Hard Land – Benedict Wells

Een nieuwe roman van Benedict Wells, hij schreef eerder ‘Het einde van de eenzaamheid’  waar we ook een aanrader over schreven.  ‘Hard land’ is de titel en de hoofdpersoon is Sam, een vijftienjarige jongen in de pubertijd. Hij is een buitenbeentje, gepest en overal bang voor. Dan blijkt zijn moeder ernstig ziek. Hij heeft een goede band met haar, beter dan met zijn vader, die werkeloos is en erg ontoegankelijk voor Sam.
Je leest wat Sam denkt en hoe hij reageert op het naderende verlies van zijn moeder. Hij weet het en ook niet. Hij houdt er rekening mee en ook niet. Hij is dichtbij haar en ook niet.
Zijn moeder is een zorgvuldige moeder die zorgen om hem heeft en hem goed begrijpt. Als hij een bijbaantje vindt wordt hij opgenomen in een groepje oudere jeugd, daar is zij erg blij om. Met hen beleeft hij de zomer van zijn leven met een diepe, eerste verliefdheid voor Kirstie, naast zijn verwarring en verdriet. Dat is prachtig beschreven.

Een boek om te lezen, vooral als er in je omgeving een puber is die een van zijn ouders aan het verliezen is of verloren heeft. Het kan tot meer begrip leiden als hij of zij dingen doet of zegt waardoor je zou kunnen denken dat het ze allemaal niets kan schelen.

Je ziet hoe verwarrend en ingewikkeld zo’n situatie voor jonge mensen kan zijn die ook net zichzelf aan het ontdekken zijn. En het geeft hoop!

Daarbij is het nog goed geschreven ook, een echte aanrader!

MB