doet zij aan de hand van zeer herkenbare dialogen. Hiermee laat ze zien wat op welk moment wel ondersteunend is en wat juist niet. Ze laat zien hoe je moet troosten en ook wat je moet doen om je te laten troosten. Wat ook jezelf openstellen voor troost is niet altijd gemakkelijk.
Ongelooflijk waardevol is het deel waarin ze de mechanismen in vaste relaties beschrijft. Want hoe tragisch is het dat vaste partners vaak niet in staat zijn om samen een groot verlies te verwerken. Terwijl juist daar het grootste verlangen naar troost leeft.
De praktische aanwijzingen in het boek kunnen ertoe bijdragen dat er zowel in de intieme als in de meer oppervlakkige relaties minder (pijnlijke) misverstanden ontstaan.
Een boek voor iedereen die dolgraag zorgvuldig en liefdevol troost wil bieden aan een naaste in rouw. Een boek voor partners die samen een groot verlies te verwerken hebben en ook een onmisbaar boek voor professionals die te maken krijgen met cliënten in rouw.
Nanette Kant