Alles wat was – Stine Jensen

Hoewel je het ze liever bespaart, alle kinderen krijgen te maken met afscheid. Niet persé afscheid van een persoon door overlijden, maar dan wel van een dier, een plek, een situatie, of personen die uit hun leven verdwijnen. En daarom is dit boek van Stine Jensen, met prachtige illustraties van Marijke Klompmaker, een must voor elke kinderboekenkast.

In ‘Alles wat was’ is afscheid een breed en daarmee toegankelijk begrip. Als je van de kleuterschool naar de basisschool gaat, neem je afscheid. Wellicht een (kleine) ramp, maar overkomelijk. Want, zegt Jensen, wanneer je afscheid neemt van iets, komt er ruimte voor iets nieuws! En betekent rouwen om je konijn niet óók dat je veel van haar gehouden hebt? Zonder afscheid minder verdrietig te maken dan het kan zijn, laat de schrijfster ook de mooie kanten ervan zien.

Stine Jensen laat in ‘Alles wat was’ kinderen niet alleen zien wat afscheid kan betekenen, maar ze laat hen er ook zelf over nadenken. Met mooie simpel-lijkende filosofische vragen als ‘Hoe voelde je je toen je afscheid nam?’ en ‘Ben jij iemand die gemakkelijk huilt of keer je je eerder naar binnen?’ Het zijn vragen die we ons allemaal zouden mogen stellen.

In het boek staan ook praktische tips waar kinderen (en volwassenen) concreet iets mee kunnen doen om met hun rouw aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld door het maken van een mooi altaartje of een andere plek om stil te staan bij het verlies. Het zijn handvatten die je als ouder, oom of buurvrouw van een kind misschien zelf ook wel kan bedenken, maar die je in een situatie van eigen rouw niet altijd bij de hand hebt. En daarom is het zo fijn dat dit boek er is.

Een echte aanrader dus en niet alleen voor kinderen die met de dood worden geconfronteerd. Wel een boek om sámen te lezen of op zijn minst na te vragen wat het kind ermee  (er aan?) beleeft (heeft). En een boek om stiekem zelf ook eens doorheen te bladeren.

 

Sabijn Lauwerier

Vrijwilliger bij TrösT