Leven met euthanasie. Geliefden vertellen over hun ervaringen – Theo Boer et al

Er zullen veel mensen zijn die op enig moment in hun leven te doen krijgen met euthanasie.
Euthanasie, je leest er voortdurend over. Dat is zo gek nog niet want het grijpt diep in in het meest basale wat we hebben, ons leven. Dat brengt ethische, juridische, religieuze en nog veel meer vraagstukken met zich mee en het is daarmee bijna vanzelfsprekend een controversieel onderwerp.

Daar gaat dit boek niet over. Bij elke euthanasie zijn anderen betrokken, met instemming of tegen hun wil of wensen, als professional die de euthanasie uitvoert, of iemand die het proces begeleidt. Maar het zijn voornamelijk de nabestaanden die in dit boek aan het woord zijn. Wat helder naar voren komt is dat een euthanasie van dichtbij meemaken, of er zelf bij aanwezig zijn op heel veel verschillende manieren wordt ervaren.

En waarom zou je dit lezen?

In de praktijk lijkt de procedure bijna steeds hetzelfde, maar de beleving ervan loopt enorm uiteen. Heb je door de ogen van deze nabestaanden mee gekeken en gezien hoe divers euthanasie van een geliefde wordt ervaren dan kan dat, op het moment in je leven dat je zelf wordt geconfronteerd met iemand dichtbij die tot euthanasie besluit, misschien beter voor je zelf uitmaken wat dit voor jou kan betekenen. Je hebt mogelijk een beter idee hoe dat zou kunnen gaan en je kunt voor jezelf hopelijk mede bepalen hoe je dit proces wil beleven of hoe je degene die tot euthanasie besluit kunt benaderen en ondersteunen.

MB