Als de man verliest – Tim Overdiek en Wim van Lent

Gaan mannen anders met verlies om dan vrouwen?
Ja zeggen de auteurs van dit boek, beide gespecialiseerd in de behandeling van rouw bij mannen. Enkele toepasselijke citaten:
– ‘Dé man bestaat niet. Toch zie je bij veel rouwende mannen een houding van door buffelen, liever niet huilen, gevoelens wegstoppen, vooral aan oplossingen werken, doen wat een echte man hoort te doen’.-‘Waar vrouwen makkelijker bij hun gevoelens komen willen mannen nog weleens blokkeren. Mannen spelen een uitwedstrijd omdat ze het lastig vinden om uit te komen voor hun emotionele pijn. Dat maakt ze tot doe-het-zelvers’.
– ‘Vrouwen zijn veel beter in het ‘samenzijn’, ze blijven makkelijker met elkaar in gesprek’.

‘Rouwen moet je zelf doen, maar dat hoeft niet alleen’ en ‘ je kunt leren om beter met je verlies om te gaan’ zijn bruikbare boodschappen, die de schrijvers ons willen meegeven.Ze laten mannen aan het woord, die vertellen over verliezen en tegenslagen in hun leven, hoe ze daarmee zijn omgegaan en hoe ze daarop terugkijken.

Het gaat niet alleen over verlies door de dood. Zo vertelt Ahmed Marcouch over wat emigratie uit Marokko met hem en zijn familie heeft gedaan of Douwe Bob over het vertrek van zijn vriendin. Ook de auteurs zelf reflecteren op het verlies van dierbaren. Vaak roept het verlies van nu verlies van toen op, gestapeld verlies.

Het boek is opgebouwd uit thematische hoofdstukken afgewisseld met openhartige mannenverhalen over hun verlieservaringen. Af en toe verschijnt er een time out in de tekst, waarin je als lezer wordt uitgenodigd om bij je eigen leven en rouw stil te staan.Een aanrader, niet alleen voor mannen! Het boek richt zich bij monde van de auteurs ook op de vrouw of partner van de man, die maar niet wil praten of wel wil maar niet kan of juist veel praat maar weinig zegt.
Leo Bedaux