De klappen van het leven – Russ Harris

  1. De klappen van het leven van Russ Harris kun je eigenlijk geen zelfhulpboek noemen, want het is zoveel meer dan dat. Het gaat écht over hoe om te gaan met als het leven tegen zit, flink tegen zit, en hoe je je staande moet houden te midden van grote veranderingen. Het verliezen van een dierbare is zo’n verandering, en zo’n klap.

Als leidraad staat de specialiteit van Russ centraal: ACT (Acceptance and Commitment Therapy, ook wel acceptatie -en bereidheidtherapie genoemd). Bij ACT gaat het erom dat je accepteert wat je niet kunt veranderen, dat je aanpakt wat je wel kunt veranderen, dat je goed voor jezelf zorgt en dat je om je heen kijkt naar wat het leven nog meer te bieden heeft naast het verdriet of het gat dat gevallen is (zonder daarbij de pijn te vergeten!).

Het boek is heel praktisch van aard, prettig en menselijk geschreven met vele voorbeelden uit het leven van de schrijver. Er staan vele (onder andere mindfulness) oefeningen in die laagdrempelig zijn en je meteen al lezende kunt doen.  De uitdaging is om niet alleen het boek te lezen maar in de praktijk ook echt met ACT aan de slag te gaan. Mij heeft het geholpen in een moeilijke periode.

Al met al een ontzettende aanrader voor iedereen die in zwaar weer verkeert!

 

Sabijn

Vrijwilliger bij TrösT