In mijn mand – Lieke Marsman

Dit is een gedichtenbundel die mij enorm heeft geraakt. Dat komt misschien ook door hoe ik de dichteres des Vaderlands 2021-22 heb ontmoet: tijdens een live en fysieke voorstelling werd zij geïnterviewd. Zij was heel open over het feit dat ze veel vroeger dood zal gaan dan zij had gehoopt, want zij is ongeneeslijk ziek. Ze vertelde niet veel meer over de achtergronden, maar dat was ook niet nodig.

Ik mocht even getuige zijn van haar zoektocht naar de zin van het leven. De zin van het sterven. En in haar gedichten vind ik dit terug. Deze gaan over woede, over het moeten vertrekken uit een leven dat nog niet ten volle geleefd is, over de vragen wat zij hier allemaal mee moet, over haar verwondering over een ongelooflijk mooie wereld. Over afscheid van geliefde mensen, het vieren van kernmomenten met hen.

Haar gedichten zijn soms zacht en licht, soms een donderende aanklacht.

Ik heb hier veel aan gehad, dit boek troost mij. Onverwacht. En des te krachtiger.

Milena Kärtner, Vrijwilliger Café TrösT

https://uitgeverijpluim.nl/in-mijn-mand