Verrassende ontdekkingen over leren, liefde en verlies
Wie rouwt kampt met talloze vragen. Waarom doet rouwen zo’n pijn? Wat doe ik allemaal voor rare dingen? Is het normaal dat ik nog steeds met mijn dierbare overledene praat? Of hem berichtjes stuur? Dat ik denk hem soms te horen?
Nee, zegt neurowetenschapper en psycholoog Mary-Frances O’Connor. Het is niet gek wat je doet. Zo werkt het brein nu eenmaal. Het heeft tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.
O’Connor deed baanbrekend onderzoek naar de effecten van rouw op het brein en vertaalde dit naar de alledaagse praktijk. In dit onlangs in het Nederlands vertaalde boek legt ze uit wat er in de hersenen gebeurt als je in de rouw bent en ze illustreert dat met herkenbare voorbeelden.
Rouwen is een vorm van leren, stelt ze. En je mag struikelen. Stap voor stap laat ze zien hoe je weer een zinvol leven kan opbouwen, zonder het gevoel van de nabijheid en verbondenheid met je geliefde te verliezen. Je liefde is er nog steeds, maar je moet een andere manier bedenken om hem tot uitdrukking te brengen. Een boeiend en waardevol boek speciaal voor hen die hun geliefde zijn verloren, maar zeker ook voor ieder ander van wie een dierbare naaste is overleden.
Nanette Kant