Datum: zondag 17 oktober 2021
Tijd: 14.00 tot 16.00 uur
Verzamelen: Koningsweg, naast huisnummer 47 (achter Intratuin)
Bij slecht weer regenkleding en paraplu meebrengen.
Aanmelden >
Kosten: vrijwillige bijdrage

Wandeling op Begraafplaats Kovelswade

Heeft u korter of langer geleden een dierbare verloren die begraven is op Kovelswade? Of kent u iemand die daar begraven is? Wellicht heeft u gewoon belangstelling voor deze bijzondere plek. In samenwerking met de Gemeente organiseert Stichting TrösT een wandeling op deze bijzondere begraafplaats.
Kovelswade is de tweede Algemene Begraafplaats van Utrecht. Omdat de Eerste Algemene Begraafplaats Soestbergen rond het jaar 1900 vol begon te raken, besloot men in 1901 Kovelswade aan te leggen. De naam Kovelswade is afkomstig van de naam die het gebied voordien had. Het ontwerp van de begraafplaats is afkomstig van gemeentearchitect F.J. Nieuwenhuis. Hij ontwierp onder meer het voorplein, het hekwerk, binnenplein en het bijzondere lanenstelsel in de vorm van een kruis. Kovelswade is symmetrische aangelegd met rechte lanen en cirkels, oude bomen, oude en jonge graven. Het rijksmonument uit 1901 heeft o.a. een bijzondere koepelvormige aula, in 2006 is er een kinderhofje aangelegd

Tanja Medema, bedrijfsleider begraafplaatsen van de Gemeente Utrecht, neemt ons mee over deze bijzondere begraafplaats. Ze vertelt over het verleden, het heden en de toekomst van Kovelswade in een tijd waarin cremeren de norm is geworden.