Het einde van iemand – Floor Bal

Het einde van Iemand: Een eerlijk prentenboek over de dood

Er zijn veel prentenboeken over de dood. Niet allemaal zijn ze even helder of geschikt voor de beoogde doelgroep, namelijk vaak bestemd voor kinderen vanaf 4 jaar. De dood is een lastig onderwerp. Voor volwassenen al moeilijk te bevatten, laat staan voor kinderen. Leg dat maar eens goed uit, als ze met allerlei vragen komen. Maar nu is er dit boek van Floor Bal, met illustraties van Grootzus.

In Het einde van Iemand legt ze stapje voor stapje uit hoe het zit met dood zijn. Eerst leefde het lichaam nog en nu niet meer. Hoe kan dat? Wat gebeurt er dan met dat lichaam? Is dood zijn hetzelfde als heel lang slapen? En wat gebeurt er op een uitvaart? Floor Bal geeft op duidelijke maar toch geruststellende wijze antwoord op deze vragen. Haar tekst blijft feitelijk, maar heeft een ongekende warmte en genegenheid in zich.

Iemand is dood is een eerlijk boek, het geeft heldere antwoorden op ingewikkelde vragen zonder om de hete brij heen te draaien. “Want dood zijn, is voor altijd. Levend worden, dat kan niet meer. Dood is dood.” En toch biedt het boek naast die eerlijkheid, ook troost en steun. Dit boek laat zien dat de dood erbij hoort en laat je er met een open blik naar kijken.

“Niemand kan vertellen, wat er na de dood komt. Dat is niet eng. Dat is niet raar. Het is alleen maar onbekend.”

De combinatie van de tekst en beelden maakt dit prentenboek bijzonder. De illustraties verbeelden niet enkel de tekst, maar voegen ook echt iets toe, een betekenisvolle extra laag. De tekst is heel feitelijk, de afbeeldingen voegen warmte en emotie toe. De dood gaat over missen, herinneringen, verlangen, angst en onzekerheid. En die elementen komen terug in de tekeningen. Ze zijn kleurrijk, diep en vol.

Het einde van Iemand is vrij compleet, want ook aan de week van de uitvaart worden meerdere pagina’s besteed. Het afscheid, begraven, cremeren, alles komt aan de orde. Zelfs het uitstrooien van de as wordt verbeeld in een illustratie. Daarmee is dit een zeer geschikt boek om erbij te pakken rondom een uitvaart.

Het einde van Iemand eindigt met de liefde die altijd blijft. “Zo wordt Iemand niet vergeten.”

Catrien Noppers

Het einde van Iemand
Floor Bal & Grootzus (ill.)
ISBN 978 90 257 7622 0
Leeftijd vanaf 4 jaar
€ 15,99