Rouw bij kinderen en jongeren – Mariken Spuij

‘Rouw bij kinderen en jongeren’ is een zeer leerzaam boek en nuttig voor iedereen die met deze doelgroep te maken heeft. Zowel ouders als professionals kunnen ervan leren. Het boek bevat naast theorieën over rouw, talrijke sprekende voorbeelden over hoe om te gaan met kinderen en jongeren die iemand hebben verloren.

Het boek begint met een hoofdstuk ‘Wat is rouwen?’ waarin wordt beschreven wat allemaal bij rouwen hoort. Zeer belangrijk, want hierover bestaan vele misvattingen. Een mooie aanvulling is hoofdstuk vier, waarin de specifieke rouwreacties van kinderen en jongeren worden beschreven, die soms anders zijn dan bij volwassenen.

Een begrip dat geïntroduceerd wordt is ‘herrouwen’, wat betekent dat kinderen een verlieservaring op elke leeftijd opnieuw beleven. Een heel praktisch en daarmee nuttig deel is hoofdstuk zes, wat gaat over het afscheid. Daarin wordt de moeilijke vraag besproken of je kinderen wel of niet moet meenemen naar de begrafenis en in hoeverre je ze moet betrekken. Conclusie is over het algemeen: wel doen! Afscheid nemen is belangrijk, ook voor een kind.

Ook praktisch is het hoofdstuk over communicatie, waarin ook weer duidelijk wordt gemaakt dat achterhouden van informatie en emoties niet handig is. Kinderen voelen immers haarfijn aan wat er speelt en hebben juist behoefte aan openheid en eerlijkheid. Hoofdstuk negen helpt bij het maken van een keuze voor eventuele professionele hulp. De meeste kinderen en jongeren hebben veerkracht en steun genoeg om de verlieservaring zelf te kunnen verwerken, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen en dit hoofdstuk helpt bij het maken van een afweging. Het laatste hoofdstuk, ‘Omgaan met rouw op school’ is vooral bedoeld voor leerkrachten en schoolhoofden, maar voor anderen toch ook het lezen waard.

Mariken Spuij, de schrijver van het boek is klinisch psycholoog en orthopedagoog en dat is te merken aan de vele kennis en praktijkvoorbeelden die worden afgewisseld in dit werk. Het boek is leerzaam en prettig geschreven en is daarom een echte aanrader!

Sabijn Lauwerier