Je hoort het zo vaak. Als rouw en pensioen samenvallen- Tokel de Vries

Een vriendin van mij kreeg een paar maanden geleden het bericht dat haar man plotseling was overleden tijdens een fietsvakantie met vrienden. Hij was nét met pensioen en ze hadden samen veel plannen voor de nieuwe fase die voor hen lag. Wég plannen, een heftige periode van verdriet en leegte volgde voor mijn vriendin.

Tokel de Vries schreef in 2015 een boekje over haar ervaringen met verlies en pensioen. Ook zij had met haar man Henk grote plannen voor de invulling van de nieuwe fase na een vol en werkzaam leven. Na een eerste reis met de camper bleek Henk ernstig ziek en hij overleed enkele maanden later. Opeens stond Tokel er alleen voor en er had ze bovendien te maken met lege dagen, die gingen ze immers samen invullen? De weduwe ‘wint’ aanvankelijk van de pensionado. De blijdschap over het pensioen werd volledig overschaduwd door het verlies. Het grote lege witte veld dat voor haar lag moest ingevuld worden.
Zij beschrijft dit in haar boek op boeiende wijze in korte hoofdstukken. Dit boek is een aanrader voor iedereen in dezelfde situatie, maar ook voor anderen, bijvoorbeeld als je iemand wilt steunen die dit overkomt.

Op de website van Tokel kun je lezen hoe zij nu 3 jaar verder, invulling geeft aan haar leven. Zij profileert zich ook als ervaringsdeskundige die anderen wil bijstaan die in dezelfde situatie zitten. Het boek is te bestellen via haar website. Je kunt het boek ook lenen uit de boekenkoffer bij Café TrösT, elke laatste zondag van de maand .

Nienke Lamsma