Op afstand nabij – Uus Knops

In juli 2021 verscheen er van psychiater en psychotherapeut dr. Uus Knops een nieuw boek met de titel ‘Op afstand nabij’. Uus schreef eerder het boek ‘Casper – een rouwboek’ over het verlies van haar broer en de zoektocht die elk rouwproces is. Ook verschenen er van haar ‘Troostkaarten’, kaarten met woorden voor wanneer je woordeloos bent.

Het boek ‘Op afstand nabij’ is een troostboek en richt zich op een ieder die rouwt om het verlies van een dierbare door overlijden. Het is letterlijk en figuurlijk een kleine gids bij de tocht door het land van rouw en is geïllustreerd met prachtige tekeningen van Penelope Deltour. Er valt veel schoonheid in te ontdekken door de poëtische taal waarin het boek is geschreven. Het is volgens Uus niet alleen een troostboek, het is ook een ode aan het leven.

Uus richt het woord tot jou als lezer en nodigt je uit om met haar mee te gaan in haar gedachten en ervaringen over verlies, afscheid en rouw. Verlies maakt een wezenlijk deel uit van ieder leven waarbij eenzaamheid en ontroostbaarheid een deel blijven van het verhaal. Uus benadrukt hoe belangrijk het is om de regie te nemen over je eigen rouwproces.
Uus maakt gebruik van metaforen zoals die van het rouwtouw. Zij beschrijft dat er uit de kluwen van rouw die voor je ligt, zich geleidelijk een rouwtouw zal spinnen dat zich zal verweven in het vlechtwerk van jouw leven.

Door het boekje heen komen verschillende thema’s aan bod rondom rouw: het is erkennen en verkennen, balanceren tussen activeren en accepteren en meebewegen en meeveren. Uus stipt ook de rouwmodellen aan die er in de loop van de tijd zijn ontstaan en de verschillen die er zijn in manieren van rouwen. Zij doet dit op een beknopte en heldere manier, meer woorden zijn niet nodig om goed te kunnen volgen waar zij het over heeft.

Naast dat Uus het woord tot je richt en aanstipt wat je tegen komt in je rouwproces, stelt zij je gerust. Een mooi voorbeeld hiervan komt uit één van de hoofdstukken met de titel ‘Wanneer wonden wijsheid worden’, over het betekenis geven aan een verlieservaring. Zij schrijft hierin: “Er hoeft niet gegroeid te worden. Er zit genoeg grootheid in je eigen kleine rouwproces”.

Op de achterkant van het boek staat de aanbeveling geschreven:” Een poëtische parel met rake en rakende woorden over rouw”. Het is een aanrader voor een ieder die wat meer wil weten over rouw na een overlijden en troost zoekt of troost wil geven. En geschreven door iemand die weet waar zij het over heeft: “Verdriet vraagt liefde, lef, geen logica en liefst in levenden lijve”.

Coby Ouwehand