20 januari 2023, van 15:00 tot 16:30 | Bibliotheek Vleuterweide

Kosten: Gratis, aanmelden niet nodig

Petra Jongerius over rouwen na het verlies van haar zoon.

Stichting Tröst en Bibliotheek Vleuterweide organiseren een themabijeenkomst over verlies en (bi-culturele) rouw. Petra Jongerius vertelt over het rouwproces van haar en haar Marokkaanse man na het verlies hun zoon Ilias. Zij rouwen ieder op hun eigen, soms heel verschillende, manier. De zoektocht naar het vinden van woorden voor hun peilloze verdriet wordt bepaald door de verschillen in hun persoonlijke, culturele en religieuze geschiedenis. In 2015 werd Ilias aangereden door een bus en overleed. Tijdens de moeilijke jaren die volgden, zocht Petra naar een manier om de liefde voor haar zoon anders te laten stromen. Zij ging hem brieven schrijven. Zo kon zij de relatie voortzetten en hem anders leren vasthouden. Het schrijven was een uitweg voor de alles overheersende herinneringen en emoties die horen bij zo’n groot verlies.

Op zoek naar herkenning en erkenning voor die pijn las zij ook verhalen van anderen met vergelijkbare ervaringen. Een Marokkaans-Nederlands rouwverhaal van twee ouders die een kind verliezen vond zij echter niet.

Daarom zocht zij contact met Abdelkader Benali en vroeg hem of hij over Ilias wilde schrijven. Hij liet zich inspireren en schreef een nieuwe roman waarin Ilias voortleeft. Het verschijnen van Paradijsvogel boven de Hoge Woerd is het slotakkoord van een intense rouwperiode.