Rouwwoordenboek – Babet te Winkel

Als je in de rouw bent, dan zijn de gebruikelijke woorden niet altijd even toereikend om je verdriet uit te drukken, om werkelijk uiting te geven aan het verlies. Of om troost te bieden aan iemand die net een dierbare heeft verloren. Welke woorden gebruik je dan?

Daarom heeft Babet te Winkel het Rouwwoordenboek geschreven. Zelf zegt ze over het Rouwwoordenboek: “Het boek dat ik zelf had willen lezen nadat mijn moeder overleed.” Na het overlijden van haar moeder realiseerde ze zich dat ze de woorden niet had om te beschrijven wat ze meemaakte. En haar zoektocht om woorden te vinden voor rouw bleek niet zo individueel te zijn.

Met dit Rouwwoordenboek bouwt ze aan een wereld die verlies beter kan dragen. En daarin is ze geslaagd naar mijn mening. Het is een klein boekje, fijn van opzet en met zorg vormgegeven. Vol bevindingen over rouw en alle aspecten daarvan die origineel zijn getroffen in tekst. Zoals De terloopsheid van de dood, iets dat ik herkende als uitvaartbegeleider. “Nooit meer” duurt een leven lang, een realisatie die vaak pas echt indaalt in de periode na de uitvaart. Ook andere begrippen beschrijft Babet, zoals bijvoorbeeld Tussenruimte: Er is geen ‘normaal leven’ meer om naar terug te keren. Het nieuwe leven is er nog niet. Er is geen terug, noch een vooruit. Door gebruik van de nieuwe woorden en beschrijvingen, legt Babet daarmee nieuwe verbindingen over rouw. Ze probeert op die manier deze uit te leggen aan andere rouwenden en zelfs aan niet-rouwenden, zodat zij zich hopelijk hiermee beter in kunnen leven.

Het Rouwwoordenboek is een mooi cadeau om te geven of te krijgen. En omdat het een klein boekje is met een passende envelop er omheen, kun je het ook nog eens makkelijk opsturen!
Hier is het Rouwwoordenboek te bestellen.

Catrien Noppers, vrijwilliger bij TrösT