Kitchen – Banana Yoshimoto

Onze aanrader voor oktober is het nu pas voor het eerst in Nederland uitgekomen boek “Kitchen”. Het bestaat uit de novelle ‘Kitchen’ en het verhaal “Moonlight Shadow”.

Destijds (1988) was het een wereldwijde bestseller maar nu pas wordt het in Nederland omarmt. De eerste druk kwam in Nederland in 2022 uit.
Prachtig worden de gevoelens van verlies, verwarring, rouw en eenzaamheid beschreven. “Kitchen” is een bijna magisch verhaal over wat de hoofdpersoon Mikage na de dood van haar grootmoeder meemaakt. Ze werd door haar grootmoeder opgevoed nadat ze al vroeg haar beide ouders verloor. Desondanks is het geen zwaar verhaal. Het begint met een lofzang op de keuken, het vertrek waar Mikage, de hoofdpersoon zich het allerfijnste voelt, Ze slaapt zelfs graag naast de ijskast.  Na de dood van haar grootmoeder voelt ze zich wanhopig en stuurloos. Dan verschijnt er een jongen aan de deur die haar een slaapplaats aanbiedt. Ze wordt in huis genomen door deze jongen die ze nauwelijks kent en zijn moeder (die eerst zijn vader was). Ze slaapt er op de bank en kookt en bakt er in de keuken en komt zo tot rust en krijgt de tijd om op te krabbelen. 

Een troostrijk, wonderlijk en magisch verhaal met mooie levenswijsheden over de dood en rouw, eenzaamheid en troost. Onverwachte vriendschap en verbinding met een hoofdrol voor de veiligst denkbare ruimte voor Mikage de keuken. Ze realiseert zich dat er altijd in haar leven een keuken voor haar zal zijn.

Het tweede verhaal gaat over een studente die rouwt om haar vriend die overlijdt bij een auto ongeluk, Hij bracht de vriendin van zijn broer weg die het ook niet overleeft. De enorme leegte die zij en de broer voelen wordt in bijzonder proza beschreven. En mensen rouwen elk op hun eigen manier, de studente omarmt het hardlopen terwijl de broer zich begint te kleden in het schooluniform van zijn vriendin. “Beide waren niet meer dan een hulpmiddel om onze wegkwijnende harten erdoorheen te helpen. Het leidde ons af en we wonnen er tijd mee”. Uiteindelijk neemt ze afscheid van haar geliefde: Afscheid en dood zijn pijnlijk. Maar een vrouw moet haar tijd niet verdoen aan een liefde als ze niet denkt dat het haar laatste zal zijn”.

Het was en is nog een troostrijk en wonderlijk boek met een universeel thema en zinnen om over na  te denken.

“Mijn hart had zich de nacht dat hij overleed naar een andere ruimte verplaatst en kon met geen mogelijkheid meer terugkomen”.

“Ik wilde de dagen zo snel mogelijk doorkomen, tot ik op het punt was dat ik de herinneringen gewoon als herinneringen kon zien”.

Marielle Bedaux